Roadtrip i Polen: Norra Polen passar perfekt för hela familjen!

Polen | Inga kommentarer

Resväg: 21 mil (karta)

Följ med på roadtrip till Norra Polen! Ta med barnen på resan och börjar äventyret redan ombord – varje båtresa är en upplevelse för såväl stora som små.

Dag 1:
Frukost ombord är en upplevelse för folk i alla åldrar och utgör en bra start på dagen. Vi kör ner från båten och redan efter en 15-minuters bilresa parkerar vi i Gdynias centrum intill kusten. Den centrala stranden i Gdynia är en bra blandning av aktiviteter för alla: de allra yngsta besökarna får busa på den enorma fritt tillgängliga lekplatsen och de lite äldre får slå sig ner på ett café som kantar strandområdet. Efter leken och fikat och laddade med färsk havsluft, bilar vi ytterligare en kvart mot Gdynias största upptäckarcentrum Experyment.

Barn leker med klossar

Denna fantastiska anläggning ligger precis intill huvudvägen i Gdynia och själva byggnaden är ett härligt exempel på modern arkitektur: en stor kub av glas husar utställningar om människokroppen, naturen, rymden och fysiken. Fast ordet utställning är inte något som beskriver Experyments innehåll bäst: här får man nämligen röra på allt. Efter tre timmar känner vi hungern och äter mat på en av Gdynias alla goda restauranger.

Efter lunchen tar vi oss utomhus en gång till och parkerar bilen intill Reaganparken (Park Reagana) i Gdansk. Denna stora gröna yta ligger väldigt nära havet och stranden i stadsdel Jelitkowo och här kan man förena ett strandhäng med lektiden på parkens utbyggda lekplats.

Lekplats i Polen

Efter denna händelserika dag checkar vi in på ett hotell i Gdansk och äter middag på gamla stan.

Dag 2:
Gdansk kan inte vara sämre än Gdynia och därför kan man även i Gdansk hitta stadens egna upptäckarcentrum. Efter den generösa hotellfrukosten tar vi bilen till Hevelianum, beläget i ett gammalt fort ett stenkast från centralstationen i Gdansk. Fästningen renoverades och anpassades för besökare i alla åldrar. På plats finns ett antal interaktiva utställningar om fysiken och energi, historia, matematik, geografi samt intressanta aktiviteter för yngre barn. Man blir trött av allt intryck och uppskattar att det på plats finns ett café.

Upplevelsecentrum i Gdansk

Efter besöket på Hevelianum är det dags att göra en resa tillbaka i tiden – till och med två gånger, båda i staden Malbork. Efter ca en och en halv timme parkerar vi bilen intill floden Nogat och tar gångbron till andra sidan för att besöka det världskända slottet i Malbork. Nu gör vi alltså en resa till medeltiden. Själva borgen har anor från 1200-talet och finns numera på UNESCOs världsarvslista, men innan våra barn låtsas vara riddare åtnjuter vi en härlig lunch på slottsrestaurangen. Kommer man hit på sommaren kan man stöta på riddarkamper och marknader, men slottet har öppet året runt.

Vi kan inte få nog med tidsresor och därför går vi… ca 65 miljoner år tillbaka. Endast ca en kilometer från slottet ligger Dinopark i Malbork – ett ställe med dinosaurier som huvudtema. Man kan vandra i skogen intill dinosaurier och drakar, leka på lekplatsen, ta en båttur, gå på höghöjdsbana/zipline… upplevelserna här är många! Utmattade men nöjda åker vi sedan tillbaka till vårt hotel i Gdansk.

Dinosauriepark

Dag 3:
Denna dag unnar vi oss en sovmorgon och sen frukost. Efter utcheckningen från hotellet flanerar vi utan stress på gamla stan i Gdansk och upptäcker våra egna smultronställen. Vi har lite tid kvar till båten och därför bestämmer vi att tillbringa eftermiddagen i Skogsbotaniska Trädgården Marszewo i Gdynia. Detta ställe drivs av Polska Skogsförvaltningen och används mest av skolor, men även den vuxne besökaren blir belåten av besöket här. På en yta av ca 5 hektar finns drygt 230 växtarter och omkring i allmänt tillgängliga skogar finns spännande vandringsleder där man kan se enorma insekter (s.k. Alice i Underlandet-leden) och intressanta stugor (s.k. Leden i rötter).

Lekplats i Polen

Är vädret för dåligt för aktiviteter utomhus får man såklart besöka lekplatser under taket, såsom Loopys World i Gdansk eller tramplinparken Jumpcity i Gdynia och Gdansk.