Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Lauterbach – Rügen

Lauterbach är inte någon fancy badort på Rügen, men den var faktiskt det första officiella Seebadet på ön. Fram till 1860 var det hit man tog sig för att bada. Men sen tog andra orter över, orter som låg mer strandnära och som kunde erbjuda bättre boende och komfort.

Orten passar oss för sitt lugn, inga horder av turister och att ta en kvällspromenad i hamnen, kanske ta en öl vid en av barerna på piren och se månen spegla sig i vattnet är helt fantastiskt.

Lauterbach ligger direkt vid Greifswalder Bodde  i den sydostligaste delen av Rügen.

Men även om det är litet finns många restauranger och uteserveringar att välja mellan, de ligger samlade i hamnen och på piren. Självklart är fisk det som står högst på matsedeln.

Rökeriskeppet Berta ligger vid kaj och serverar sina rökta specialiteter med en kall öl. Vill man inte sitta på kajen så finns plats på fördäck.

Här finns även en marina för fritidsbåtar och från hamnen går utflyktsbåtar till ostseebad Baabe.

Utanför Lauterbach ligger ön Vilm. Ön står under naturskydd men går att besöka med guide. Att ta sig runt ön tar endast 45 minuter. Från hamnen går 2 ggr/dag en mindre båt som tar upp till 30 passagerare.

Sista veckan i augusti genomförs Vilmsimmet, ett hundratal simmare tävlar i att simma de 2,5 km mellan Lauterbach och ön Vilm. Dessa tävlingar startade redan 1947 men upphörde under DDR tiden för att sedan återupptas. Även ön försvann från kartorna under denna tid. Ön syns ju från hamnen men syntes alltså inte i någon form av tryckt material. Anledningen var att ön var semesterö för östtyska ministrar, här skulle Honecker och Ulbricht m fl bada i lugn och ro.

Lauterbach är också slutstation för ångloket ”Rasande Roland” som  i 30 km/tim kör mellan de stora orterna på Rügen.

 

Image gallery

Region:Tyskland

Aktiviteter på plats:

Passar för:55+, Par och vänner

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg