Stena Spirit på väg till Polens Riviera

Polens Riviera – Det billigaste sättet att äta dyrt!

Polen | 2 Kommentarer

Vi kan helt enkelt inte få nog av Polens vackra riviera. Hur många gånger vi än varit här är det alltid lika härligt att komma tillbaka. Trestadsområdet – Gdynia, Sopot och Gdansk – har liksom allt. Stränder, bra shopping, kultur och, inte minst, en massa god mat. Denna gång var det just den goda maten som var reseanledningen.

Tänk er ett gäng engagerade livsnjutare, vana vid att resa och som har högt ställda förväntningar på vad som är bra mat. Och vi tar dem till Polen. Har ni någonsin hört Polen och gourmet i samma mening? Efter denna resa undrar vi alla varför. De åt både den bästa ankan och den bästa lamsteken någonsin under vår kulinariska rundresa. Konklusion: polsk mat har helt klart ett oförtjänt dåligt rykte. Även maten ombord på Stena Spirit uppskattades och vi fick bl.a. höga poäng för våra perfekt löskokta ägg från frukostbuffén ombord.  😉

Vilka var då personerna som vi bjöd in till denna polska matfest? Jo, faktiskt några av Sveriges bästa mat- och livstilsbloggare. Tillsammans njöt vi av rivierans smaker och vyer:
Diana Donotsova: http://bydiadonna.femina.se/kategori/inspiration/
Åse Falkman Fredriksson: http://56kilo.se/kategori/resor/polen/ 
Malin Martinsson: http://www.femme.se/fnulan/category/stena-line-storytellers/
Carola Cedcrona: http://roomofkarma.se/category/polen/

En skön nerresa
Vi möts på Verköterminalen i Karlskrona. Efter en kortare fotosession i solskenet på övre däck går vi till restaurang Metropolitan. Eftersom vi alltid tar hummersoppan (som ju är så himla god) tänker vi våga oss på moules marinières. Vi blir inte besvikna. Efter en god och mycket trevlig middag hamnar vi i shoppen. Mest för att spana eftersom vi ska handla på hemvägen. Vi hinner med en tur till baren där vi sitter och småpratar innan vi kryper till kojs.

Den kulinariska Rivieran ligger närmare än du tror
Medan vi sov tog Stena Spirit oss lugnt och säkert ner till Rivieran. Efter en stärkande frukost (med de bästa löskokta äggen! ;)) är det dags att kliva iland och påbörja vårt kulinariska äventyr. Här på Rivieran finns ett otroligt utbud av mat, både i form av internationella och polska restauranger i hög klass. Dessutom riktigt coola inredningar. Denna gång var fokus just på det moderna polska köket, men här kan man även äta riktigt bra asiatisk, italiensk, fransk, m.m. mat.
På terminalen hämtas vi upp av Iza från turistorgansationen PROT som vi planerat upplägget tillsammans med. Minibussen har siktet inställt på Sopot.

Rivierans pärla – Sopot
Sopot är den polska Rivierans pärla. En anrik kurort med vackra sekelskiftesbyggnader och pampiga spahotell utmed den långa, vackra östersjöstranden. Vi ska dock INTE bo i ett sådant. Ni har säkert sett vårt hotell förut. Vi har med det på sajten, i blogginlägg, på bloggresor och broschyrer. Lite över allt kort sagt. Så varför allt detta tjat om Mera Spa? Helt enkelt för att det är ett fantastiskt spahotell. Inredningen är sparsmakad, ren och faktiskt väldigt skandinavisk. Både vad gäller material, färgval och former. Vi känner oss helt enkelt hemma där. På ett lyxigt, fast ändå prisvärt sätt.

Vi checkar in, får en härlig massage (enligt Carola den bästa hon någonsin fått) och relaxar sedan i spaavdelningen. Rena och fräscha tar vi oss med taxi till Sopots berömda pir; Molo och tillika Europas längsta träpir med sina 500 meter. Här möts vi upp av vår polska men svensktalande guide, Zuzana från GoForPoland. Hon har aldrig bott i Sverige men pratar flytande svenska. Helt otroligt!

Efter en avstickare till Gdansk (se nedan) är det dags för middag på restaurang Bulaj i Sopot. En ny bekantskap för oss, men vilken succé! Det blir livecooking och 7-rätters avsmakningsmeny precis på stranden. Vissa dagar på jobbet är bättre än andra… Det är den prisbelönte köksmästaren själv, Artur Moroz, som står där och lagar mat för oss. Bl.a. en mycket god ”litausisk gaspacho”. Inget för mjölkallergiker direkt, då den förutom rödbetor och lite annat smått och gott innehåll 3 olika typer av mjölkprodukter; yoghurt, vassle och smetana.

Proppmätta och ganska trötta efter alla intryck tar vi trots allt en snabb tur på stan bara för att visa upp Sopot och den berömda Montecassinogatan. Tillbaka på hotell Mera Spa tar vi en kort sväng till den mysiga baren för att varva ner och prata av oss om våra upplevelser under dagen.

En av de upplevelser som jag såg mest fram emot var frukostmarknaden i Sopot. Varje lördag mellan maj och september ställs en rad marknadsstånd upp utmed en liten park. Där kan ni handla allt och på så sätt komponera er egen frukost. Den senare kan sedan förtäras vid bord med rutiga dukar mitt i parken. Så gott! Och mysigt. Tyvärr blev det inte av pga av något missförstånd kring tid och plats. Ni kan dock läsa allt om frukostmarknaden här:

Som tur var, var det ingen i gänget som kunde motstå Mera Spas frukostbuffé, så utan risk för att någon skulle gå hungrig (om det nu var någon som oroade sig för det på denna resa…) blev det en kaffe på stranden utanför tjusiga Grand Hotel istället för frukostmarknaden. Inte direkt kattskit det heller.

