Solidarity Marathon

Sommarens evenemang i norra Polen!

Polen | Inga kommentarer

Det här året handlar allt om att ha kul! Det kan vara allt ifrån kulinariska och musikaliska upplevelser till sportevenemang med nervkittlande stämning. I “Trippelstaden” Gdynia, Sopot & Gdansk med närområden är det alltid något roligt på gång!

Sport

Solidarity Marathon
Om du vill springa mellan de viktigaste monumenten i Trippelstaden/Tricity på en dag, är Solidarity Marathon (Maraton Solidarności) något för dig! Det är ett av de största löparevenemangen i Polen, och en hyllning till solidaritetsrörelsen och dess besegring över Polens kommunistregim.
De tävlande startar alltid vid Monumentet över offren av decemberupproret i Gdynia 1970, därefter springer man genom de viktigaste gatorna i de tre städerna. Mållinjen är på andra sidan metropolen Gdansk, närmare bestämt på Dlugi Targ Street.

Finns det något bättre sätt att känna stadens själ än att svettas i en folksamling mitt i högsommaren? Skämt åsido, tanken bakom loppet är strålande.

15 augusti, Gdynia-Sopot-Gdansk

Enea Ironman
Regionens största triathlon och en av landets största och mest utmanande triathlontävlingar. För den oinsatta: det är en tävling som kombinerar simning, cykling och löpning. Distanserna i Gdynia är 11,3 mil (1,9 km simning, 90 km cykel och 21,1 km löpning) och i Sprint (motsvarande 0,75, 20 och 5 km). Loppet finns också för barn: Ironkids!
Arrangörerna har ordnat ett förmånligt hotellerbjudande och en riktigt bra efter-triathlonfest! Vad som krävs av dig? Vilja och uthållighet!

4-6 augusti, Gdynia

Harpagan
Harpagan, även kallad Experimentell Orientering, har en lång tradition och även sina dyrkare. Den första upplagan ägde rum redan 1989. Här finns inga vinnare eller förlorare, utan huvudsaken är att anta utmaningen! Du behöver ta dig igenom en av åtta föreslagna rutter och ta dig till alla kontrollpunkter som finns utmarkerade på kartan. Att hitta sin väg mitt i ingenstans – där har du din utmaning! Våga och vinn!

21-23 april, Cewice nära Lebork.

Skat International Golf cup
Den här tvådagars golfturneringen arrangeras på en av Polens mest prestigefyllda golfklubbar, The Sierra Golf Club. Deltagarna är medlemmar från polska och internationella golfklubbar, och inbjudna gäster, såsom affärspartners som kommer att få möjligheten att lära sig sporten från grunden. Helt klart stället att vara på för både affärsfolk och golfamatörer! Klubben har allt du behöver för att kunna spela professionell golf; en 82-hålsbana, en 18-håls mästerskapsbana och fritidsanläggningar.

9-10 juni, Sierra Golf Club (Petkowice)

 

Kultur

Slow Food Fest, Sopot 23-24 juni

Slow Fest Sopot
Ni som är hungriga på lokala matupplevelser måste ta er till Pier i Sopot! Där har du möjlighet att smaka de bästa rätterna från regionens bästa restauranger, se kockarna live och lära dig att laga mat på workshops och föreläsningar. Evenemanget arrangeras av Slow Food Pomorze, den lokala avdelningen av den internationella organisationen som främjar färska och hälsosamma livsmedelsprodukter. Upplev det bästa som Pomorskie har att erbjuda i matväg! Upptäck lokala varumärken, såsom kashubiska jordgubbar eller de baltiska fiskarna.

23-25 juni, Sopot

Shakespeare Festival
En festival arrangerad av Gdansk Shakespeare Theatre, en av Gdansks mest unika kulturinstitutioner. Under festivalen visas moderna tolkningar av Shakespears pjäser som tycks odödliga. Upptäck och slås till häpnad av mångfalden i den gamla engelska teatern. De bästa föreställningarna från Polen och hela världen, förvalda produktioner, en Golden Yorick Award-tävling och en specialscen där alternativa verk spelas upp. Varje år har festivalen en spektakulär avslutningscermoni utomhus. Var där och upplev teaterns universella gemenskap!

29 juli – 7 augusti, Gdansk

St. Dominic’s marknad
Det är ingen riktig sommar i Gdansk utan St Dominic’s marknad. En av Europas största och troligtvis äldsta utomhusmarknader. Den har varit stadens signum sedan år 1260. Tusentals stånd som har allt ifrån lokala specialiteter och hantverk till all världens underverk. Konserter och parader är andra inslag under detta fantastiska event som du inte får missa om du vill uppleva en helt magisk atmosfär som får Gdansk att brisera av positiv energi!

29 juli- 20 augusti, Gdansk

 

Musik:

Open’er Festival
Utan tvekan den viktigaste festivalen för samtida musik i Polen! Tusentals entusiaster samlas på det gamla flygplatsfältet till Gdynia-Kosakowo-flygplatsen för att uppleva live-framträdanden av världsartister inom rock, pop och alternativ musik. Årets uppställning hittills imponerar: Radiohead, Foo Fitghters, The Weekend, The XX och Solange Knowles finns bland de största stjärnorna. Det finns alltid möjlighet att upptäcka nya band från den lokala scenen eller besöka eko- eller sport-zonen.

28 juni – 1 juli

Seazone music & conference
Ett event för riktiga musikentusiaster! Här får du möjlighet att lära känna musikindustrin bakom kulisserna. Att lyssna på musiken är bara en liten del i den här festivalen, som annars handlar mycket om föreläsningar, konferenser och möten. En plattform att få ta del av senaste trenderna vad gäller teknisk utrustning, och där yrkesverksamma och debutanter kan lära av varandra. Lära på dagen och festa på natten till Sopots bästa DJ:s. Avslutningskonserten på ”The Forest Opera” kommer garanterat ge dig mycket inspiration till eget musikskapande!

8-10 juni, Sopot

Ergo Arena concerts
Ergo Arena är Trippelstadens/Tricitys största spelplats, där världsartister som Sting och Rod Stewart har uppträtt. Nu under maj har Enrique Iglesias spelat sina största hits här, liksom den världskända filmmusikskaparen Hans Zimmer. I sommar får alla elektro-fans presenten att uppleva Jean Michael Jarre- pionjären av sin genre: klassisk elektro, den 8 juli.

Sopot- Gdansk

Tags: