Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Stade, en av norra Europas äldsta städer

Julkänslan kickstartar vi varje år med att åka på julmarknad till Tyskland.  I år blev det Stade som fick bjuda på den med svensk lucia, tomten som anlände på vattnet och Himmelspferden, som ligger 25 minuter från Stade där vi upptäckte att den riktiga tomten bor, har sitt postkontor och varje år får säckvis med önskelistor från barn i hela världen.

Juletid pyntas hela den gamla stadskärnan som ett vardagsrum med mängder av ljus högt och lågt, granar och kulor i varje hörn och i träden över Pferdemark hänger stora lysande guldbollar.

Julmarknadsstånden finns samlade på Pferdemarkt (hästmarknaden) och runt Fichmarkt  (fiskmarknaden) i hamnen och gatorna därmellan.

Fischmarkt med sina korsvirkeshus, kajmurar och pråmtrappor är nog den vackraste platsen i hela Stade. Pricken över i:et är den rekonstruerade träkranen.

Idag trängs här små caféer, restauranger, ffärer och även ett museifartyg.

Många byggnader i den äldre delen av staden uppfördes redan på 15-1600 talet och klarade sig intakta under andra världskriget.

Julmarknaden i Stade tillhör inte de största, men här finns allt som behövs för att få riktig julstämning. Hela centrum fylls med doft av korv, glühwein, pepparkakor och brända mandlar.

I december arrangeras mycket att uppleva, som tomtens ankomst per båt den sjätte december då man i Tyskland firar St Nicolaus dag, fackelsimning, svensk luciakonsert i kyrkan och norrsken över Fischmarkt, ett magiskt ljusspel samt ackompanjerat av musik.

Stade har faktiskt tillhört Sverige en gång i tiden och även idag kan man se spår från den svenska tiden

Schwedenspeicher-Museum som visar Stades historia är väl värt ett besök. Likaså det gamla vapenhuset, Zeughaus, där man ser Karl XII:s sigill och över rådhusets ingång syns tre kronor i vapnet.

 

 

 

Anette j son Hälleby

 

Image gallery

Region:Tyskland

Aktiviteter på plats:Mat & dryck, Shopping, Historia & vetenskap

Passar för:Familjeresa (13-18 år), Par och vänner, 55+, Familjeresa (7-12 år)

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg