Frankenjura: en tysk pärla

Tyskland | Inga kommentarer

Har man bara använt Tyskland som en transportled för att ta sig vidare ner i södra Europa har man verkligen missat något. Så var det i mitt fall fram till -96 då jag för första gången besökte Frankenjura i södra Tyskland. Fram tills dess var Tyskland för mig mest Autobahn, något som såg ut som tråkiga industristäder och mackar som serverar cürrywurst.

Men som klättrare kommer man många gånger till ställen man kanske inte hade besökt annars, som i fallet med Frankenjura. Och som med många bra klätterområden finns här givetvis en massa annat, inte bara för klättraren. Och just av denna anledning har Frankenjura blivit ett ställe värt att besöka om och om igen.

Fränkische Schweiz (franska Schweiz som tyskarna själva kallar området) ligger i norra Bavarien, mellan städerna Nürnberg, Bayreuth och Bamberg. Området känns som en sorts saga med sina mystiska skogar, kullar och småbyar. Mycket av arkitekturen kan inte ha ändrats på ett bra tag och är en del som ger det sin charm. Vill man leva stadsliv ligger ex Erlangen och Nürnberg inte långt bort. Men personligen föredrar jag att bli kvar i ”Franken” och ägna mig åt de aktiviteter som finns där.

För klättraren finns här över 10.000 leder spridda över 1500 olika klippor. Många av dessa ligger belägna i skuggan av någon skog vilket gör dem behagliga även på sommaren. Här finns klättring för alla nivåer: allt från nybörjarleder till några av världens svåraste. Bl a den legendariska leden ”Action Directe” som först klättrades av Wolfgang Güllich -91. Han graderade den 9a och var den första av denna nivå i världen. Wolfgang hann även göra klätterstunten åt Sylvester Stallone i Hollywoodrullen ”Cliffhanger” innan hans tragiska bortgång -92.

Men vill man inte direkt klättra i berg finns det så kallade via ferrata stegar att ta sig upp med för att kunna beskåda Frankens landskap från höjd.

För den som emellertid vill hålls sig på marken finns en rad andra aktiviteter: cykling, paddling, fiske, vandring osv. Själv gillar jag att vandra och det finns ett mycket stort utbud av etablerade rutter och även pilgrimsleden. Ingen av dessa kommer att göra dig besviken vare sig du väljer att traska i 20 minuter -eller 20 timmar.

Gillar man annat sort turistande finns den en hel del sevärdheter: i princip varje liten pittoresk by har något att erbjuda i form av gamla slott, borgar, kyrkor mm. Mina personliga favoriter är borgen i Rabstein och kameramuséet i Plech.

Gillar man mat och dryck så har man definitivt hamnat helt rätt. Dessutom är denna delen av Tyskland förhållandevis billigt så äta och dricka ute kommer inte att ruinera dig som svensk.

Det finns ca 300 bryggerier i området och ölen anses vara bland den bästa i världen. Stanna på en “Gasthof” eller “Gasthaus” för avnjuta olika lokala ölsorter och varför inte en bit mat. De lokala delikatesserna är bl a ”Schäuferla” (uttalas ‘Shoiferla’, grisaxel), “Forelle” (forell helt enkelt), schnitzel mm. Även för mig som vegetarian finns det alltid bra alternativ. Många restauranger stänger tidigt, redan kl 20.00, så se till att vara ute i god tid.

Vill man stanna länge än en dag finns ett bra utbud av boenden, allt från campingar till hotell mm och har överlag mycket hög charmfaktor. Många av dessa har gångavstånd till ovanstående aktiviteter.

Ett måste är att smaka på alla de olika pajer som med mycket stolthet bakas överallt i regionen. Jag som inte är så mycket för öl och kött har även något att se fram emot varje gång jag kommer hit. Rabarber eller körsbärs paj innan klätterdagen börjar är obligatoriskt och en garanti för lyckad klättring.

Med alla dessa tips så rekommenderar jag ändå att nyfikenheten kommer först. Att bara åka runt på de små vägarna och se sig omkring är en hit i sig. Stanna till i någon by som verkar mysig, ta en promenad i något skogsparti som verkar inbjudande osv är nog för att hålla dig sysselsatt och göra Frankejura värt att besöka. På detta sätt kan du hitta dina egna favoriter, som kanske som för mig, blir värda att besöka om och om och igen.

Hur som helst så tror jag att det finns något för all i denna tyska, välbevarade, pärla.