Top 10 kulinariska & andra upplevelser på polska rivieran

Polen | Inga kommentarer

Vi sitter på Stena Visions soldäck och blickar ut över Karlskronas skärgård som badar i kvällssolens gula ljus. Jag och matbloggarna Kinna Jonsson, Michael Krantz och Agnieszka Baltyn är på väg till Polen och Slowfoodfestivalen i Sopot. Kan man få en bättre början? Tveksamt. Det blir en otroligt härlig resa fylld av underbara smaker och annorlunda upplevelser.

Egentligen hade jag tänkt mig en käck liten topp-5-lista, men det var så mycket vi ville ha med på listan så det blev 10 favoriter istället.

  1. Frukostmarknaden i Sopot.
  2. Stena Visions spa
  3. Bryggbesöket uppe hos kaptenen
  4. Lunchen på Hotel Hilton Gdansk
  5. Piren i Sopot där slowfoodfestivalen ägde rum och där vi lagade mat
  6. Maten i à la carte restaurangen ombord på Stena Vision
  7. Bärnstensshopping och souvenirshopping i både Gdansk och Sopot
  8. Solnedgången på Stena Visions soldäck
  9. Shoppa ombord
  10. Dansa på borden på nattklubben Spatif i Sopot

 

1. Den självklara 1:an – Frukostmarknaden i Sopot

Jaha, vad är det som är så speciellt med en frukostmarknad då, undrar du kanske. Jo, tänk dig en trevlig liten park där bord med blåvitrutiga dukar står uppställda mellan träden och små marknadsstånd som omger parken bjuder på alla möjliga godsaker; salt och sött, inhemskt och internationellt. Bättre och mysigare frukost har jag inte ätit.

Frukostmarknaden äger rum från maj till september mellan klockan 8.00-16.00 på Arkadiusz Rybickiego-platsen, http://123gdansk.com/Content/start-your-weekend-for-good-with-targ-sniadaniowy-breakfast-market-in-sopot.html

Mikaels inlägg om frukostmarknaden http://krantz.biz/2014/07/frukostmarknad-stenalinestorytellers/

Agnieszkas inlägg om frukostmarknaden http://spotandtell.se/blog/frukostmarknad-i-sopot/

Kinnas inlägg om frukostmarknaden http://kinnasblogg.blogspot.se/2014/07/frukostmarknad-i-sopot.html

Mikael_SpaVision

Visions spa. Foto: Michael Krantz

2. Stena Visions spa

Såhär skriver Michael http://krantz.biz/2014/07/frukostmarknad-stenalinestorytellers/ om spaavdelningen ombord på Vision: http://www.stenaline.se/vara-fartyg/stena-vision/SPA

– När man åker med Stena Lines båtar Vision eller Spirit så ska man absolut försöka ta sig lite tid att besöka spa-avdelningen. Antingen kan du boka behandlingar och massage eller bara njuta av flera bastuvarianter och bubbelpooler. Att sitta och blicka ut över horisonten samtidigt som man får lite bubbelmassage är otroligt lyxigt.

Mikael_Bryggbesök

Bryggan på Stena Vision. Foto: Michael Krantz

 3. Besök hos kaptenen

Att komma upp på bryggan var något som alla bloggarna uppskattade. Där togs vi emot av befälhavare Bergil Gustafsson och överstyrman Gustaf Hammarkrantz som tillsammans har närmare 60 års erfarenhet (!) av att tryggt styra våra färjor mellan de olika hamnarna. Det är inte bara bloggare som får besöka bryggan, när du går ombord kan du alltid fråga i informationen om det finns möjlighet att göra ett bryggbesök.

Hilton_kollage

Underbar mat på restaurang Mercato på Hilton i Gdansk. Foto: Ylva Vitorovic

4. Lunch på Hilton Gdansk

Hiltons restaurang Mercato i Gdansk håller en otroligt hög kvalité. Dessutom har de bra service och en fantastisk takterrass med utsikt över hela Gdansk.

KollagePir

Matfest på piren i Sopot & våra goda jordgubbar & sill. Foto: Agnieszka Baltyn, Michael Krantz och Ylva Vitorovic

5. Piren i Sopot och slowfoodfestivalen

Med sina 511,5 meter är piren i Sopot den längsta träpiren i Europa. I år var det premiär för Slowfoodfestivalen som erbjöd både spännande rätter från Polen och internationella smaker. Bloggarna och jag lagade svensk mat. Vi bjöd på inlagd sill samt två jordgubbsefterrätter som du hittar recept till här.

KollageMiddagVision

Middag på Vision. Foto: Michael Krantz, Agnieszka Baltyn & Kinna Jonsson

6. Maten i à la carte-restaurangen ombord på Stena Vision

Matbloggare har ju ganska högt ställda krav, så jag var lite nervös över att bjuda på middag ombord, men jag hade inte behövt oroa mig. Alla var nöjda och på sin blogg skriver Agnieszka:
– På kvällen valde vi att äta à la carte istället för en buffé. Menyn bjöd på överraskande många alternativ med bra variation på rätterna. Allt från hamburgare till hummersoppa och sallader. Till förrätt tog jag en hummersoppa. Den var härligt krämig och smaken riktigt god. En rätt som jag skulle beställa om och om igen.

7. Bärnstens- och souvenirshopping i både Gdansk och Sopot

På gågatan Monte Cassino i Sopot finns det fina keramikföremål och souvenirer av olika slag som säljs i små marknadsstånd utmed gatan. Precis bredvid piren säljs bärnstenssmycken. Inne i de vackra kvarteren i gamla staden i Gdansk finns hela gator med butiker som säljer smycken och föremål av bärnsten. Det finns även ett antal butiker som säljer en del roliga souvenirer och vi hittade några riktigt fina prylar att ta med oss hem. Vill man shoppa kläder och skor gör man det till bra priser på gallerior eller shoppingcenter. Baltycka, Klif och, den nyöppnade supergallerian Riviera är de mest kända.

Agnieszka_Vision_Skärgård

Stena Visions däck. Foto: Agnieszka Baltyn

8. Solnedgången på Stena Visions soldäck

Fantastiskt  mysigt att sitta på soldäck och blicka ut över Karlskronas fina skärgård.

9. Shoppa ombord

Bloggarna hittade alla något i shoppen och såhär skrev  Agnieska:
– Bra shop ombord med en hel del erbjudanden på både alkohol, godis och parfym. Jag köpte både en parfym från Versace och Djungelvrål. Man vet ju aldrig när man kommer över lakrits nästa gång.
Själv köpte jag två flaskor av mitt favoritvin Casa Galvis.

Michael_Vision_shoppingombord_klippt

Stena Visions Shop. Foto: Michael Krantz

10. Dansa på borden på nattklubben Spatif i Sopot

Jag kan inte riktigt förklara det, men det är något med mig och dansa på bord. Inte alltid så lämpligt. Men på nattklubben Spatif i Sopot är det faktiskt meningen att man ska göra det. Enligt mitt förmenande och inte helt otippat, världens bästa klubb!

Spatif

För mer inspiration, ta en titt på vår film om allt man kan göra på den polska rivieran.

Har du rest med oss till oolska rivieran? Vilka är dina favoriter?

Relaterade blogginlägg:

Michael Krantzs inlägg om resan:

 

Agnieszka Baltyns inlägg om resan:

 

Kinna Jonssons inlägg om resan:

 

Notera att detta är ett tidigare skrivet blogginlägg och tips kan därför vara inaktuella. För aktuell information, se vår hemsida.