Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Ahrdalen, Tysklands okända vindistrikt

Ahrdalen ligger i norra delen av Reinland-Pfalz.  Mitt i vitvinsområdet ligger dalen som är känd för sina röda viner. Ahr är en biflod till Rehn och med Rehn och Mosel som grannar är det inte så lätt att hävda sig. Floden rinner ut vid floddeltat söder om Bonn och är ca 9 mil lång.

Dalen är ganska kompakt och smal och själva vinområdet ligger mellan orterna Altenahr och Neuenahr-Ahrweiler, där mellan är det bara 1,5 mil.

Dalen karaktäriseras av små byar, raviner och klippor där vinrankorna växer på flodens norra sida. Alltenahr anses vara den mest pittoreska byn och Bad Neuenahr – Ahrweiler är kända för sina bad-och kuranläggningar. I Bad Neuenahr upptäcktes 1852, Appolinariskällan av en slump på Georg Kreuzberg ägor. Namnet han gav vattnet kom från skyddshelgonet St Apollinaris av Ravenna. Det världskända mineralvattnet Apollinaris tillverkas här sedan dess. Men källvattnet är förutom att dricka det även välgörande att bada i då det sägs kunna bota diabetes samt mag- och tarmsjukdomar.

I dalen kan man vandra längs Rotweinwanderweg (Rödvinsleden), en vandring på totalt 35 km som går längs med sluttningarna. Under vinskördetiden i september är det många som går leden för att komma till de olika vinorterna och då lär det dessutom bjudas på smakprover.

I närheten kan man få uppleva Tysklands hemligaste byggnad, Regeringsbunkern i Ahrdalen. Redan på 50-talet började regeringen planera och bygga för ett ev tredje världskrig, som då alla trodde skulle bli ett kärnvapenkrig. En järnvägstunneln genom Ahrberget, 110 meter under marken, blev den perfekta platsen dit den tyska regeringen skulle kunna dra sig tillbaka och säkert kunna arbeta vidare vid ett framtida krig. Hela anläggningen blev drygt 17 km lång. Här fanns 936 sovrum och 897 kontor, sjukhus, tandläkare, brandkår mm. Ett helt samhälle under jord med andra ord. Efter Berlinmurens fall, och regeringens flytt från Bonn, beslutades om nedläggning och stängning. Men 203 meter bevarades som man idag kan besöka.

Ett tips är även ett besök på fredsmuseet i Remage. Staden blev känd i slutet av andra världskriget, då bron över Rhen spelade en avgörande roll när de allierade intog Tyskland. Den spännande historien om slaget och händelsen här i mars 1945 finns dokumenterad i fredsmuseet som inryms i en av de två bropylonerna som står kvar efter kriget.

 

Anette j son Hälleby

 

 

 

Image gallery

Region:Tyskland

Aktiviteter på plats:Mat & dryck, Natur, Historia & vetenskap, Bo & uppleva

Passar för:Par och vänner, 55+

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg