Rivieran – Ett kulinariskt mecka för alla smaker

Polen | 3 Kommentarer

Den polska Rivieran flödar av restauranger, barer och små mysiga vinoteque. Vill du ha internationell, lokal eller regional touch, välj själv eller varför inte blanda? Nattklubbar och små lokala krypin som håller dig vaken tills solen går upp finns det många av. Så oavsett om du är nattsuddare, matälskare, stranddyrkare eller flanör är Trestadsområdet på andra sidan Östersjön (Gdynia, Sopot och Gdansk) ett mecka för alla smaker. Att priserna sen är låga, är ingen hemlighet jag håller för mig själv… 

Sopot – Partystaden med bra prislapp, är en av Polens turistmagneter och har länge varit en populär jetset- och spaort bland Europas kulturella elit. Hit åker jag när jag på kort avstånd hemifrån vill njuta av det goda livet och uppleva Polens utbud av smaker. Gatan Monte Cassino är ortens pulsåder som kantas av barer och restauranger med trendig design, inbjudande uteserveringar och glass- och våffelstånd. Maten här är en upplevelse och till halva priset mot hemma, så det gör inte alls ont i plånboken när en trerätters middag med vin och en spetsad kaffe efteråt kostar runt 300 kr! Galeria 63, White House, La Vita, Thai Thai och In Asia eller nyöppnade superfräscha Zatoka Sztuki (som även är ett hotell) och ligger direkt på stranden är bara några av alla favoriter.

DSC_2877-Edit

Zatoka Sztuki

Den internationella maten i Sopot håller mycket hög klass och de polska specialiteterna, som fyllda Pierogi, Bigos och den gudomligt goda Zurek-soppan är smaker man bara måste prova. De låga priserna gör också att det är lätt att falla för alla frestelser runt gator och torg. Som att slinka in och köpa chokladtryfflarna på E. Wedel Café eller den största struten fyllt med Grycan glass, som enligt mig är så god att den får den Italienska glassen att blekna. Eller som att beställa in en flaska champagne nere vid stranden, bara för att… Och så är det lite med Sopot, det är lyx som inte kostar så mycket men smakar desto mer.

internationelltkok_kollage

Internationellt och inhemskt – Sheratons asiatiska kök, och polska peirogi

Stadens Vinoteque är populära tillhåll och är en perfekt start på kvällen efter en dag på stranden eller efter att ha shoppat loss i galleriorna Galeria Baltycka och Klif.  Monte Vino mitt på Monte Cassino och Hotell Sheratons ”Vinotequa” har kunnig personal som kan det mesta om viner vilket är en fröjd för den vinintresserade. Uteserveringarna är många och lika populära för lokalbor som för turister vilket skapar en skön dynamik och mix av människor. Kvällstid skapar lampor i träden en härlig stämning kring det stora torget och restaurangernas lysande krukor med planterade olivträd och blommor bjuder in till sena utomhussittningar i sköna loungesoffor. Sopot har verkligen lyckats hitta den där lyxiga ”Riviera känslan” men utan att tappa sin charm och mystik.

vinotek_kollage

Några av vinoteken i Sopot; Monte Vino, Galeria 63 och Sheratons Vinotequa

Längs med den milslånga sandstranden ligger de pampiga hotellen Grand, Sheraton och Mera Spa Hotel. Med sina unika strandlägen och utsikt över Gdanskbukten andas de spalyx, anrik historia och fantastisk komfort. Hotellen stoltserar också med egna strandhäng där man enkelt känner sig som Rivierans kung- eller drottning. Längs med strandpromenaden och direkt på stranden finns barer och mysiga krypin. Vem gillar inte att äta ute med fötterna in borrade i sanden? Den där härliga känslan av att vara exempelvis i Thailand eller runt Medelhavet, men ändå inte. För detta är inte ju inte en utomlandssemester långt bort, detta är ren Östersjösand och vi befinner oss i Polen, bara 26 mil från Karlskrona…

GDNHGHI_High_5_Terrace_Bar

Hotel Hiltons takterrass i Gdansk

Gdansk – Den sköna Hansastadsoasen, som verkligen bjuder in till en skön mix av nutid- och historia, har mycket att erbjuda när det gäller mat- och nöjesupplevelser. Liksom många andra gamla hamnstäder försöker nu Gdansk att hitta sin nya identitet. Hamnen och blandningen av människor är stadens största tillgång tillsammans med hjärtat Gamla Stan. Gamla Stan är kullerstensgator och paradgatan Dlugi Targ som kantas av uteserveringar och lokala favoriter. En drink på hotell Hiltons snygga takterrass med utsikt över floden Wisla är en upplevelse och tycker man om öl, bör man inte missa de lokala mikrobryggerierna Brovarnia och Browar Piwna.

