Roadtrip i Polen: parker och trädgårdar i Norra Polen!

Polen | Inga kommentarer

Resväg: 28 mil (karta)

Trädgårdsresa till Polen? Såklart. Landet har väldigt mycket att erbjuda och polacker gillar sina skogar, parker och trädgårdar. Följ med oss på en utflykt som visar olika smultronställen för trädgårdsfolket. Vi kommer upptäcka såväl klassiska anläggningar skapade av människan som natursköna ställen värda ett besök. Kliv in i våran bil och följ med på en härlig utflykt till nordpolska trädgårdar och parker.

Dag 1:
Frukost behövs det för att upptäcka nya ställen och därför unnar vi oss dagens första måltid innan vi lämnar båten. Från färjeterminalen i polska Gdynia kör vi direkt till vårt första mål – arboretet i Wirty. Efter drygt en timme är vi framme i Wirty. Anläggningen här är Polens äldsta botaniska trädgård med anor från 1870-talet. Här på en yta av 70 hektar finns sammanlagt ca 830 arter av växter och hela anläggningen består av ett antal delar som presenterar växter från världens alla hörn, såsom Europa, Amerika och Asien. Arboretets mission är å ena sidan att utbilda besökarna om naturens mångfald och å andra sidan återställa växter till naturen (såsom idegranen, tyskoxeln, mosippan, tibasten eller krolliljan). Här kan man verkligen tillbringa timmar utan att ha det tråkigt.

Trädgård i Polen med träd och buskar

Efter den härliga tiden i Wirty beger vi oss till Botaniska trädgården i Gołubie, endast en timmes bilresa bort. Men först är det lunchdags i byn Gołubie på den härliga restaurangen Gościniec, som specialiseras i fiskerätter (deras sej är känd i Polen). Mätta och belåtna parkerar vi intill botaniska trädgården och köper inträdesbiljetter. Denna anläggning är privat och grundades på 1970-talet. Idag bjuder botaniska trädgården på ett besök bland 6000 växtarter, varav 200 är rödlistade. Utställningen är delad i olika områden som presenterar olika miljöer, användning av växter och olika sorters träd.

Vi börjar bli trötta (men kan man över huvud taget bli trött av natur?) och bestämmer oss för att åka mot vårt boende i Gdansk, men innan vi checkar in, tar vi oss en promenad i den maffiga parken i Oliwa i Gdansk. Parkanläggningen omgiver katedralkyrkan i Oliwa som är en sevärdhet i världsklass, mest känd för sin pampiga orgel (missa inte!). Själva parken är en f.d. klosterträdgård som numera består av två delar: den engelska delen (som liknar naturen) och den franska delen (som presenterar fantasifulla former av buskar och färgrika blommor). Imponerade men nästan helt slut checkar vi in på hotellet, åtnjuter en välförtjänt middag och sover gott.

Oliwakyrkan

Dag 2:
Nu är det dags att upptäcka storstadsparker så idag börjar vi med Norra Parken (Park Północny) i Sopot. Denna stadspark ligger strax norr om den världskända piren i Sopot och går parallellt med Sopots enastående sandstrand. Promenaden i parken funkar som en bensträckare och vi tar oss vidare norrut mot Gdynia. Bilen parkerar vi i Orłowo, Gdynias södra stadsdel, och promenerar till naturreservatet Redłowostupen (Kępa Redłowska). Det är inte alls vanligt att mitt i en storstad har man ett naturreservat, men i Gdynia är det möjligt. Reservatets höjdpunkt är en fantastisk utsikt från en brant sandstup och dessutom är reservatet Polens enda ställe med vildväxande oxel – ett levande bevis på istiden.

Strand i Polen

Efter den härliga promenaden kommer vi fram till Gdynias centrum och Sjöboulevarden (Bulwar Nadmorski). Efter en kortare promenad är det dags att besöka ytterligare en stadspark – Stenberget (Kamienna Góra), beläget precis i Gdynias centrum. Förutom härliga promenadstigar hittar vi här också en fantastisk utsiktspunkt mot i princip hela staden: såväl österut mot stranden, norrut mot hamnen och västerut mot skogen. Hur häftigt som helst! I Gdynia intar vi lunch på en av de restauranger som kantar stranden mitt i stan och sedan tar vi en längre promenad till bilen innan det sedan är dags att åka till hotellet igen för en god middag.

Stenberget

Dag 3:
Vem säger att endast storstäder har fina parker? Vi tycker inte alls så och därför, strax efter utcheckningen från hotellet, tar vi en sväng till staden Wejherowo och Stadsparken där. Väl framme tar vi en promenad genom denna fina anläggning bestående delvis av skogsparti, delvis av en vacker trädgård med gräsmattan och rosor.

Fontän i Polen

Vi unnar oss den sista lunchen för resan och tar bilen vidare mot Gdynia, men innan vi når färjeläget stannar vi på Skogsbotaniska Trädgården Marszewo i Gdynia. Detta ställe drivs av Polska Skogsförvaltningen och används mest av skolor, men även den vuxne besökaren blir belåten med besöket här. På en yta av ca 5 hektar finns drygt 230 växtarter och omkring i allmänt tillgängliga skogar finns spännande vandringsleder inriktade mest för familjer. Ett tips är att resa till Gdynia under den sista helgen i september, lagom till skördemarknaden – rekommenderas för alla!

Stor, grön park i Polen

Tiden går alltid fort och det är dags att checka in på båten. Nästa gång blir det en resa till andra vackra delar av Polen lite längre bort.