Toggle mobile menu
Toggle mobile menu
Solig gata

Fürstlich Drehna – varför inte bo på ett riktigt slott

Detta fyrstjärniga slottshotell ligger ca 20 mil från Berlin i stadsdelen Fürstlich Drehna som ligger i orten Lückau.

Vi övernattade här några dagar när vi utforska området Spreewald.

Slottet historia är lång omnämndes redan på 1300- talet. Sedan dess har godsherrar kommit och gått och de flesta har gjort någon om eller tillbyggnad vilket satt sin prägel på slottet till hur det ser ut idag.

Efter andra världskriget blev slottet konfiskerat då det hamnade i Östtyskland och användes av DDR bl a som ungdomsskola för pojkar som hamnat snett.

Efter en omfattande men varsam renovering fungerar slottet som hotell sedan 2014. Vid renoveringen har man strävat efter att behålla slottets historiska särprägel och kombinera den med modern lyx.

När man kör till hotellet och tar av mot Fürstlich Drehna, så undrar man nästan vart man är på väg. Omgiven av åkrar och ängar tar man av  in på en kullerstensgata genom en lugn villastad. Efter några hundra meter öppen sig en stor plats, Marktplatz.

Från Marktplatz, kör man via en ståtlig infart, med två enorma hjortskulpturer på var sin sida, in i en allé som leder fram till Lindenplatz och målet. Här ligger det pampiga slottet rakt framför, med vallgrav runt om i en fantastiskt rofylld omgivning.

I slottet finns 25 rum, restaurang och frukostmatsal. Dessutom finns ytterligare 24 rum i ett annex. I annexet hittar man också en relaxavdelning med pool och bastu. Vi bodde i annexet där rummen inte är fullt så dyra men smakfullt, slottslikt inredda.

Intill hotellet tillverkas lokalt öl i schlossbrauerei Fürstlich Drehna, som bryggt öl sedan 1745.

Runt Marktplatz ligger ett historisk Gasthof “Zum Hirsch”, en gammal minnesmärkt skola från slutet av 1800-talet där det idag är café och pension, och i hörnet av Marktplatz den gamla kyrkan. Detta är i stort sett hela orten.

Vill man inte äta i slottets fina och exklusiva restaurang där en del ligger under bar himmel på borggården, så finns möjligheter på cafet eller zum Hirsch, lite enklare lite billigare.

Självklart serveras det champagne till frukosten på ett slott;)

 

Anette Jonson Hälleby

Image gallery

Position på karta

Region:Tyskland

Aktiviteter på plats:

Passar för:Par och vänner, 55+

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg