Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Varför inte vallfärda till Gössweinsten?

En pärla i södra Tyskland i delstaten Bayern i Fränkischen Schweiz och som många tyska städer har staden en riktigt gammal historia då den grundades redan på 900-talet. Gössweinstein ligger högt med naturen tätt inpå knutarna!

På torget mitt i staden ligger Gössweinsteins landmärke, den fantastiska valfartskyrkan vars två höga torn reser sig majestätiskt upp mot himlen. Hit vallfärdar varje år tusentals pilgrimer för att få andlig kraft och ny styrka. Kyrkan är även målet för många konstälskare, då den anses vara en av de mest betydande byggnaderna från senbarockens period.

Ca 100 meter över den idylliska staden reser sig borg Gössweinstein som byggdes redan på 1000-talet av greve Gozwein. Gozwein som även har gett namn åt hela staden. Borgen beboddes i över 3000 år av samma släkt, von Solhem, men 2013 bytte den ägare. Även om borgen är i privat ägo så är vissa delar öppna för besökare. Man kan gå en tre km lång promenadväg upp till borgen och längs med vägen bjuds det på fantastiska vyer över såväl borg som vallfartskyrkan.

Det var i Gössweinstein som vi första gången stötte på en ”Nachtwächter”.  Förr i tiden var detta en person som kvälls- och nattetid höll ordning och värnade om säkerheten i de växande städerna. Idag uppträder han som guide kvällstid för alla som vill hänga med och lära sig mer om stadens historia. Det ser helt magiskt ut när man möter honom på gatorna i sina tidstypiska kläder, stav och lykta.

När man blivit mätt på kultur, vackra vyer och mystiska salar och rum i borgen, kan man ge sig ut på en annan upptäcksresa i området. I Fränkiche Schweiz vimlar det nämligen av ölbryggerier!

På en yta av endast 2000 m2 ligger inte mindre än 69 bryggerier. Här kan man äta, provsmaka öl och på många bryggerier går det även att övernatta på.

 

Anette j son Hälleby

Image gallery

Region:Tyskland

Aktiviteter på plats:Kultur & nöje, Natur, Historia & vetenskap, Bo & uppleva

Passar för:Familjeresa (7-12 år), Par och vänner, 55+

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg