Hel here we come

Polen | Inga kommentarer

Vår resenär Herman Afzelius med familj har varit på resa och besökt Hel som är en halvö med milslånga stränder som ligger utanför Polens kust. Hel finns med på topplistor över världens finaste stränder och den inre kusten är ett paradis för vind- och kitesurfare. Här kan du läsa om familjens spännande resa! Herman har även bloggat åt oss tidigare då han firade sin 40-årsdag i Sopot (klicka här för att läsa detta inlägget).

Familjens resa började med Stena Lines färja från Karlskrona med destination Gdynia.  Medans större delen av sällskapet besökte båtens shop, restauranger o lekland begav jag mig till SPA’t för en behövlig halvkroppsmassage, finns knappt något bättre sätt att starta semesterresan med än en riktigt avkopplande massage. Utsikten från behandlingsrummet var inte heller helt fel!

Väl i Land i Polen

Möttes vi upp av Maciej Zborowski från Go For Poland som är en polsk resebyrå som Stena Line samarbetar med. Maciej kan perfekt svenska och han hade bland annat hjälpt oss med att boka transfer från terminalen ut till vårt boende på Hel. Förutom bil, går det bra att åka tåg, buss eller båt ut till ön. Denna gång blev det en stor bil för hela vårt sällskap. Go For Poland vet verkligen allt om vad som finns att se och göra i Polen så rekommenderar verkligen att kontakta dem om ni ska dit, förutom deras ordinarie gruppbokningar kan de hjälpa till med att arrangera annat enligt önskemål.

Baltics Sands lägenhetshotell

Efter drygt en timmes bilfärd landade vi på vårt lägenhetshotell Baltic Sands. Vi hade hyrt tre lägenheter för vårt sällskap. Varav en lägenhet (för sex personer) på takvåningen med kök, badrum, vardagsrum och tre separata sovrum. En helt otroligt fin lägenhet, även om rummen var fantastiska var nog takterrassen det bästa helt klart! Där spenderas många timmar med hela familjen. Lägenhetshotellet byggdes 2017 och för den som vill se mer av hotellet finns en virtuell tur här »

Mat och restauranger

Vi hittade redan första dagen Kutter som blev vår favoritrestaurang under vistelsen på Hel. Stort utbud på menyn med allt från pizza till lokala specialiteter som passar hela familjen. Välbesökt under högsäsong, så räkna med att det kan lite tid att få maten. Kan varmt rekommendera deras kött (eller fisk) tallrik för två personer. Mycket gott och rejält med mat för ca 70 zloty. För övrigt finns det gott om restauranger runt centrum.

Sevärdheter – Shipwrecks

Ca 1,5-2,0 km utanför centrum ligger två gamla krigsfartyg som är sänkta precis vid stranden, Wicher II och Grom II som sattes på grund utanför hamnen på 70-talet då de togs ur tjänst. Rätt så mäktigt att stå mitt framför ett vrak som är ca 100 meter.

 

Sevärdheter – Fokarium

Några hundra meter från centrum och precis intill stranden ligger Fokarium som stödjer restaureringen och skyddet av gråsälar i södra Östersjön. Centret har funnits sedan 1999. Passa på och besöka när sälarna skall matas, vilket görs ett antal gånger per dag.

Sevärdheter – Fyren

Det finns mycket historia ute på Hel. Första dagen fick vi kontakt med en guide som kunde perfekt engelska och hade stenkoll på alla sevärdheter på ön. Han tog oss till fyren “Latarnia morska w Hel”, som enligt sägnen har en förtrollad trappa. Då väldigt få lyckas räkna rätt antal trappsteg upp till toppen. Vi var fem stycken i familjen som antog utmaningen och mycket riktigt hade vi alla fem räknat olika. Den som prickat exakt rätt nummer var Anna som jag fick det till 197 steg.

Sevärdheter – Hidden city

Eftersom vi fått rätt bra kontakt med den lokala guiden frågade han om vi var intresserade att se något “extra”, som är utanför deras vanliga turistturer. Han berättade om den “försvunna staden” som var en gammal resort som användes under 70-talet för semesterboende för familjer till de militärer som tjänstgjorde på ön. Ett hundratal ödelagda stugor undangömda i skogen med gångavstånd till stranden. Klart mystiskt ställe, som först efter 2012 öppnats upp för allmänheten då det varit militärt område.

Sol och bad

Vi åkte ju till Hel för deras stränder och wow vilka stränder dom har. Helt galet. Den finaste vi besökte var den som går ut som en spets där viken och Östersjön möts. Det märks varför familjer kommer hit för att bada, för det finns gott om aktiviteter för barnen runt stranden. Här spenderade vi många timmar i solen.

Hemresa via Gdynia

Istället för att ta taxi tillbaka till Gdynia valde vi att ta en av de tre båtar som går till fastlandet (de går till Sopot, Gdansk och Gdynia) och kostar ca 40 zloty för en vuxen. Det är ett bra och enkelt alternativ till bil, tåg eller buss. Barnen sysselsatte sig under resan med att spela kort som tog ca 1 timme. Väl i land besökte vi Gdynia tivoli innan vi tog oss vidare till färjeterminalen. Vi hade betalt extra för prioriterad incheckning, vilket jag kan rekommendera när man är ett större sällskap, eller för den som inte vill vänta i köerna vid ombordstigning.

Med detta vill vi tacka för en fantastisk resa till Polen och Hel, på återseende!

 

Notera att detta är ett tidigare skrivet blogginlägg och tips kan därför vara inaktuella. För aktuell information, se vår hemsida.