På Harry Potter-resa i Storbritannien Del 1

Övriga europa | Inga kommentarer

Förra årets vinnare av Bloggbussen, Camilla Gunnarsson, vann en resa till Tyskland med Stena Line. Hon och hennes familj plockade fram kreativiteten och gav sig iväg på en otroligt inspirerande resa till Storbritannien i Harry Potters fotspår. Ta del av familjens resa här på resebloggen och låt dig inspireras! I den första delen kan du läsa om platserna de besökte i England. 

För snart ett år sedan reste vi med Stena Line till Tyskland, som en av fyra finalister i Bloggbussen-tävlingen. Vi tillbringade några fantastiska dagar i Stralsund och Rügen och jag tog hem segern, titeln som ”Sveriges barnsligaste bloggare 2014” och vann därmed en Tysklandsresa.

”Hm, vad skulle man kunna kombinera den med?” började vi direkt fundera. När man ändå åker till Tyskland så kan man ju passa på att göra något mer i Europa! Sommarskidåkning på en glaciär i Alperna? Harry Potter-studion och något annat sevärt i London? En rundresa i Europa, med eller utan husvagn?

12-åriga Matilda som plöjer Harry Potter-böcker på både svenska och engelska hade tidigare blivit lovad en resa till Harry Potter-studion så valet föll på London. Tvillingbrorsan Anton menade att det vore rimligt att besöka Stonehenge och Loch Ness om man ändå åker till Storbritannien, något vi andra höll med om.

Vi googlade, läste, tänkte och gjorde anteckningar på en stor Storbritannien-karta. Vi upptäckte att Harry Potter-filmerna, särskilt de första, spelats in på många fler platser i England och Skottland än i själva studion och med dessa platser som riktmärken växte en snitslad bana fram.

 

Del 1: England

Vår resa börjar med att vi tar nattbåten från Göteborg till Kiel. Efter sju timmars bilåkning och lite pauser väntar sedan nästa nattbåt på oss i Hoek van Holland för transport till Harwich i England.

Den första dagen i England ägnar vi åt de anrika universitetsstäderna Cambridge och Oxford. Oxford är extra intressant ur Harry Potter-perspektiv eftersom flera scener från trollkarlsskolan Hogwarts är inspelade i universitetsbyggnader där. Skådespelaren Emma Watson, som spelar Harrys vän Hermione i filmerna, har dessutom bott i Oxford. I Oxford är det alltså inte bara universitetets katedral som känns som helig mark…

 

London är ju även generellt intressant för Potter-fantaster eftersom vyer över staden figurerar i filmerna flera gånger. Vi tar också del av vyerna, bl.a. genom att åka på sightseeing på Themsen och klättra upp i Tower Bridge där man kan ”gå på glas” högt ovanför trafiken på bron nedanför. Även Tower of London får ett besök av oss, och Madame Tussauds som vissa av oss dock finner något överreklamerat. Andra är dock nöjda, inte minst med att Potter-skådisen Emma Watson finns med bland vaxdockorna.

Efter storstadsliv i London är vi redo för lite lugnare dagar. Vi vandrar runt stenarna i Stonehenge och fascineras av historiens vingslag och vad man kunde åstadkomma för så länge sedan. Vi besöker den lilla byn Lacock som inte bara är mysig utan även ett intressant ”Harry Potter-place” eftersom flera Hogwarts-scener spelats in i byns kloster. I byn hittar man också ett av de hus som i filmerna föreställer Harrys barndomshem där hans föräldrar dödades av den onda trollkarlen Voldemort.

Gloucester med sin ståtliga katedral blir vårt sista stopp i England innan vi beger oss mot Skottland. I katedralens klosterkorridorer känner vi igen miljöer från Hogwarts korridorer i filmerna.

 

Capture-gb_karta_eng

1. Oxford, 2. Cambridge, 3. London, 4. Stonehenge, 5. Lacock, 6. Gloucester

 

Vill du läsa mer om resan? Här hittar du Camillas blogginlägg från de olika resmålen:

Cambridge
Oxford
London: Harry Potter-studion
London: Black Park
London: King´s Cross station, Tower of London, Tower Bridge, Westminster Abbey
London: London Zoo och Madame Tussauds
Stonehenge
Lacock
Gloucester

I nästa del fortsätter familjens Harry Potter-resa vidare upp till Skottland. Vilket är ditt bästa roadtrip-tips? //Anna