Gyllene likör, mikrobryggeriöl och världens godaste anka i Gdansk
Till vissas glädje och andras förtret går vi bara för motor med segelbåten. Medan vi färdas över Gdanskbukten och in mot Gdansk via floden Motlawa, berättar Zuzana om Trestadsområdets historia. Vi passerar Lech Walesas varv Remontowa, dit många av våra fatyg också kommer på ”spavisit”.

Synen är fantastisk när vi glider in i gamla stan, Stare Miasto i Gdansk. Vackra gamla hus kantar den långa kajen. Inte heller här ska vi uppehålla oss i några av de gamla husen. Istället äger vår första kulinariska upplevelse på denna resa rum i ett alldeles nybyggt hus. Där ligger restaurangen Szafarnia 10.
Solen strålar in på terassen. Utanför ligger småbåtshamnen där vi klev iland. Det är varmt och skönt. Sommarkänslan infinner sig direkt. Vi äter en fantastisk 3-rätterslunch som avlutas med efterätt uppe på champagneterassen med utsikt över hela staden. En samstämmig kör av bloggare tyckte att detta var den godaste anka de ätit. Någonsin. Vi kan bara hålla med. Detta är helt klart en ny restaurangfavorit i Gdansk!

Från Szafarnia 10s takterass ser man större delen av Stare Miasto – gamla stan – och Zuzana pekar ut några av landmärkena. Sedan är det dags att bevista gamla stan på marknivå. Efter en rundtur i de vackra gamla kvarteren bjuds vi på ”goldwasser” på Gdanske Bowke, en likör med guldflagor på 22 eller 23 karat guld. Lyxigt värre!

Det finns så mycket att se, så många “kodak monents” att vi konstant ligger en timma efter schemat. Men det löser sig som tur är ändå.

I Gdansk finns en lång tradition av ölbryggande. Det sista vi gör innan vi lämnar denna fina gamla Hansastad är därför att pröva öl på mikrobryggeriet Browarnia. De har flera olika ölsorter som har vunnit priser. Bryggeriet är inhyst i källaren på en gammal lagerbyggnad från slutet av 1700-talet. I den vackra miljön finns även ett hotell med spaavdelning och en restaurang. Detta hade vi dock inte tid att utforska ytterligare eftersom vi skulle på middag på Bulaj i Sopot (se ovan).

Häst och vagn på polska landsbygden och polens absolut finaste kött
Iza på PROT propsade på att vi skulle besöka en oxfarm i regionen Kasjubien, c:a 1,5 timmas bilresa bort från Trestadsområdet. Varken Alexandra som ansvarar för marknadsföringen av Polen på Stena Line eller jag hade någonsin varit där. 1,5 timma i bil dit och 1,5 timma hem. Vi hoppades verkligen att allt detta bilåkande på en och samma dag skulle vara värt det. Det som lät jobbigt och okänt visade sig vara väl investerad tid. Det var här våra kära bloggare åt den godaste lammstek de någonsin smakat. Jag själv och vår andra guide, Maciej, som också talar flytande svenska tyckte att det var den godaste råbiff och Wagyu stek vi ätit. Dessutom fick vi åka häst och vagn genom det böljande landskapet. Mycket roligare än jag trott.

Shopping och molekylärgastronomi i underlandet
Gdynia är den yngsta staden i Trestadsområdet, uppbyggd på 20 och 30-talen i funkisstil. Oftast har jag varit i staden för att shoppa på Galerija Riviera eller för att ta färjan hem.

Eftersom min shoppingtokiga kollega Alexandra varit med i arbetet med att ta fram programmet hamnade vi naturligtvis på gallerian Riviera. I ärlighetens tyckte jag inte att detta stopp passade in på vår kulinariska resa. Men efter en tur till min polska favoritkedja Mohito, där jag fyndade 3 snygga toppar och ett par byxor för 600 kr, så kändes det ändå helt ok.

Vårt sista stopp på resan var också det häftigaste; Quadrille. Vi kör in på grusplanen framför en herrgårdsliknande byggnad rappad i gult med vita detaljer. Fint! Men när vi kliver in tappar vi hakan. Så cool inredning! Bilderna får tala för sig själva.

Här finns också restaurang Bialy Krolik, en molekylärgastronomisk restaurang som förutom fantastiska smaker även bjöd på show i form av coola uppläggningar och superservice. Här hade vi kunnat stanna hur länge som helt, men vi hade en båt som väntade.

Efter denna intensiva resa orkar vi inte så mycket mer än att shoppa inför kommande fester och skåla en sista gång innan vi utmattade faller i säng.

Vilka är dina favoriter på Polens Riviera? Nedan ser du våra. 🙂 /Ylva.

Våra 10 favoriter från den kulinariska resan till Polens riviera:
– spa-avdelningen på Mera (där vi också bor)
– den berömda piren Molo i Sopot
– segeltur till Gdansk med Premium Yachting
– den nyöppnade restaurangen Szafarnia 10
– gamla stan i Gdansk; staro miasto
– restaurangen Gdanske Bowke
– ölprovning på Brovarnia
– Restaurang Bulaj på stranden i Sopot hos kocken Artur Moros
– Restaurang DelMonicoCut i Kasjubien
Hotell Quadrille och restaurang Bialy Krolik (Vita kaninen) i Gdynia

 

Notera att detta är ett tidigare skrivet blogginlägg och tips kan därför vara inaktuella. För aktuell information, se vår hemsida.


  • Leo says:

    Month ago I had business lunch at elegantly designed interior, with kind stuff restaurant but it’s polish food who is the hero Here. Szafarnia 10 is the best one in Gdansk 🙂