Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Sjölandskapen i Shleswig Holstein

Plön ligger endast ett skutt över danska gränsen i Shleswig Holstein. Mitt i Holsteinischens Schweiz, belägen mellan stora Plönsjön och många mindre sjöar. Den största sevärdheten här är troligen renässansslottet som byggdes någon gång på 1600-talet.

En gång var det sommarresidens för danska kungahuset men sedan 2005 utbildas optiker här.

Slottet ligger majestätisk på en höjd över sjön. På terrassen nedanför slottsgården finns en välbesökt restaurang med fantastisk utsikt över Plönsjön med servering både inne och ute.

Plön

Hit åker man, om man vill ha lugn och ro och naturupplevelser. Ett måste är att åka någon av alla båtturer som kör mellan sjöarna. Man bör även ta sig ut till Prinzeninsel, där man längst ut hittar en hundra meter bred sandstrand. Hit tar man sig till fots, med cykel eller båtFrån sista parkeringsplatsen är det ca två km att gå.

Prinzeninsel bildades på 1800-talet genom en konstgjord sänkning av vattennivån i Plönsjön. Halvön är två km lång och på vissa ställen endast ca 30 m bred.

Det finns fler små pittoreska städer i Plönområdet.

 

Eutin

Slottet i Eutin  är en av stadens största sevärdheten och ligger intill Eutinsjön omgiven av vallgravar.

Som slottet ser ut idag har det gjort sedan mitten av 1800-talet, tidigare version brann ner som många slott på den tiden. Katharina den Stora, som sedermera blev andra fru till Tsar Peter den Store, tillbringade en stor del av sin barndom här, vilket hon beskriver i sina memoarer.

Slottet fungerar idag som museum, utställningar och konserter. På slottsgården finns restaurang och café.

Bad Malente

Mellan de två sjöarna Dieksee och Kellersee ligger Malente. Malente är kurort och officiellt kneippbad sedan 1955. Det milda klimatet och läget mitt i sjölandskapet är optimala förutsättningar för avkoppling och hälsovård.

Malente har en fin strandpromenad med små restauranger som nästan ligger i sjön. I hjärtat av staden ligger Kurparken. Härifrån kan man gå en guidad tur där man lär sig allt om kneippbad och Sebastian Kneipp, mannen bakom den omtalad och hälsobringande vattenterapi. Målet för promenaden är självklart att man själv får testa.

En bit utanför Plön vid sjön Dieksee, i Bösdorf ligger ett fint hotell som jag kan rekommendera. Det är ett gammalt färjehus och även hållplats för utflyktsbåten.

Anette j son Hälleby

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Image gallery

Region:Tyskland

Aktiviteter på plats:Mat & dryck, Sport & Hälsa, Natur, Badställen & stränder

Passar för:Familjeresa (7-12 år), Par och vänner, 55+

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg