Roadrip – Chatt

Övriga europa | Inga kommentarer

Vilken är den bästa vägen till Grekland? Hur ofta bör man stanna när man reser med yngre barn? Var finns de finaste cykelupplevelserna? Kan man ta med sig hunden? Dessa och många fler bra frågor fick vi i vår roadtripchat, när vi drog igång den 23/5.
Vinnarna av priserna blev: Åsa Ohlsson, Marie Holmqvist och Emelie Eksell. Fortsätt gärna fråga och kommentera här!

Kategorier:

– Roadtrip
– Italien
– Tyskland
– Polen
– Danmark
– Kroatien
– Holland
– Cykla
– Diverse

Bloggmall för kollage

Roadtrip till Grekland, glöm inte att rasta ofta!

Roadtrip

Mattias Thorsén:Om man ska på roadtrip på obestämd tid finns det då möjlighet att boka flexibla biljetter t.ex. för hemresa? Och att man enkelt kan ringa kontor för ombokning då det ibland kan vara svårt att få åtkomst till Internet.
Stena Line Sverige: Hej Mattias, Boka en Flexi biljett så kan du ändra din bokning fram till 2 timmar innan avgång! Billigaste biljetten hittar du i vår lågpriskalender.
Du ringer +46 770-57 57 00 när du är utomlands.

Christina Lydecker: Jag har varit på en roadtrip till Paris och då bokade vi hotel Formula 1 efter vägen, helt klart billigast, ett rum för 1,2 eller 3 personer kostade ca 350 kronor/rum! Ett litet tips.
Stena Line Sverige:Tack för tipset, Christina! /ylva.

Johan Nerman: Hej! Vad skulle ni rekommendera för rutt om man vill bila ner till Grekland och uppleva lite trevliga och intressanta saker på vägen?
Ingemar Reinholdt: Hej Johan, jag skulle gått in på stenaroadtrip.com där du själv enkelt kan planera upp din resa. På siten finns mer än 800 olika platser i europa som kan vara värda ett besök!
Stena Line Sverige: Hej Johan! Ett förslag är Berlin, Prag, Bratislava, Budapest, Belgrad och Skopje och in i Grekland. Ett annat är att nå Grekland via färja från Italien, antingen Venedig, Bari eller Brindisi. Varför inte passa på att stanna lite på vägen också? 🙂 På vår roadtripsajt kan du hitta flera smultronställen utmed denna väg:  /ylva.
Johan Nerman: Tack! Det första förslaget låter fantastiskt!

Åsa Ohlsson: Hej! Vi ska bila ner till Serbien och Kroatien i sommar med två barn. Vill stanna på trevliga hotell på vägen. Vi startar i Malmö och vill stanna på ett trevligt och barnvänligt ställe i Tyskland, gärna med pool. Tips? Och vad anser ni är lagom dagsetappsträcka? Våra barn är vana att åka långt, det är ju en avvägning att komma fram, men också njuta av själva resan. Något råd?
Sembo: Hej, Vad trevligt med en bilresa till Serbien och Kroatien.
Jag har tittat på olika platser men frågan är vilka dagar det är ni ska åka?
Vet jag detta så kan jag lättare se vad vi har att tipsa om som skulle passa just er.
När jag sökte på planeringsverktyget om vilken väg som är närmast så är det närmast att köra via Prag – Bratislava – Budapest, men det går lika bra att köra genom Tyskland och Österrike.
Jag skulle rekommendera att köra ett pass på max 6 timmar per dag med barn och
med stopp varannan timme, men det är ni som känner era barn. Hur gamla är barnen?
Återkom gärna med vilken sträcka ni vill köra och när ni ska åka så ska jag titta på förslag på bra hotell till er längs vägen. Vill ni även ha tips på boende på plats eller är detta redan ordnat? Hälsningar Magdalena

Anne Holmér Löfving: I början på 90-talet åkte vi MC ner till Tyskland
och Österrike och började med att åka i området kring den gamla gränsen till öst. Då var det väldigt trist, dåliga vägar, “umleitung” överallt och väldigt mycket “öst”. Har inte varit där sedan dess, hur ser det ut nu? Är vägarna, miljön runtomkring bättre mm. Det kanske är riktigt bra att använda vägarna i det området för att åka söderöver nu?
Stena Line Sverige: Hej Anne! Här kommer svar från Staffan på Husbilsklubben:
Få områden har nog så snabbt förändrat karaktär som Europas gamla öststater.
Och detta gäller mer eller mindre allt från bostäder till samhällelig utsmyckning och infrastruktur. För att nu inte nämna det turistiska bemötandet. Idag är turism även big business i dessa områden. Här finns även en massa att se och besöka, som det sägenomspunna berget Brocken till undangömda underbara trakter som tack vare sin tidigare isolering idag utgör verkliga guldkorn för alla oss som gillar det genuint oförstörda kulturmiljöer. Och vägstandarden? Ja, med undantag för Slovakien och Tjeckien, vars vägar idag naturligtvis är modernt anlagda, men bitvis har ett fruktansvärt eftersatt underhåll, håller de – minst – samma standard som här i landet. Staffan Knutsson, Husbilsklubben.se

golf1

Golf i Italien?

Italien – golf

Ingemar Reinholdt: Finns det några trevliga golfställen i Italien som Stena Line känner till?
Stena Line Sverige: Ett första litet tips är en golfbana som ligger vid Gardasjön. Den kan du läsa mer om här: Arzaga Golfklubb //Malin
Resia: Vi har 2 golfbanor som vi rekommenderar en i Milano och en i Rom Le Robinie Golfresort, samt Golf Parco dé Medici i Rom. Vi har en bra katalog över dessa anläggningar. Du är välkommen in till våra butiker eller kontakta oss via 0771 929292
Anders Hellberg: Hej Ingemar. Runt Rom är Golf Nazionale, Olgiata, Castelgandolfo och Marco Simone alla mycket trevliga. Rom+golf funkar fantastiskt bra!

Anders Hellberg: Hej. Vi har varit en hel del nordost om Venedig, men kusten söderom är ju också enkelt nåbar med bil. Hur är den? Är den lika bra/liknande den runt Jesolo, Caorle, mm? Några orter ni kan rekommendera?
Gäller en familjeresa med barn som kräver både strand och pool…
Sembo: Hej, Jag skulle rekommendera både Rimini och Cervia som har bra stränder för barnfamiljer. Rimini har varit en turistort i många år och varit populärt en längre tid.
Vi har en del hotell som skulle passa er med pool och nära stranden utmed kusten söder om Venedig. /Magdalena

rugen

Stränder på Rügen

Tyskland

Marie Humle Holmqvist: Tänkte uppleva Tyskland I sommar, tidigare bara varit I Kiel. Finns det bra stränder mm i Tyskland? Älskar sol och bad så kan jag kombinera det med lite upplevelser så vore det kanon.
Stena Line Sverige: Jag har ett tips på en roadtrip i Tyskland, inga stränder men många häftiga upplevelser: Eifel-Tyskland  //Malin
Resia: Om ni inte vill köra så långt in från Puttgarden, har ni underbara stränder vid Weissenhäuser Strand och utmed den kusten.
Stena Line Sverige: Hej Marie! Här kommer ett svar från Staffan på Husbilsklubben:
Bland mina tyska favoritstränder framstår området kring Rügen som en klar favorit. Lätt tillgängligt via Sassnitz färjan och med ett utbud som slår det mesta. Sök via Google på Rügen, bad och turism och du kommer att finna ett otal olika alternativ till en trivsam badvistelse. Staffan Knutsson, Husbilsklubben.se
Johan Wingselius: Hej Marie, Tyskland har fantastiska badstränder längs hela östersjökusten t ex Timmerdorfer Strand i närheten av Travemünde eller Warnemünde vid Rostock. Även Kiel har riktigt fina stränder – riktiga smultronställen faktiskt – endast ett fåtal kilometer utanför staden. Jag kan även varmt rekommendera tyska nordsjökusten. Värt ett besök är St. Peter Ording eller varför inte någon av öarna Föhr, Amrum eller Sylt. Generellt sett är stränderna i Tyskland rena och välskötta 🙂 / Johan
Marie Humle Holmqvist: Ska jag kolla upp, tack för tipsen!

polenmix

Mycket att se i Polen

Polen

Inas Iinnaass: Hur kan man boka resan till Polen 99;-
Stena Line Sverige: Hej Inas! Här hittar du mer info och kan boka resan till Polen för 99:- Kryssningserbjudanden. Hälsningar, /ylva.

Christina Lydecker: Om man vill resa på 36 timmars kryssning, var gör man av bilen? Kommer från Flen.
Resia: Hej Christina, är det Polen linjen du menar så finns en inhägnad parkeringsplats i Karlskrona vid färjeterminalen. Eller är det Kiel du tänker på?
Christina Lydecker: Polen var det. Tack för hjälpen.

Heikki Koskelainen: Vilka platser och attraktioner bör man förslagsvis besöka längs den polska östersjökusten? Samt vad kan vara bra att tänka på som trafik, säkerhet etc…?
Stena Line Sverige: Hej Heikki, lite tips gällande trafik och annan praktisk information hittar du här: Polen-information //Malin
Stena Line Sverige: Vi har även hel roadtrip på stenaroadtrip.se till Polens riviera med en massa platser att besöka: Polska rivieran //Malin
Stena Line Sverige: Trafiken kan vara livlig i Polen, men vägarna är numera mycket bättre i och med den nybyggda A1 som är färdig ner till Lodz.
Runt trestadsområdet är det fina vägar, bra skyltat etc och lätt att köra och hitta.
Resia: När ni kör från hamnen i Gdynia kan ni köra mot de milsvida sanddynerna som endast finns här o i Brasilien. Då behöver ni inte köra så långt. Ni har även otroliga slott, värt att besöka. Samt halvön Hel, som är otroligt vacker. Den ligger vid Östersjökusten i norra 9 mil från Gdynia till Leba.
Stena Line Sverige: Hej Heikki. Polen har en fantastisk riviera med många bra platser att besöka. Trestadsområdet – Gdynia, Sopot och Gdansk har massor att erbjuda. Sopots stränder, den berömda piren Molo, restaurangerna och myllret av semesterfirare. Gdansk, Hansastaden som är rik på kultur, historia och sevärdheter. Gdynia med sin hamn och strandpromenad mm.
Den Polska rivieran är ett mecka för alla smaker och kör du norr om Gdynia hittar du livliga badorter, pittoreska fiskebyar, halvön Hel och Leba. I Leba ligger det fantastiska naturfenomenet Slowinski Nationalpark med sina 40 m höga sanddynor som vandrar i vinden.
På vår hemsida kan du ladda ner en PDF som är matad med många bra tips över området och visar fina bilder./Alexandra. Linjer och destinationer.

Mariska Groen:
I don’t want to overdo it but now I start thinking about it… When we take the boat for once to Poland and make it into a road trip… what would be an interesting place to stay over in… Poland or Germany? #roadtripmania.
Stena Line Sverige: Hi Mariska. Poland has much to offer and the Tricity – Gdynia, Sopot and Gdansk is a beautiful urban complex, extending along the bay of Gdansk. Also Polands largest tourist attraction. Here you find the coast way with white sandy beaches, culture, history, nice restaurants and shopping!
Sopot is a real summer paradise and on the beach you´ll find a lot of attractions for the whole family. You also have Aquapark, nice hotels etc.
Gdansk and Gdynia is the two bigger cities and in Gdansk you´ll find beautiful
arcitecture, restaurants, history and sightseeing. If you drive north from Gdynia you have the Hel peninsula and Leba. In Leba you´ll find the moving sand dunes in Slovinski Park, a real natural wonder!
Depending on what direction you choose, I suggest you to have a visit in dynamic Warsaw or/and beautiful Cracow. Now the motorway A1 is all down to Lodz. /Alexandra

skagenmix

Skagen Motell, Grenen och Hamnen

Danmark

Joakim Bond: Hej 🙂 Har ni något tips på ett bra och mysigt hotell i Skagen?
Sembo: Hej Joakim, Här kommer tre trevliga Hotell på Skagen.
Skagen Motel – bra pris och centralt läge
Foldens Hotel – Riktigt bra centralt läge och omtyckt boende
Hotel Petit – Familjärt mysigt hotell också bra centralt läge
Finns fler alternativ men detta är tre av våra populära hotell på Skagen. /Magdalena
Stena Line Sverige: Joakim, du bokar båtresa + boende i Skagen här: Paketresa. /Mona

Marie Humle Holmqvist: Om man vill göra en dagskryss över till Danmark med en pensionär med rullator, är det något man bör tänka på?
Stena Line Sverige: Hej Marie, det fungerar bra att resa med rullator. Vi har hissar i terminalen och ombord. Varmt välkomna! Mona
Marie Humle Holmqvist: Vad bra, var alldeles för längesen jag gjorde en dagskryss till Danmark!

cykel

Cykla i Europa, det finns fina cykelvägar i många länder

Cykla

Mariska Groen:  How do the ferries connect to train? That would be a great way to get a headstart into Europe when you travel by bike.
Stena Line Sverige: Hi Mariska! From the ferryterminal in Kiel it´s not far from the train station. Jump on the train with your bike and travel to Germany and the rest of Europe with Deutsche Bahn. You can also book your biketicket online there.

Emilie Eksell: Finns det cykelvänliga vägar till mysiga platser för en cykelsemester I Europa? Vart hittar jag ev cykelkartor och vad kostar det ha med cykel på färjan till ort som är bäst lämpad för start på cykelsemester?
Stena Line Sverige: Emilie ett bra land att cykla i är Danmark som har 12 000 kilometer cykelleder! Pris inkl cykel 450 kr per person t/r. //Mona Boka resa till Danmark.
Resia: Hej Emilie, det är mkt bra cykelbanor i Polen, det är billigt att ta cykel på färjan. Det är många cyklister som tar denna väg från Karlskrona-Gdynia. Se även Stena Lines hemsida //Christine
Stena Line Sverige: Hej! Även Nederländerna är ett mysigt land att cykla runt i. Tips och inspiration till det kan du hitta här: Roadtrip-Holland  //Malin
Stena Line Sverige: Hej Emilie! Här kommer även lite tips om att cykla på Rügen, Tyskland.
Staffan från Husbilsklubben tipsar också om nedan:
Ett fantastiskt finns cykelområde finns även längs Östersjökusten nordost om Kiel. Här finns ett stort antal färdigställda rutter – som även går att användas av inlinesfantaster. Staffan Knutsson, Husbilsklubben.se
Emilie Eksell: Tack för alla toppensvar, och tips för inlines var ju supernajs!!!!

kroatienmix

Dubrovnik och Brela i Kroatien

Kroatien

Johann Gatternig: Vi skall troligtvis till Kroatien med husbil några veckor från midsommar. Med tanke på att landet ännu inte är med EU undrar jag om det finns saker man skall beakta med anledning av det, vid gränspassagen, sjukdomsfall, försäkringar mm?
Stena Line Sverige: Hej Johann! Här kommer en artikel om sjukvård/försäkring i EU. Kroatien går med 1:e juli. Hoppas att det kan vara till någon hjälp. /ylva.
Stena Line Sverige: Du kan även hitta bra information vid bland annat
bilkörning i Kroatien på vår roadtripsajt, här: Information om Kroatien
Stena Line Sverige: Här kommer lite input från Staffan på Husbilsklubben: Hej Johann! När det gäller gränspassagen till Kroatien är det idag enbart passen de vill se – eller oftast räcker det att vi som svenskar bara håller upp dem. Vill det sig illa, ibland kan de få för sig att vara en smula kinkiga, så vill de även se bilens handlingar. Vad gäller sjukdom och liknande så är det bra att ha med försäkringskassans kort, som visar att du omfattas av en sjukförsäkring, liksom ett så kallat grönt kort gällande din bilförsäkring. Jag har själv varit på husbilsresa i Kroatien och haft ett barn med som krävt besök på sjukhus. Allt flöt fantastiskt fint och till en mycket rimlig kostnad. Trevlig
resa. Staffan Knutsson, Husbilsklubben.se
Johann Gatternig: Tack, hur är det åka med husbil i Kroatien, är det mycket smala slingriga vägar utmed kusten? Är det ngt som vi absolut inte får missa där?
Stena Line Sverige: Hej Johann, vägarna på Pulahalvön utmed kusten är
slingriga däremot är det fin motorväg hela vägen ner till Split. Jag
rekommenderar varmt att besöka Nationalparken Plitvice. /Annabell

