Upp och hoppa! Du ska packa!

Polen | 2 Kommentarer

Vår julkampanj The Great Break går ut på att nominera någon man tycker är värd att få komma bort lite och ta en paus från vardagen. Vad passade väl bättre än att be bloggaren Malin ”Fnulan” Martinsson , som varje vecka lyfter en inspiratör, hålla en deltävling på sin blogg där hennes följare fick rösta fram en favorit bland nämnda inspiratörer? Eftersom hon skulle ge bort en resa med oss men aldrig åkt med oss tidigare skickade vi iväg henne, i sista minuten, som vår första Stena Line Storyteller till Polen. Vill du veta mer om hur du kan bli en Stena Line Storyteller, klicka här !  Nedan berättar Fnulan om hennes och familjens resa till Polen.

Jag är ett kontrollfreak, ända ut i fingerspetsarna. Ska familjen ut och resa planerar jag i månader och börjar packa några veckor innan. Jag har en bok som jag kallar ”resan” där jag skriver ner allt. Jag går in på nätet och letar information om resmålet. Jag är ett freak, jag är inte klok.

Det är en torsdagskväll och telefonen ringer, det var Ylva från Stena Line. Hon undrade om jag ville anta en utmaning? Jag älskar utmaningar och slänger mig in i det utan fallskärm. Och det krockar med mitt kontrollbehov och slutar i att jag knappt kan andas. Äsch vi kör, kallas man Fnulan så gör man.

Fredag

– Upp och hoppa! Du ska packa!
Mannen fattade ingenting men gjorde som jag sa. Vi skulle dra till Polen med StenaLine och fira hans födelsedag. Mira, min 4 åring, var hur lycklig som helst. Hon sprang runt och sjöng:
– Jaaaag skaaaa åkaaaa båååååt till Noooooordpolen… Gabriel 14 år var sådär lycklig. Datorn var mer intressant.

Vi skulle åka om två timmar men innan dess skulle jag på utvecklingssamtal med Miras förskollärare. Jag var inte stressad utan andades bara väldigt korta andetag och sprang fram och tillbaka utan syfte.

Under alla år tillsammans med en man har jag lärt mig skillnaden på packningsrutinen:
När mannen packar öppnar han garderoben lyfter ut två tröjor och några kalsonger, lägger det i väskan och är klar.
När en kvinna packar åker hela garderoben ut på sängen, sen läggs hälften i väskan, hälften ligger kvar på sängen. Fyra par skor i olika färger packas ner och en resväska är till utseendet med plattång, krylltång och 5 sorters olika sprayer. En parfym till varje tillfälle och tre olika uppsättningar med smink. Sen börjar kvinnan packa till barnen…

Det blev en annorlunda start på en resa, men inget förvånar mig när det gäller oss. Vi var rejält sena och det ösregnade hela vägen till Karlskrona. Halvvägs kom vi på att vi glömt våra biljetter som tur var fanns Stena Line-personal (=Ylva) till hjälp trots den sena timmen. Mer än halvvägs kom vi på att mannen glömt sprayen till hans benprotes.
Med nöd och näppe hann vi med färjan Vision med StenaLine från Karlskrona mot Gdynia 19:00. Man skulle vara där en timme innan, vi var där 45 minuter innan.

När vi kom in i hytten sken alla upp och Mira vrålade högt.
– Ååååh jag älskar mitt hotellrum! Sen ville ungen inte göra något mer än att lägga sig och sova, vi andra ville bara gå och vräka i oss av julbuffén.

Fnulan-hotell_1

Fnulan med familj installerar sig i sin hytt

På vägen över till Gdynia åt vi julbord på restaurang Taste, där saknades INGENTING. Naturligtvis besökte vi Taxfreeshopen som är billigast på alla varor. Mira hittade läppstift som hon älskar. Mira hann leka en stund i lekrummet och Gabriel fick spela ”tv-spel”. Jag och mannen njöt av god vuxendryck till orkesterns sång på båten. Sen var det dags att krypa till kojs och gungas till sömn i de sköna Dux sängarna.

Lördag
Efter en god frukostbuffé klockan 6 på morgonen var vi väl framme i Gdynia 7:30. Vi tog med oss packningen till restaurangen för att slippa springa upp i hytten igen. Väskorna kunde man lämna in i ett värdeskåp så slapp man dra med sig dessa, smidigt! Mitt bästa tips är att ha med sig mynt till värdeskåpet!

Precis utanför terminalen tog vi en taxi till Sopot. Efter 15 minuter välkomnades vi på ett fantastiskt Mera Spa Hotel. Det är det finaste Spahotellet jag sett!

Sopot

Mera Spa Hotel

Det var ett fantastiskt spa-pool område där barnen var välkomna. Det fanns till och med badleksaker till de små och en badvakt som vaktade oss. Trots att vi var där en lördag märkte man knappt av andra eftersom det var så stort. Det fanns två stora bastuområden med ångbastu, finsk bastu och en torrbastu. Vi var där i tre timmar och det var en otrolig upplevelse. Jag såg nya saker och detaljer överallt. Vill man ha spabehandlingar bör man boka dessa i god tid då hotellet är väldigt omtyckt.

fnulan_1

När vi badade frågade jag Gabriel om jag var svart under ögonen.

– Nej du är inte svart under ögonen av smink.
– Å va bra
– Nej det är liksom påsar mamma…

Då klädde vi på oss och åkte från paradiset som jag ska tillbaka till. Det är en sak som är säker. Då ska jag sova där! Gärna en vecka eller två. Minst. Utan barn!

När vi hade varit på Mera Spa Hotel åkte vi med taxi in till Sopot och åt lunch vid 12 tiden. Utbudet var stort i stan men familjen valde Pizza. För oss alla fyra kostade det 150 kr med dryck. Mätta och belåtna tog vi sedan en taxi in mot Gdynia och testade Experyment . Inträdet kostade cirka 140 kr för oss alla och där kunde man vara i många timmar. Det är ett gigantiskt experimenthus med kropp, natur, kemi och fysik för alla åldrar. Vi tyckte om det allihop trots så spridda åldrar och stannade i cirka 3 timmar. Tyvärr stod det mesta på polska så man kände sig lite dummare än vanligt. Man kunde inte handla något ätbart där utan det var bara fika och dryck, men det var en häftig upplevelse.

 

Efter Experyment for vi med taxi till Riviera som är ett gigantiskt köpcentrum som öppnat för en månad sedan. Vid ingångarna fanns det skåp där vi kunde låsa in väskor och jackor. Alla fyra stod bara och gapade när vi såg informationstavlan på det stora utbudet av butiker. Det slutade med att vi satte oss på ett fik i två timmar och njöt av att se folk och prata högt om andra utan att dom förstod (hoppas vi). Vi satt med våra telefoner och var lyckliga över ett fungerande internet med gratis uppkoppling. Det var lite billigare att handla på HM och andra kända affärer för oss svenskar, men inte jättebilligt. Skor kostade cirka 200 kr paret. Jag önskar att jag hade varit lite piggare för mer shopping och kanske hade med mig den stora plånboken.

Taxichauffören som lämnade oss på Riviera hämtade oss på bestämd tid så vi kom ner till Stena Line terminalen. Alla taxikostnader gick på cirka 400 kr.

Trötta och nöjda efter en händelserik dag var det skönt att komma på båten och hytten igen. Mira var lycklig att vara tillbaka på sitt hotellrum.
Båten går hem ganska sent på kvällen men vi valde att äta där i alla fall för att slippa stress. Och på hemvägen var jag i himmelriket när det gäller mat och service när vi åt på restaurang Metropolitan och blev bjudna på fantastisk mat.
Servitrisen och jag kramades när vi gick, hon var så go så det var inte klokt! Hon fick fria händer att bestämma vad jag skulle äta och dricka. Det blev mer än en tiopoängare! Jag har nog aldrig gett någon så mycket dricks som henne, det var hon värd. Kocken skulle jag kunna ge en kyss! Till och med Gabriel var lyrisk..
 – Mamma jag har aaaaaldrig ätit så god hamburgare NÅGON gång.  Bättre betyg kan man inte få.

Söndag
På morgonen var det frukostdags igen och hemfärd. Väl hemma slängde vi oss på soffan och sov bort hela söndagen. Mira tjatade…
– Mamma när ska vi till ”poolen” igen?

 

Har du varit i Polen? Var finns dina favoriter?
Ställ gärna frågor som kommentarer nedan.
Polska pussar från Malin ”Fnulan” Martinsson

 

Notera att detta är ett tidigare skrivet blogginlägg och tips kan därför vara inaktuella. För aktuell information, se vår hemsida.