Bayerska pärlor: Nürnberg, Bamberg, Erlangen

Bayerska pärlor: Nürnberg, Bamberg, Erlangen

Tyskland | Inga kommentarer

I Tysklands sydöstra hörn ligger Bayern. Den mest kända staden i området är kanske München tack vare Oktoberfest, deras fotbollslag, stora bilmärken mm. Men det finns flera andra städer värda att besöka inte långt därifrån.

Knappt 2 timmar norr om München ligger ett kluster av städer som i mitt tycke är (mindre men) bra mycket charmigare än storebrodern i söder: Nürnberg, Erlangen, Bamber, Bayreuth mm. Här hittar du allt man kan förväntar sig av Bayern: medeltida arkitekturer, god öl, mat och en massa historia. Samtliga städer ligger 25-45 min ifrån varandra och har alla något väldigt genuint över sig. Och vill man ha lite storstadspuls så har Nürnberg med sina 500.000 invånare (ungefär lika stort som Göteborg) även en dos av detta.

Bayerska pärlor: Nürnberg, Bamberg, Erlangen

Den sistnämnda staden är för många mest känt för ”Nürnberg rättegången” (kolla in Memorial Nuremberg Trials för den som vill veta mer)  efter 2:a världskriget men har en rik historia som sträcker sig långt mycket längre bakåt i tiden. Och trots att staden bombades kraftigt under 2:a världskriget så finns mycket av den gamla arkitekturen kvar, en del återuppbyggt i den ursprungliga stilen: broar (över floden Pegnitz), torn, den gamla stadsmuren, katedraler och kyrkor (bl a den enorma St Lorenz kyrkan). Och tack vare stadens storlek går det bra att promenera omkring för att uppleva det mesta. Till höjdpunkterna finns en hel hoper muséer, parker, biografer, barer, restauranger, shopping men framförallt den charmiga, medeltida stadskärnan. Råkar man vara där kring juletid har de en enorm julmarknad väl värt besöket. Den pågår från slutet av november och hela december.

Bayerska pärlor: Nürnberg, Bamberg, Erlangen

Världsarvstaden (UNESCO) Bamberg har liksom Nürnberg en hel del medeltida arkitekturer att ta del av. Det är liksom de flesta av städerna i området en viktig universitetsstad med allt vad det innebär. Här finns även en hel del bra öl (för den intresserade kan bryggerimuséet vara värt att kolla in), mat, teatrar (bl a den kända E:T:A. Hoffman teatern samt Theater der Schatten), trädgårdar (bl a Rosen trädgården) mm. Bambergs symfoniorkester är en av stadens stoltheter och har man tur spelar de på Sinfonie an der Regnitz när man är där.

Erlangne är en av de mest populära universitetsstäderna i området. Här finns mycket musik och kultur och det pågår olika evenemang året om i form av festivaler (musik, film, poesi). Staden är mycket cykelvänlig och det går bra att hyra på flera ställen för att ta sig runt. De många gågatorna har bäddat för olika loppmarknader samt den årliga julmarknaden. Här finns många historiska byggnader och andra landmärken att titta på. Bra och varierad shopping verkar vara en annan populär aktivitet.

Bayerska pärlor: Nürnberg, Bamberg, Erlangen

Samma tema går igen i de andra närliggande städerna Bayreuth, Forchheim mm. Har man några dagar i området räcker det gott och väl för att hinna med samtliga. Samtidigt kanske 2-3 av dem räcker för att man ska få sig en rejäl dos av Bayern.

Min personliga favorit i området är lokala ”therme”: badhus. I dem finns ibland upp till 10 olika sorters bastu med den lokala traditionen ”aufguss” som går ut på att en sorts ”bastumästare” kommer in, häller vatten på aggregatet och sedan svingar en handduk runt i bastun på olika sätt, ibland till musik. En therme kan vara en skön avslutning på dagen och har ofta öppet ganska sent (21/22.00). Det är i regel ”mixbastu” med både män + kvinnor blandat och badkläder är inte tillåtna. Ofta finns även en bar samt restaurang inne i själva simhallen vilket bäddar för långa vistelser om man vill.

Då området är populärt för både tyskar och utlänningar finns det gott om ställen att bo och äta på. För den sportintresserade finns det en hel del bra golfbanor, cykling, vandring, klättring, finske mm i närheten.

Och som jag alltid säger: ta din tid och strosa runt så kommer du garanterat att hitta dina egna favoriter bland allt. Och tack vare kombinationen av stad, natur och en massa evenemang året runt behöver man inte begränsa sig till en viss tid på året.