Roadtrip i Polen: spännande kultur och historia!

Polen | Inga kommentarer

Resväg: 46 mil (karta)

Polen är ett land med en anrik historia och än idag går det att beskåda minnen från landets grandiosa förflutna. Varför inte ta en resa tillbaka till medeltiden och upptäcka nordpolska slott, kyrkor och härliga stadsmiljöer? Rutten går genom bl. a. Gdańsk, Malbork och Toruń.

Dag 1:
Utvilade efter en god sömn och mätta efter en rejäl frukost kör vi av båten i Gdynia och beger oss direkt mot den pampiga Gamla stan i Gdańsk. Färden tar ca 45 minuter och vi kan parkera på en av parkeringsplatser som omgiver stadskärnan (som t ex längs Długie Ogrodygatan eller på köpcentret Forum). Det är bäst att upptäcka Gamla stan till fots – på så sätt hittar man egna smultronställen lättast. På stans medeltida lista finns det ett antal måsten som man helt enkelt måste bocka av. Den allra mäktigaste byggnaden är Mariakyrkan (Kościół Mariacki), ofta beskriven som världens största tegelkyrka, uppförd mellan 1343 och 1502, vars golvyta uppnår 5000 kv m! Vill du motionera lite, får du ta dig upp på det 77-meter höga klocktornet (ingen hiss!) och få en oslagbar utsikt över Gamla stan.

Mariakyrkan

Ett stenkast därifrån finns Gamla stans rådhus (Ratusz Głównego Miasta), som numera husar stadens historiska museum. Bland andra pärlor värda ett besök finns Artushuset (Dwór Artusa) – ett museum över en samlingsklubb för stadens köpmannaelit samt Nikolaikyrkan (Kościół pw. Św. Mikołaja) – som blev minst skadad under Andra världskriget. Och medan du promenerar missa inte att fika på ett av stadens otaliga caféer samt inta en god lunch. På eftermiddagen checkar vi in på ett hotell och helt enkelt flanerar längs floden med medeltida stadsportar och den berömda Mastkranen (Żuraw) som sticker ut på stadens vattenfront. En middag med polsk mat längs Motława-floden är inte dåligt heller…

Kranen i Gdansk

Dag 2:
När vi har sett själva Gamla stan är det dags att åka söderut mot det världskända slottet i Malbork. Besöket där lämnar många mållösa och det är absolut ingen överraskning att detta slott finns på UNESCOs världsarvslista. Efter ca en timme parkerar vi intill floden Nogat och tar oss över bron. I kassorna köper vi biljetter och kliver in på slottet. Och vilken upplevelse det är! Här andas man verkligen medeltiden. Själva slottet byggdes mellan 1200- och 1400-talet som huvudstad till Tyska Ordens Rike. Väl framme på plats bör man inte missa Refektoriet (matsalen) med medeltida fjärrvärmesystem, köket med en mathiss samt slottskyrkan.

Malbork Castle

Vi tar en lunch på slottsrestaurangen och heder mot ytterligare ett slott, Gniew, som också byggdes av Tyska Orden. Efter en kortare vandring på slottet, där vi får se bl a tortyrkammaren, slottskapellet och korsgången, checkar vi in på slottshotellet, som ligger precis mittemot slottet, och unnar oss en välförtjänt middag. Att sova med medeltida slottet som granne är inget man kan klaga på!

Slottshotellet

Dag 3:
Lyckligtvis fick vi inget besök av slottsspöket under natten – kanske därför vankade vi utvilade och redo att upptäcka nya äventyr. Efter slottshotellets matiga frukost drar vi söderut längs den fantastiska motorvägen A1 och efter två timmar landar i Toruń. Denna stad är en riktig pärla av medeltida arkitektur: i mitten av det pampiga torget står det imponerade rådhuset i rött tegel och precis intill lär vi känna stadens mest kända invånare – den världsberömde astronomen Nikolaus Copernicus som föddes just i Toruń året 1473.

Staty i polska staden Torun

Eftersom vi är kaffesugna efter bilandet slår vi oss ner på ett café och till fikat beställer vi stadens specialitet – lokala pepparkakor (mjukare och tjockare än hemma, täckta med choklad eller glasyr). Senare är det dags att flanera och beundra stadens charmiga atmosfär med såväl breda paradgator (Szeroka) och smala gränder (såsom Podmurna eller Strumykowa). Vi missar inte heller den trevliga Philadelphia-boulevarden med trappor direkt ner till Wisłafloden. Ett smultronställe är Central Coffee Perks – ett café helt i Friends-anda! Till lunch unnar vi oss Polens stolthet – pierogi (degpåsar med allt möjligt som påfyllning; i vårt fall blev det den s.k. rusiska varianten med ost, potatis och lök samt versionen med surkål och svampar).

Gatubild av Torun

På eftermiddagen är det dags att ta motorvägen A1 norrut mot Gdynia, en resa på ca två timmar. Vi hann även med att besöka ytterligare en medeltida kyrka – Katedralkyrkan i Oliwa, som stoltserar med en mäktig orgel från 1700-talet – hamnar man dit under konserten då blir man väldigt imponerande av såväl själva instrumentets möjligheter som artisternas kunskaper. Senare checkar vi in på terminalen i Gdynia och medans båten avgår mot Karlskrona planerar vi ytterligare ett Polenäventyr.

Oliwakyrkan