Stralsund

Bloggbussen besöker hansastaden Stralsund

Tyskland | 1 Kommentar

På torsdag är det äntligen dags för Bloggbussen goes Bilsemester! Vi utgår från Trelleborg för att landa med färjan i tyska Rostock och därifrån vidare färd till den vackra hansastaden Stralsund. I Stralsund kommer vi att besöka badlandet Hansedom och akvariet Ozeaneum. Vi bad Rok som ansvarar för destinationen Tyskland på Sembo att beskriva sitt Stralsund. Nedan hittar du hans favoriter.

Redan när man anländer till Stralsund via Rügenbron ser man siluetten med de vackra gotiska kyrkorna och andra medeltida byggnader, som har präglat Stralsunds utveckling och gjort staden till en besöksmagnet. Det är en härlig känsla att uppleva gamla stan i Stralsund eller flanera nere i hamnen och andas in frisk havsluft.

Staden Stralsund tillhörde Sverige under perioden 1648-1815. Här finns ett förvånansvärt stort antal historiska byggnader och mysiga gamla gator, som under årens lopp överlevt många krig. Alldeles intill varandra ligger det gotiska rådhuset och den över 750 år gamla Nikolaikyrkan. På grund av flyganfall blev kyrkans altare under andra världskriget nedtaget och lagt i lådor, som förvarades hos en lantbrukare i närheten. Då altaret efter kriget skulle sättas upp igen fattades cirka 80 figurer. Barnen på gården erkände att de hade använt ”dockorna” som leksaker.

Ozeaneum & småbåtshamnen

Ozeaneum

Missa inte stadens fina marina museum som blev utsett till Europas bästa museum 2010. Här är fokus på undervattenlivet i Östersjön. Läs mer om Ozeaneum här

Hansedom

Ett av de finaste badlanden i Tyskland, Hansedom, ligger här i Stralsund. Härligt upplevelsebad för hela familjen. Och vuxna kan njuta av ett fint spa med bastulandskap. Boka Wyndham Stralsund HanseDom hos på Sembo, så ingår entré till badlandet.

Hansedom

Omgivningar

Det är nära till Rügen med sitt helt unika naturlandskap. Naturreservatet Nationalpark Jasmund med sina vita kritklippor, kända sedan Caspar David Friedrichs tid och belägna på öns nordöstra sida. Man kan sola eller bada i Östersjöns vatten vid en av de många stränderna. Österut ligger ön Usedom och västerut halvön Fischland-Darß-Zingst.

Dagligen lämnar utflyktsbåtar Stralsund och färdas till ön Hiddensee. Eller till Zingst, det amfibiska naturreservatet Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft. Här finns allt som Östersjöns kust har att erbjuda samlat på ett ställe. Man upplever en av landets vackraste och biologiskt mest värdefulla områden.

“Bodden”-landskapet mellan Fischland-Darß-Zingst och Hiddensee är ett av de få bevarade ursprungliga områden i Mellaneuropa med en naturlig kust som ständigt förändras. Ingen annanstans ligger branta och låga kustremsor, landtungor som “Nehrungen”, strandsjöar, “Bodden”-bukter och stränder så nära intill varandra.

Svenskminnen

En promenad genom hansastaden är en promenad genom 200 år tillhörde Sverige kan man inte undgå att märka.

Bysten av Gustav II Adolf i rådhusets pelargång påminner om trettioåriga kriget, då Stralsund med stöd av den svenska kungen framgångsrikt trotsade den segerrike fältherren Wallenstein. Och precis vid infarten till Stralsund, just där gamla stan börjar finns en minnestavla över Karl XII som tillbringade ett helt år av sitt liv i hansastaden. /Rok.

Har du varit i Stralsund? Vilka är dina favoriter? Kommentera gärna nedan.
Följ oss i helgen i våra sociala kanaler, på #stenalinestorytellers eller #bloggbussengoesbilsemester. /ylva.