Sandöken i Polen

Roadtrip i Polen: Norra Polens härliga natur!

Polen | Inga kommentarer

Resväg: 34 mil (karta)

Polens norra del tillhör landets mest pittoreska delar: stränder med kritvit sand, mäktiga skogar, charmiga byar och slingrande småvägar. Vill man ta sig fram till olika smultronställen är det bäst att ta bilen med sig. Vi bestämmer oss att kolla olika natursköna områden och andas frisk luft. Följ med och upptäck norra Polens guldkorn!

Dag 1:
Strax efter båtens ankomst till Gdynia, mätta efter båtens generösa frukost, kör vi norrut mot ett av Polens mest natursköna ställen – halvön Hel. På kartan ser man mycket väl denna långsmala landtungan: fyra mil lång, men i den smalaste punkten endast ca hundra meter i bredden! Längs utmed halvön finns ett antal sevärda platser: mysiga fiskebyar som numera är populära sommarställen (såsom Chałupy, Kuźnica, Jurata eller Jastarnia), staden Hel i halvöns spets där Gdansks bukt och Östersjön möts, militära kvarlevor från kriget, sälakvariet och kända fyren. Listan kan göras lång. För oss är det viktigaste dock stränderna – både från Östersjösidan och från buktens sida. Oslagbar milslång sand med skogen i bakgrunden och korta avstånd till nödvändig infrastruktur – vad mer behövs det?

Solnedgång på Hel i Polen

Efter en händelserik dag övernattar vi på en av pensionaten längs halvön. Om du planerar att ta bilen hit under sommaren måste du ha tålamod. Halvön Hel är väldigt populärt bland polacker och det innebär stor trafik. Om möjligt, välj att åka hit strax innan eller strax efter högsäsongen.

Dag 2:
Pigga efter en rejäl dosa havsluft är vi redo att upptäcka… en öken. Jo, det är ingen skämt – vi heder mot Słowiński-nationalparken och de världskända vandrande sanddynerna. Vi parkerar bilen och byter bilen mot en liten elbil med chauffören som kör oss direkt till dynerna (egen bil kan vi inte ta dit eftersom det är en nationalpark). Väl framme tar vi en promenad i en uppförsbacke mot den högsta dynen – Wydma Łącka (Łącka-dynen) som med sina 30 m ö h bjuder på en enastående utsikt  Det är verkligen svårt att tro: man står på ett Sahara-liknande område, men bakom ryggen finns en grön skog och framför ögonen… Östersjön! Det är inte överraskande att de vandrande sanddynerna är ett UNESCO biosfärområde.

Halvöl HelVarifrån kommer beteckningen ”vandrande”? Jo, under varje vinter ändrar lokala stormar dynernas utseende och flyttar på dem åt det ena till det andra hållet. Trötta efter denna ökenvandring, men väldigt nöjda, hamnar vi på en pensionat i närliggande orten Łeba och sover gott.

Dag 3:
Dags att börja resans sista dag – och vi drar söderut mot Kasjubien – Polens lilla Schweiz. Detta område linkar faktiskt lite det alpina landskapet, fast utan berg: charmiga småbyar, slingrande landsbygdsvägar, pittoreska insjöar och härliga matställen.

Växter framför ett gammalt trähus

På vår must see-lista finns ett antal ställen, bl. a. byn Chmielno med en keramikmanufaktur där redan den tionde generationen hantverkare tillverkar mysiga koppar, tallrikar, skålar mm. Där borta får du inte bara inhandla deras egen produktion, utan också tjuvtitta lite på tillverkningsprocessen. Vi missar inte utsiktspunkten Złota Góra (Gyllene Berget), där vi njuter av utsikten mot skogar och insjöar samt stannar intill stranden i Ostrzyce för att promenera lite intill Ostrzyckie-sjön. Och strax efteråt är det dags att åka hem. Kasjubien är dock ett område värt ett separat besök! Väl ombord planerar vi redan vår nästa utflykt dit.