Katalonien – mycket mer än Barca

Övriga europa | 2 Kommentarer

Sedan början av 2000-talet är Barcelona som stad mer och mer populärt som resmål. Men Katalonien erbjuder mycket mer än så. För mig är det såklart klättring i världsklass som lockar, men det finns mycket för den som söker genuina kulturella upplevelser, natur, sport samt mat och vin. Och här är det billigt och bra som gäller.

När jag väl tagit mig igenom Pyrenéerna från Franska sidan väntar klättring i Katalonien, ett av världens bästa och absolut mest kända områden. På vilodagar brukar jag ibland besöka den berömda staden Barcelona för en dos kultur, men det sparar jag till nästa inlägg. Istället ska jag tipsa om de områden i Katalonien norr om staden som jag mest besöker och där jag sällan träffar andra “turister”.  Här finns mest pensionärer och klättrare. Men vill du uppleva storslagen natur, vinodlingar, de spanska Pyrenéerna med glidflygning, klättring, skidåkning och mycket mer är det definitivt värt att se sig om utanför Barcelonas stadskärna.

Den fösta by jag brukar passera när jag kommer från franska sidan är Puigcerda, belägen i en en dal med berg åt alla håll. Det är inte ett under att superlöparen Kilian Jornet bor i grannbyn Fontroemeo på franska sidan. Förutom allhända uteaktiviteter finns här även naturliga varma källor, gött efter en lång klätterdag på vintern. Byn Puigcerda är en gammal hederlig “gränspostby” som bland annat dyker upp i den kände Katalanska författaren Carlos Ruiz Zafóns mystiska böcker.

Said 1

Om du istället är mer lagd åt inomhusaktiviteter såsom shopping är furstedömet och skatteparadiset Andorra inte långt bort. Här handlar du taxfree hela dagen lång. En shoppingdröm för vissa men det som är mest värt att gå loss på är alkohol, tobak och bensin. Då jag är både rök- och alkoholfri har Andorra inte så stark dragningskraft för mig personligen. Jag åker mycket hellre till området strax söder om den olympiska byn Sue d’Urgell. Här finns klättring för alla nivåer, sida vid sida med några av världens svåraste klätterleder. Här snackar vi charmiga byar, genuinska katalanska byar där priserna fortfarande påminner om pesetas-tiden.

En pärla bland dessa är lilla Abdella de la Conca, en gömd pärla där ägaren till den enda refugion, “bergshostlet”, byggt en bastu. Som halvfinsk är jag såklart extra svag för detta. Är du istället mer intresserad av vin och olivolja kan jag starkt rekommendera området kring Sierra del Prades. Här finns åter igen förutom grym klättring mycket att se, uppleva och smaka. Standarpriset för en 3 -rätters middag, en “menú” ligger kring 10-12 €.

Said 3

Det sista morska fästet Siurana i närheten av Cornudella är en är ett måste även för den som inte klättrar på väggarna. Har du hittat till denna avkrok är du heller inte långt från Medelhavet och andra större städer såsom Tarragona.

Samtliga dessa områden når du efter maximalt två timmars körning från Barcelona. Att färdas med bil är att föredra men det går även tåg till tåg till staden Lleida eller shuttle-buss till Andorra. Kollektivtrafiken gles men inte helt frånvarande. Reser du med husbil finns det en massa guldställen, helt isolerat, att slå sig ner för några dagar. Söker du camping, vandrarhem eller hotell finns det i princip i varje Katalansk by. Och den största skillnaden du märker när du kommer från Frankrike är priserna – här är det billigt och bra som gäller.

Said 2