Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Mölln, här är det OK att luras och spela spratt.

Mölln- Eulenspigelstade

Mölln ligger mellan Hamburg och Lübeck i naturparken ”Lauenburgische Seen” och erbjuder mycket skog och vatten (det ligger inte mindre än 40 små och stora sjöar i området).  Perfekt att vandra i eller göra  cykelutflykter. Vattenlederna kan utforskas på egen hand eller ombord på en rundtursbåt.

Eulenspigel är en troligtvis fiktiv person som varit en viktig del av stadens historia, och gjort Mölln känd. Han var en spelevink och upptågsmakare som älskade att spela sina medmänniskor ett spratt. Främst drabbades hantverkare men ingen gick helt säker. I  ett gammalt korsvirkeshus, anno 1582, ligger hans egna museum,  där man samlat material som böcker, målningar och alla de historier som finns om honom. Sägnen säger att han föddes i början av 1300-talet och dog i Mölln 1350 efter att levt sina sista år här.

Hans staty finns på central plats i stan och den är nog det mest fotograferade motivet i hela Mölln. Foten och tummen på statyn glänser lite extra, eftersom det sägs att om man tar på dessa ställen samtidigt och önskar sig något, så går önskan i uppfyllelse. Hans gravsten finns i västra porten i St Nicolai kyrkan.

Stadens historia går så långt tillbaka som till början av 1200-talet, till medeltidens Hansa, då man fick sina stadsrättigheter. Eftersom Mölln skonades under andra världskriget finns det många gamla byggnader bevarade i gamla stan, bland annat rådhuset som är från 1373, och den näst äldsta byggnaden i hela Schleswig-Holstein.

Mölln är kurort sedan 1970. I Kurparken kan man koppla av, promenera, spela minigolf eller boule. På söndagar ges konserter på evenemangsscenen och trötta fötter piggas upp i Kneip-badet (en avlång bassäng med kallt vatten som det är tänkt att man går i).

Läs mer om Mölln på deras hemsida.

Anette j son Hälleby

Image gallery

Region:Tyskland

Aktiviteter på plats:Natur, Historia & vetenskap, Bo & uppleva

Passar för:Familjeresa (7-12 år), Par och vänner, 55+

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg