Belgien

Meusedalen: perfekt avstickare om ni kör igenom Belgien

Övriga europa | Inga kommentarer

För er som jag tar E42 via Belgien påväg mot Paris/Frankrike, kan man enkelt göra delar av denna sträcka till en upplevelse i sig. Belgien kan annars bara vara ett land som man snabbt tar sig igenom efter Tyskland.

Kanske stannar man till och äter pommes frites på ett av många ”friterie” längs vägen men kanske inte så mycket mer. Känner man däremot att Paris kan vänta någon dag samt slippa sitta och sträckköra hela vägen dit kan jag varmt rekommendera att ta en liten omväg.

Belgien

Floden la Meuse, eller Maas på flamländska, rinner bland annat via Liége, Namur, Huy och Dinant. Området kring denna flod är otroligt vackert och ligger bara strax söder om E42an. På de flesta ställen ringlar den sig genom en dal som helt enkelt kallas för Meusedalen. Här ligger en hel del sevärdheter och aktiviteter. Att bara ta denna väg, även om man inte vill stanna till, kan helt klart vara värt pga dessa charmiga omgivning. Men skulle ni få för er att stanna finns det flera givna platser. Städerna Tournai och Mons är bl a kända för konst och historia. Trädgårdarna Annevoie är en tidlös klassiker designad av Charles Alexis de Montpellier på 1700-talet.

Belgien

Min favorit är staden Dinant i Vallonien. Den som kanske mest satt denna stad på kartan är Adolphe Sax, mannen som uppfann saxofonen på 1800-talet. Trots hans otroliga uppfinningar inom blåsinstrument dog Adolphe i fattigdom i Paris 1894. Idag präglas hela staden av ett saxofontema och man kan besöka hans hem på gatan med samma namn. Här finns också en hel monument, bl a slottet Freyr, gotiska kyrkan Notre Dame de Dinant och Dinants citadell. Men då jag själv inte spelar sax är det annat som drar mig hit. Precis utanför staden ligger nämligen naturområdet Freyr. Det består av kalkstensklippor omgivna av lummiga skogar. Detta är Belgiens absolut bästa klätterområde. Här finns ca 600 leder för alla nivåer och det kan vara skönt att röra på sig efter att ha suttit i bilen ett tag… Är man inte intresserad av klättring finns här även väldigt bra kayak, mountainbike och vandring. Har man inte släpat med sig vare sig cykel eller kayak hit går det bra att hyra nere i Dinant hos flera uthyrare.

När dagen börjar lida kan det vara dags för en bit mat och dryck, varför inte på närbelägna Café Chamonix. För den matintresserade finns det givetvis några måsten: Pommes frites och Moules Frites anses vara Belgiens nationalrätter och du kan hitta dessa nästan överallt. De lokala specialitéerna är en ost som kallas för ”boulette de Romedenne” och är en sorts quiche. ”Coque de Dinant” sägs vara Europas hårdaste kaka med en smak av honung. Utöver detta så är ju Belgien känt för sina våfflor, choklad och öl.

Med denna lilla text hoppas jag inspirerar fler till att stanna i Belgien, något som för mig blivit en sorts tradition men framförallt ett skönt stopp på vägen. Bonne route!