Den polska maten är ganska outforskad av oss svenskar och uppfattas som ganska tung. Och visst, ofta är det mycket mat man får serverat men det är smakrikt, väl tillagat och mycket gott! Polsk mat är som bäst på restauranger som Bowke nere vid kanalen eller min egen favorit Czerwone drzwi (röda dörren) som är en alldeles fantastisk lite udda restaurang med loppismöbler, virkade dukar, sammetssoffor och väggar som kläs med böcker och lokala konstverk. Söker man polsk mat med innovativ kreativitet är Metamorfoza stället du bokar för kvällen. De har tagit lokala rätter till nya höjder och briljerar med sin ”Gdansk tasting menu”.

Gdynia – Ungdomlig konsertstad, lika stort som Malmö och ibland svår att få kläm på. Staden andas en skön mix av lite av varje och frågar man Gdyniaborna själva så är Gdynia en modern affärs- och designstad med ett rikt utbud av caféer och restauranger. Men mest känd är staden för Heineken Open`er Festival http://opener.pl/en som är en av Europas största musikfestivaler och som i år presenterar artister som Blur, Kings of Leon och Beyoncé. Nere vid hamnen och den fina stranden ligger många mysiga restauranger. Längst bort på strandpromenaden ligger restaurang Baracuda, en spännande fiskrestaurang som i enighet med sitt namn serverar grillad ”Baracuda” från stora fat. Missa inte heller den franska bistron ”Petit Paris” på ul. Slaska med sin moderna franska matlagning och sin sköna ”Paris” atmosfär.
/Alexandra Hansson

Alexandra Hansson ansvarar för marknadsföringen av destinationen Baltic Sea (Polen och Lettland). Här kan du läsa mer om henne och oss andra som skriver här på Resebloggen.

Digital, bläddringsbar broschyr om den polska rivieran.

Fantastiska Polska smaker
Zurek
– Favoritsoppan gjord på surdeg, grönsaker, chorizo och mejram, måste upplevas!
Pierogi – Deg knyten fyllda med kött, grönsaker eller bär för dessert (ungefär som dumplings)
Bigos – Surkål, lök, svamp, rökta korvar kokt i vin, fantastiskt gott!
Szarlotka – Ljuvlig polsk äppelkaka

Restaurang/bar tipslista Sopot
Galeria 63 – http://galeria63.pl/
Monte Vino – http://montevino.pl/
White House – http://www.whitehouse.com.pl/en/
La Vita – http://lavita.nazwa.pl/wp/sopot/
Thai Thai – http://www.thaithai.pl/
In Azia – http://www.inazia.pl/en/
Vinotequa Sheraton – http://www.sheraton.pl/sopot/en/restaurants-bars
E. Wedel Café – http://www.wedelpijalnie.pl/pl/lokale
Grycan glass – http://www.grycan.pl/index.php?page=Homepage&lang=EN

Restaurang/bar tipslista Gdansk
Czerwone drzwi – http://www.reddoor.gd.pl/index-en.htm
Bowke – http://gdanskibowke.com/
Hotell Hiltons takterrass – http://www.hiltongdansk.pl/SE/index.html
Brovarnia – http://www.brovarnia.pl/en/
Browar Piwna – http://in-gdansk.com/
Metamorfoza – http://www.thebestofgdansk.com/Metamorfoza_Restaurant_Gdansk.html#1552
Budda Lounge – http://www.buddhalounge.pl/

Restaurang/bar tipslista Gdynia
Baracuda  – http://barracuda.net.pl/barr/
Petit Paris – http://www.petitparis.pl/

Ylva Vitorovic

Ylva is responsible for Stena Line's social channels. Here on A ferry nice blog, she writes about our history, our ferries, our people, etc. Don't hesitate to comment and ask questions.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Tvingade fält är markerade med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.