Höstlov i Polen

Våra tips för den bästa höstlovsupplevelsen i Polen

Polen | 4 Kommentarer

Tre städer som mer eller mindre har växt ihop; Gdynia, Sopot och Gdansk, erbjuder massa spännande äventyr för hela familjen under höstlovet. I den mer moderna hamnstaden Gdynia kan ni besöka ett fint akvarium och sciencecentret Experyment. I den anrika kurorten Sopot finns både det familjevänliga spahotellet Mera Spa och ett vattenland. Hansastaden Gdansk med sin vackra och karaktäristiska arkitektur bjuder på sötsaker, lekland och ett häftigt vetenskapsmuseum. Det bästa är att det är nära till allt!

I somras tog vi fram en film för att visa er barnfamiljer allt roligt som finns att göra i trestadsområdet  (Gdynia, Sopot och Gdansk), men även om vi nu pratar höstlov är det mesta vi visar i filmen fortfarande relevant. Nedan hittar du våra favoriter som finns med i vår video.

Höstlovsfavoriter i Polen:
Mera spa – familjevänligt spa
Experyment – science center
Zoo Gdansk
Aqua park, badland i  Sopot

Om ni väljer en 36-timmarskryss får ni två kvällar ombord och en heldag iland för att utforska höstlovsutbudet i land. Ombord kan ni njuta av god mat, bad på Pure Nordic Spa samt passa på att handla till bordershoppriser i vår ombordshop.

Familjespa som erbjuder prisvärd spalyx för hela familjen
Mera Spa är en klar favorit för barnfamiljer. Det finns lekrum för olika åldrar, familjerum, härliga pooler och så kan man som förälder och barn få spabehandling ihop. Mycket mysigt! När mat, dryck och behandlingar dessutom kostar hälften av priset hemma är det ännu lättare att unna sig lite spalyx. OBS! När ni bokar boende och båtresa samtidigt får ni alltid minst 20% rabatt på båtresan.

Experiment och upptäckarlusta
Bli vetenskapsman (eller kvinna) för en dag under höstlovet! Science Centret Experyment i Gdynia är ett av de första av sitt slag i Polen. Här står det lekande lärandet i fokus och besökarna har möjlighet att utföra egna experiment vid de olika experimentstationerna. Det är ett utmärkt tillfälle att umgås och vara kreativ med familjen.  I Gdansk finns även den interaktiva utställningen om historia och vetenskap, Hewelianium, döpt efter  den polsk-tyske astronomen Jan Hevelius. Här, i ett gammalt 1700-talsfort, kan hela familjen släppa loss upptäckarglädjen.

Fiskar och vilda djur
Besök korallrevens färgglada värld, oceandjupens skygga varelser, Amazonas täta, tropiska biotoper och vår egen Östersjö. Det finns över 1500 levande organismer fördelade på 250 arter på Gdynia Akvarium som även har status som zoo. Här hittar ni hajar, bläckfiskar, sjöhästar, krokodiler, sköldpaddor och mycket, mycket mer.

En av Polens största djurparker ligger i Gdansk. Närmare 200 däggdjur, fåglar, reptiler, groddjur, fiskar och ryggradslösa djur samsas här på Gdansk Zoo. Det finns även lekplatser och barnen zoo.

Plask och lek
I Sopot hittar ni vattenlander Aquapark där ni kan åka vattenrutschbana, bada bubbelpool eller virvla med i den 70 meter långa vilda forsen (om ni vågar). Är ni ute efter något lugnare kan ni passa på att unna er en skön spa-behandling. Det finns något för alla i familjen och det tar bara 15 minuter att ta sig från Gdynia till Sopot.

Är man ute efter lite torrare aktiviteter kan man istället styra kosan mot Gdansk (30 min från Gdynia) och Loopy’s World. På en yta av 3000 m2 hittar ni studsmattor, tunnlar, bollhav, rutschkanor, klätterställningar, minibio, minidisko och mycket mer. Det perfekta stället att springa av sig på!

Söta saker
Visst, godis hör lördagarna till, men är det höstlov och Halloween så kan det väl ändå vara ok med ett undantag? Skulle ni bli sugna på något sött kan ni passa på att besöka någon av Grycans glasscaféer (i både Sopot och Gdansk), eller cupcakekaféet Fajne Baby i Gdansk som gör de allra godaste cupcakes! I godisbutiken CiuCiu mitt i gamla staden i Gdansk kan man inte bara köpa godis, man kan se hur det tillverkas också. Gillar ni våfflor ska ni absolut köpa dem nygräddade direkt från stånden som finns i Sopot. Eller varför inte smita in på något av ortens chokladkaféer där det går att beställa choklad i alla former.

Nu vet ni vilka våra polska höstlovsfavoriter är, vilka är era? /ylva.

 

Notera att detta är ett tidigare skrivet blogginlägg och tips kan därför vara inaktuella. För aktuell information, se vår hemsida.


 • Lucia Sabadija says:

  Hej!

  Kanonbra tips!
  Åker till Gdynia i morgon kvälll.
  2 vuxna och en 8-åring. Skulle vilja åka runt kommunalt. Till aquapark bland annat. Vet du hur och om det kanske finns någon dagsbiljett för buss/tåg?
  Med vänlig hälsning Lucia

  • Hej Lucia,
   Tack för din fråga. Det bästa alternativet för dig som ska till Aquapark är att ta en taxi utanför terminalen. Det kostar ca 80 sek till Sopot för hela familjen.
   Tänk på att ta ut kontanter i bankomaten utanför bara för alla bilar tar inte kort. Men visst finns det bussar och spårvagn samt rälsbuss att åka med också. Taxi är dock så billigt att det lönar sig oftast när man reser med familj, väskor och kassar. Missa inte heller lite julshopping på fina galleria Riviera i Gdynia innan ni åker hem. En fröjd för shoppingsugna.
   Lycka till och ha så härligt i Polen! Mvh Alexandra

 • Hanna says:

  Åhhh, vilka bra tips! TACK! 🙂
  Nu hann vi visserligen inte dit på höstlovet, men som planerna ser ut nu så blir det en mini-semester till Gdansk i vår. Har aldrig varit i Polen, så det ska verkligen bli en upplevelse.

  Kram H

  • Tack Hanna! 🙂
   Säg till om du ska åka så kan jag rekommendera
   Massa roliga saker att göra. Gillar verkligen Gdyna-Sopot-Gdask! Var där själv med familjen och ytterligare en familj nu på höstlovet och alla var supernöjda. /Ylva.