Toggle mobile menu
Toggle mobile menu
Alplandskap

Alpvandring – bästa semestern

Sommarsemester betyder numer för oss att vi snörar på oss vandringsskorna och drar till bergen.
Där ägnar vi dagarna till att mer eller mindre utmana våra krafter och hitta lätta eller lite svårare turer för våra promenader.
Alpbach en liten by i Tyrolen är en utmärkt plats för vandring och dit har vi återkommit flera gånger, lätt att nå då den ligger intill Inntalautobahn fyra mil öster om Innsbruck och endast några mil från Tyska gränsen.

I Alpbach hittar man det genuina, bara trähus byggda enligt gammal Österrikisk stil, men ack så moderna på insidan. Men stora pompösa hotellbyggnader finns inte här och kommer aldrig att byggas heller, Alpbachborna värnar om det genuina.
Alpbach har flera gånger blivit utsedd till Österrikes vackraste by och även till den vackraste blomsterbyn i Europa. Här prunkar varje blomsterlåda av blommor i sommarens alla färger och det svämmar verkligen över av blommor överallt.

Det är inte svårt att hitta vandringsturer som utgår direkt från byn eller om man väljer att ta sig upp med någon av de liftarna som man som gäst i byn åker gratis med, även bussen är gratis för byns gäster.
Det finns över 900 km markerade vandringsleder av varierande svårighetsgrad, men vyerna är lika fantastisk överallt.
Lederna är väl markerade och har liksom en pistkarta olika färger där svart är svårt, rött medel, och blått lätt.
Glöm inte vattenflaskan den behövs, även om de små almarna och gasthausen som serverar mat och dryck är öppna och ganska många. Tar dropparna slut är det faktiskt helt okej att fylla på i någon källa, Alpbach säger sig ha det renaste och finaste bergsvattnet.

En vandringsdag utgick vi från Reit, byn som ligger längst ner i dalen och som man passerar när man kör upp till Alpbach.
Vi tog oss med Reikogelbahn upp till toppen och bestämde oss för att vandra ner till dalstationen. en promenad på drygt två timmar. Men vägen ner går mestadels på en bilväg så inte speciellt betungande, men utsikten ner mot byn är fortfarande inget att klaga på.

På vägen ner ramlade vi över ett pilgrimskapell, ett Rosenkrantzkappell mitt i bergvärlden, Det var vi naturligtsvis tvungna att ta oss upp till. Som alltid i Österrike är minsta lilla kapell mycket vackert utsmyckat. I kapellet hittade vi en mystisk sak som man kunde lägga pengar i, det visade sig att om man gjorde det fick man några Rosenkransböner uppspelade för sig. Rosenkransbön är en meditativ serie böner som främst används i Katolska kyrkan. På väg därifrån följdes vi av klockorna som ringde, vilket de gör varje dag klockan ett.

Vill man vila benen någon dag och hitta på något helt annat är ett tipps att åka ner till glasstaden Rattenberg som ligger längst ner i dalen intill floden Inn, här tillverkas kristall i alla former, bruksglas konstglas smycken mm. Huvudgatan är kantad av glassaffären som visar upp tillverkning har utställningar och självklart försäljning.

Anette j-son Hälleby

Image gallery

Position på karta

Region:Vidare ut i Europa

Aktiviteter på plats:Sport & Hälsa, Natur

Passar för:Familjeresa (13-18 år), Par och vänner, 55+

  • Yvonne Larsson says:

    alpach en fantastisk by i Österrike som jag upplevt på skidor. Denna beskrivning lockar till nya utmaningar. Vandringarna som Anette beskriver så fint skulle jag gärna vilja uppleva. Alpach here I come.

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg