Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Lützen – väl värt ett stopp

Vem kan inte sin historia om Gustav II Adolf, en av världshistoriens främsta fältherrar och hur det slutade i dimman vid slaget i Lützen.

Ser ni Lützen på skyltarna, när ni åker genom Tyskland, så sväng av och upplev ett stycke svensk historia mitt i Tyskland.

Gustav II Adolf är främst känd för att han lät Sverige gå med i 30-åriga kriget, där han stod på protestanternas sida mot de katolska arméerna. Kungen deltog själv aktivt i striderna från ryggen på sin häst Streif, men en dimmig dag 6 november 1632 blev han skjuten och dödad här på slagfältet i Lützen, redan dagen därpå placerades ett granitblock på den plats där han föll.

Efterhand har området runt stenen byggts ut till en större minnesplats, med en gjutjärnsbaldakin runt och över stenen, ett kapell donerat av en grosshandlare och politiker från Göteborg. Dessutom finns ett hitflyttat smålandshus som innehåller ett litet museum.

Hela slaget finns illustrerat i kyrkan inne i Lützen.

När kungen hade fallit blev han plundrad på allt förutom sin skjorta. Rocken han bar togs som trofé och gavs till kejsaren i Wien, men skänktes tillbaka till Sverige 1920.

Kungens häst som även den blev skadad i slaget överlevde men dog under transporten hem.

GustavII Adolfs jacka och och hästen som stoppades upp finns och visas på Livrustkammaren i Stockholms slott.

 

 

Anette Jonson Hälleby

 

Image gallery

Region:Tyskland

Aktiviteter på plats:

Passar för:55+, Familjeresa (13-18 år), Par och vänner

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg