Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Bunkerstränderna på Jylland

Om man åker till norra Jylland och västkusten så går det inte att missa resterna av alla bunkrar som fortfarande ligger kvar längs med kusten, resterna av de 7000 försvarsanläggningar som tyskarna lät bygga här under andra världskriget. Att de finns kvar beror på att det skulle vara för dyrt att riva dem, så idag ingår de istället i Danmarks kulturarv.

Bunkrarna ligger inbäddade i klitterna, många har kasat ner på stränderna och vissa har även hamnat ute i havet, eftersom västerhavet just här äter sig in i landet. På vissa håll används de gamla bunkrarna till garage eller förråd då de ligger kvar på någons tomt.

På många orter ordnas guidade turer, som t ex i Lökken, där det norr om byn finns ett helt kustbatteri kvar. I Hirtshals finns dessutom ett museum och många av bunkrarna är i så gott skick att man kan gå in i dem.

I Norre Lyngby, hittade vi flera bunkrar, de flesta var översandade eller på väg ner mot stranden.

Det var Hitlers idé att kusten mot Atlanten och Nordsjön skulle täckas av ett långt bälte av befästningsverk, den sk ”Atlantvallen”, för att skydda sig mot en förmodad invasion från havet av de allierade. Enligt uppgift krävde Danska staten att de skulle byggas och projekteras av danskar. Så Danmark betalade bunkrarna som sedan aldrig kom till användning.

Man behöver inte åka så långt för att uppleva lite historia från andra världskriget. I Fredrikshamn kan man fortfarande se de gamla befästningarna vid Bangsbo Fort Bunkermuseum, där alla 70 befästningarna är bevarade. En del av fortet är fortfarande i militärt bruk.

Anette j son Hälleby

 

Image gallery

Region:Danmark

Aktiviteter på plats:Natur, Badställen & stränder, Historia & vetenskap

Passar för:55+, Familjeresa (7-12 år), Familjeresa (13-18 år), Par och vänner

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg