Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Saltmättad luft i Bad Dürrenberg

Ett vanligt stopp på väg söderut kan bli något helt annat än vad man tänkt sig.

I Bad Dürrenberg som ligger i delstaten Sachen-Anhalt 25 mil söder om Halle hittade vi en lite annorlunda sevärdhet, något vi aldrig ens hört talas om tidigare. Här ligger Tysklands största ”Gradierwerk”,  hela 623 meter långt.

Från början byggdes dessa anläggningar endast för att utvinna koksalt, men senare upptäckte man att den saltmättade luften runt tillverkningen hade goda hälsoeffekter, bl a för sjukdomar i övre luftvägarna och för att förebygga allergier mm.

Sedan 1935 är Bad Dürrenberg en kurort och ”Gradierwerket”  ligger i kurparken.  Att strosa runt här är som att vandra runt i en stor inhalator, vill man dyka ner ytterligare i den saltmättade luften går man in och sätter sig i ”Inhalleringshallen”. Här inne är det tyst och lugnt, man kopplar av till stillsam musik, fågelkvitter och ANDAS.

Ett ”Gradierwerk” är ingen liten diskret byggnad med sina sju meter på höjden och fyra meter på bredden. Ställningen som byggs fylls med risknippen av slån vilka bildar väggarna.

Saltlösning strilar som ett fint regn ner genom riset. Detta upprepas till dess att saltkoncentrationen är tillräckligt hög, därefter går processen vidare mot färdigt koksalt.

Alldeles intill kurparken ligger hotellet vi bodde på, det hade en spännande historia som badhus innan det byggdes om till hotell.

 

Anette j son Hälleby

Region:Tyskland

Aktiviteter på plats:

Passar för:Par och vänner, 55+, Familjeresa (0-6 år), Familjeresa (7-12 år), Familjeresa (13-18 år)

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg