Två flickor kollar på flodhästunge på zoo.

Berlin – oväntat familjevänligt

Tyskland | Inga kommentarer

Ryktet säger att världens bästa stad för barnsemester är Berlin. Kan det stämma? Upptäck själv! Från Stena Lines hamn i Rostock ligger äventyrslekplatsernas högborg endast 2,5 timmar bort.

En fiffig grej för besökare till Berlin är att det är en av få europeiska huvudstäder där prisnivån ligger lägre än i landets övriga storstäder. Det är enklare att ta sig fram på mindre pengar i Berlin än i exempelvis München. Men allt det där håller på att förändras och staden exploateras snabbare än du hinner ropa Weihenstephaner hefe weisse. Så skynda boka, om du vill utforska världens bästa barnstad på en hyfsat liten budget.

Gå på lekplatssafari
Medan Göteborg har 300 offentliga lekplatser och Stockholm något färre stoltserar Berlin med nästan 2 000 utomhusmiljöer för barn. Och vilka miljöer, sedan. I stället för som i Sverige, där de flesta klätterställningar ser ungefär likadana ut, satsar man i Berlin på fantasifulla äventyrsparker, ofta byggda efter olika teman.

Stora lekplatsen i Hasenheideparken i Neukölln är inspirerad av sagan om Aladdin. Här finns massor av trädjur att klättra på samt ett spännande skepp. I samma park ligger en liten 4H-gård där barnen kan klappa på djur.
I Volkspark Friedrichshain finns tre stora lekplatser – och många änder att mata i den stora dammen.
– Är ni redan i Friedrichshain kan ni passa på att besöka lekplatsen med draktema.

Plumsa ner i ett stadtbad
Vattenland i all ära, men varför betala hundratals kronor i entré när man kan åka lika mycket rutschkana och njuta lika mycket av fontäner som ser ut som delfiner i ett av de många publika utebadhusen som kallas Stadtbad? Hit går tyskarna själva när de vill simma eller svalka sig under sommarhalvåret. Det finns en i nästan varje stadsdel, entréavgiften är låg och det finns alltid grunda pooler, rutschkanor eller annat skoj för barn. Dessutom slipper man den trängsel som ofta uppstår på de mer flashiga vattenparkerna.

Gå på zoo
För den som kan komma överens med sin inre konflikt om huruvida djur börbeskådas i bur eller ej finns det mycket vackert att se på Berlins Zoo. Tysklands första, tillika världens mest artrika, zoo huserar bland annat isbjörnar, lejon, elefanter och sälar. Djurparken är väldigt stor, så om ni vill hinna med allt bör ni avsätta en heldag för besöket. Tips! Missa inte djurparkens fantastiska äventyrslekplats eller att kolla in genom fönstret till flodhästarnas pool. Det är mäktigt att se hur de enorma djuren tar sig fram under vatten.

Bretzels, späti och hyr en lådcykel
Okej, sista punkten är inte en aktivitet, men ändå värt att nämna. Berlin en stor stad till ytan, hela nio gånger större än Paris, och det blir gärna mycket promenerande. Betänk att du tar 28 000 steg under en dag där du rör dig mellan Neukölln, Kreuzberg och Friedrichshain. Hur många steg blir inte det för en fyraårings små ben? Det finns två lösningar på detta:

1. Hyr en lådcykel. Uthyrningsställen finns överallt i Berlin och det är inte dyrt.
2. Om det ändå ska traskas, glöm inte att fylla på med energi så att blodsockret hålls på en fin nivå. Här heter räddningen Spätkauf – eller Späti, som Berlinarna säger. Det är Berlins motsvarighet till 7/11, ungefär, och här finns alltid färska bretzels och
kall Capri-Sonne att tillstå när barnen börjar bli modfällda.

Faktaruta – med Stena Line till Berlin
Linje: Trelleborg-Rostock
Överfartstid: Från 6 timmar, möjlighet till hytt finns
Färja: FS Mecklenburg-Vorpommern och M/S Skåne samt fem olika färjor från vår
samarbetspartner TT Line.
Tidsfördriv ombord: Restaurang, lekrum och butik (gäller Stena Lines färjor, TT Line har eget utbud)
Avstånd Rostock-Berlin: cirka 23 mil, eller knappt 2,5 timmars körning via A19 och A24.

Johanna Bodin

Johanna is working as a Content and Communications Specialist.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Tvingade fält är markerade med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.