Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Moin moin – så hälsar man här

En vecka i maj reste vi iväg för att utforska Wattenmeer, ett mycket speciellt maerskområde som ligger i norra Tyskland längs med Nordsjökusten.

Detta unika naturskyddsområde sträcker sig från Esbjerg i Danmark (Vadehavet) söderut via Tyskland, till den holländska staden Den Helder (Waddensee).

Nationalparken Wattenmeer är en mycket annorlunda upplevelse, där även en hel del mark har utvunnits genom utdikning. Ebb och flod styr vattennivån två gånger per dygn och skillnaden kan bli upp till två meter.

Här finns ett mycket rikt fågelliv, med fåglar som både stannar kvar för att häcka eller bara för att rasta på väg mot annat mål. Har man tur kan man få se säl som det finns gott om och det händer att de tar sig upp på stränderna för att vila.

 

De orter vi valde att stanna till vid blev Sankt Peter Ording, som ligger ca nio mil från danska gränsen och Greetsiel, i närheten av Holland.

 

Sankt Peter Ording // en ort fyra ortsdelar bildar denna legendariska badort som ligger på en halvö direkt vid havet. Firar 140 år som badort i år och på sommaren fylls den upp av badsugna.

Vi valde ett hotell som låg utanför centrum, betydligt lugnare och här hade många av husen det karakteristiska halmtaket som är ett kännetecken för husen i området.

Stranden är hela tolv km lång och två km bred,  perfekt promenera längs med havet och endast se vatten så långt ögat kan se. Men det gäller att hålla reda på tidvattnet annars kan det bli besvärligt.

De typiska strandkorgarna,  fanns redan utställda och här kunde man krypa in och njuta av vårsolen i vindskydd.

För att nå stranden och vattnet finns två långa pirer, bl a den 1000 m långa Seebrücke. Vilken man än väljer så leder de ut till två fantastiska restauranger som reser sig högt över vattnet på sina pålkonstruktioner. Vid högvatten behövs det. Vi stannade till vid strandbar 54o för lite “goöl” och här på solterassen kunde man med ögat se hur vattnet ganska snabbt steg, men vi klarade oss torrskodda i land.

På stränderna får man samsas med strandseglare och kitesurfare som trivs med Nordsjöns friska vindar. Vill man inte ta sig hela vägen ut till vattnet  är det helt OK att bara promenera på vallarna och titta ut över de salta våtmarkerna, dynerna ut mot Nordsjön.

 

Greetsiel // vårt andra nedslag i tyska Wattenmeer ligger i Ostfriesland med de Nordfriesiska öarna som ett pärlband utanför, inte längre ut än att man kan se dem med blotta ögat. Greetsiel är en otroligt målerisk by, en pittoresk fiskeby där också många konstnärer slagit sig ner. Ett perfekt utgångsläge för cykelsemester.

Med sina gavelhus, kanaler och tvillingväderkvarnar ser det nästan lite holländskt ut. En av väderkvarnarna är fortfarande i bruk, finns också ett bageri där det doftade hjuvligt.

I den gamla hamnen ligger fiskeflottan som är den största i Ostfriesland. Vi hade tur som var här en helgdag och kunde se alla fiskebåtarna vid kaj.

Det är även runt hamnen som de flesta restauranger ligger. Här serveras fisk, tillagade på alla möjliga sätt, Krabben stod också högt på matsedeln.

Vi trodde först det var krabba, men helt fel, det är små små räkor som mest liknar tångräkor, gråa när de fångas och smaken är lite söt. Krabben/Gardellen, är också den fångst som båtarna har med sig mest av när de varit ute och fiskat.

 

Liten ordlista för Wattenmeer;

Hallig=små holmar som ligger i havet endst några meter över havsyta

Koog=en invallning och torrläggning av ett område

Deiche=de vallar som finns runt den nyutvunnamarken

 

 

Anette Jonson Hälleby

 

 

 

 

Image gallery

Position på karta

Region:Tyskland

Aktiviteter på plats:Natur, Badställen & stränder

Passar för:Familjeresa (7-12 år), Par och vänner, 55+

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg