Gdynias hamn

5 bra tips för ett härligt höstlov på Polens riviera

Polen | Inga kommentarer

Ett roligt badland, en vacker kurort, anrik men cool storstad, riktigt god – och billig(!) – mat, godistillverkning, spa med havsutsikt, utmärkt service… Fördelarna med att spendera höstlovet med familjen i Polen är många. Nedan hittar du guldkornen från vår resa förra året.

Oj! Nu är det snart höstlov. I år igen. Som vanligt har vi ingen framförhållning och alla resor till varmare breddgrader är sjukt dyra. Men något måste vi ju ändå hitta på, tänker vi. Eftersom jag har varit i Polen med jobbet några gånger och verkligen uppskattar allt som resmålet har att erbjuda föreslår jag för familjen och vännerna att vi reser dit. Hmm. De har ju värme, sol och bad på näthinnan, men med lite övertalning så får jag alla med mig.

Efter fyra timmars bilfärd från Göteborg kör vi ombord på Stena Spirit.  Vi äter en god middag i bufférestaurangen Taste och går sedan direkt till spaavdelningen. Där tillbringar vi en lång, härlig stund i de varma poolerna längst fram i fören. Utanför fönstret kan vi skönja de svarta böljorna i mörkret. Det är ändå lite häftigt. Barnen älskar årstidsduscharna. Varje årstid har sitt ljus, ljud, doft, styrka och temperatur. Rena och väldoftande sjunker vi ner i våra Duxsängar och sover gott ända till Rod Stewart väcker oss med I am sailing.

Solen skiner över havet när vi styr in mot Gdynia. Efter en stärkande frukost ombord kör vi iland. Tjugo minuter senare parkerar vi utanför badlandet Aqua Park i Sopot. Det är inte designat och tematiserat som The Reef eller HanseDom, men det är fräscht, stort och roligt. Vi föräldrar hamnar otippat i bubbelpoolerna medan barnen åker varv efter varv i de olika vattenrutschkanorna och forsen. När vi badat oss skrynkliga börjar hungern infinna sig. Vi kör ner till Sopots centrum och parkerar under Hotell Sheraton. Solen skiner och vi promenerar utmed strandvägen bort till Zatoka Sztuki; restaurang, hotell och konsthall i ett. Vårt fokus är på restaurangen. De stora fönstren vetter mot stranden och havet. Det är så vackert. Men nu är vi hungriga. Det finns mycket gott att välja mellan och priserna är, som vanligt här i Polen, riktigt bra. Det vill säga låga. Jag tar en pasta med tryffel som är så god så att det fortfarande vattnas i munnen när jag tänker på den.

Vi har bokat boende via Air BnB. Damen som äger lägenheten pratar ganska knackig engelska och det visar sig senare att hon som ska lämna över nycklarna pratar istället ingen engelska. Alls. Hmm. Jag tar hjälp av den trevliga personalen på Zatoka Sztuki som agerar telefontolkar. Eftersom vädret är fantastiskt och Sopot är så vackert att besöka vill vi dröja oss kvar, men nyckeltanten verkar lite sur och stressad. Vi avslutar Sopot-vistelsen med att gå ut på piren Molo och vandrar en liten bit upp på Montecassino. Sedan tar vi för säkerhets skull bilarna till Gdansk.

Väl framme vid lägenheten ringer jag nyckeltanten. Eftersom jag kan lite serbiska kan jag förstå vad hon säger (både polska och serbiska är slaviska språk), men hon förstår inte mig. Jag går ut på gatan och hittar en polsk familj som hjälper mig att tolka. Jag hittar rätt. Tur att man kan få hjälp! Med armar och ben och lite serbiska lyckas vi förstå varandra till slut, nyckeltanten och jag. Vi är installerade. Vännerna har bokat in sig på Hotell Gotyk House där den världsberömda astronomen Kopernikus sägs ha tillbringat en hel del tid med en viss Anne Shilling. Så mysigt! Stället, alltså. Hotellet beläget på Mariacka-gatan, en av de finaste i Gdansk. Namnet Mariacka kommer av att gatan når ändra fram till den ståtliga Mariakyrkan. Trevligt, men också en nackdel för den lättväckte i och med att ett klockspel ringer varje halvtimme. Dygnet runt. Ja, ja. Det är svårt att få alla rätt.

Jag har tjatat om hur fantastisk Hotel Hiltons restaurang Mercato är så mycket att familjen ruttnat på mig. Men nu ska jag bevisa varför. Vi börjar men en drink på takbaren. Istället för den fantastiska utsikten över Gdansk och floden Motlawa, ser vi bara reflektioner av oss själva i den mörka oktoberkvällen. Men drinkarna är goda och sällskapet trevligt, så det går ingen nöd på oss. När vi kommer ner i restaurangen så börjar maken klaga på att det ser så sterilt och tråkigt ut. Och ja, det är väl inte den charmigaste restaurangen jag varit på rent inredningsmässigt, men det är rent, avskalat och modernt. Det restaurangen dock är bra på är maten och servicen. Vi blir så väl omhändertagna att det är löjligt. Maken är helt ”blown away”. Interören spelar inte längre någon roll. Sonen säger att han aldrig ätit något godare. Jag vill egentligen inte säga det, men VAD VAR DET JAG SA! Det bästa är att en varmrätt på denna superkrog kostar 100 SEK. Otroligt!

Vi bor mitt inne i gamla stan, Stare Miasto. På vår gata, Szeroka, finns massor av bra restauranger. Vi börjar dagen på en av dem; Tekstylia med deras utsökta frukost i mysig atmosfär. En perfekt början på dagen. Vi möter upp vännerna och strosar runt lite och tittar bl.a. på godistillverkning på CiuCiu för att sedan bege oss till science centret, Hewelianum beläget i ett gammalt fort på en höjd med utsikt över hela Gdansk. Vissa avdelningar är jätteroliga, som ”Around the world” och där stannar vi länge, andra sådär, men helhetsintrycket bra. Det enda som drar ner upplevelsen är att vi hinner bli superhungriga och det inte finns något café däruppe. Vi återvänder till vår gata Seroka för att inta lunchen. Den låga blodsockernivån gör att vi fegar ur och väljer den italienska restaurangen La Cucina istället för den häftigare restaurangen Metamorfoza med det nya, häftiga, polska köket på menyn. Den får vi återvända till när barnen inte är aphungriga… När jag var där var höll maten en otroligt hög klass.

Mätta och belåtna sätter vi oss i bilen och styr kosan mot Gdynia, det har blivit dags att åka hem till Sverige. Vi hade utan problem kunnat stanna några dagar till, men vi är ändå alla nöjda med vår minisemester. Både familjen och vännerna är grymt imponerade av Polens riviera.

Här är våra 5 bästa höstlovstips:

  • Missa inte spaavdelningen ombord. En favorit för hela familjen.
  • Är vädret är fint bör man inte missa att promenera på stranden, piren Molo och gågatan Montecassino i Sopot.
  • Aqua Park funkar i alla väder.
  • Passa på att äta gott! Att ströva runt i den vackra gamla staden i Gdansk bland fik, restauranger, godisbutik med egen tillverkning, m.m. är jättemysigt. Och gott.
  • Besök någon av de roliga aktivitets och science center som finns; Hewelianum, Experyment och Fun Arena.

Vilka blir era favoriter? Ha ett underbart höstlov! /ylva.

 

Notera att detta är ett tidigare skrivet blogginlägg och tips kan därför vara inaktuella. För aktuell information, se vår hemsida.