holland

Holland, Amsterdam

Holland

Mariska Groen: Hej! We now take the ferry from Göteborg to Kiel when we visit our family in Holland. But I heard there once was a direct ferry to the Netherlands. Is that true, and is there a chance it will ever come back?
Stena Line Sverige: Mariska, at the moment we have no such plans. Enjoy
your trip to Kiel!  Mona

Magnus B Hanslofwa: Har lite funderingar på om man vill besöka
Amsterdam under sin bilsemester i Europa. Hört talas om s.k. Park+ Ride
parkeringar utanför stan.. hur funkar det rent praktiskt.. har försökt läsa mej
till info men inte riktigt fattat hur man gör efter man parkerat bilen… 🙂
Stena Line Sverige: Hej Magnus! Här kommer ännu ett initierat svar
från Staffan från Husbilsklubben 🙂 /ylva.
Jag har använt mig av P+R vid några tillfällen och enklast kan det helt enkelt
beskrivas som en parkeringsplats i anslutning till någon form av pendelstation
– vanligtvis för pendeltåg, men det kan också vara en större bussterminal. Du
parkerar alltså någonstans i utkanten av en stad och tar sedan ett allmänt
färdmedel in till city. När du är klar med staden gör du det motsatta tillbaka
till bilen. Som alltid finns det en risk att lämna en semesterlastad bil på ett
sådant ställe, men vanligtvis finns det någon form av bevakning och vi har
aldrig upplevt att någonting har hänt med bilen under vår bortavaro.
Staffan Knutsson, Husbilsklubben.se

dogs

Hunden på resan?

Diverse

Johann Gatternig: Varför skall man ange “Vuxen” resp “Pensionär” när man t ex bokar “2 personer + bil + hytt = fr 3990:-“? Har man ngn fördel i ngt avseende?
Stena Line Sverige: Hej Johann! Det är för att vi ska kunna ha koll på ålderskategorier på de som bokar hos oss, så det innebär ingen fördel i detta fall. Det är endast på dagsturerna som det innebär en viss förmån på priset om man anger att man är pensionär. Hälsningar, /ylva.

Nanna Ingrid Charlotta Westerlund: Hur långt får man ta med hunden i Europa utan
intyg och liknande?
Sembo: Hej, Här kommer bra information som finns på jordbruksverket när det gäller
resa med hund och vad som gäller: Jordbruksverket. Ett annat tips är att det inte alltid är alla hotell som tillåter husdjur och det är bra att de får veta detta innan avresa, så de kan sätta er i ett rum där det är tillåtet att ha hund med sig. /Magdalena
Stena Line Sverige: Hej Nanna, Det går bra att ta hundar med på de flesta färjor. Tänk på att boka en plats. /Mona

Mariska Groen: Also, when we want to go around Christmas, are there special family deals that we should wait for or is it already possible to book it with that AWSOME buffet?
Stena Line Sverige: Mariska, you can book your Christmas trip with buffé now. We have a special offer on the buffé for families: 2 adults and 1-3 children 990 kr. Mona

(bilder hämtade från http://www.stenaroadtrip.com och http://www.shutterstock.com)