berlin brandenburg tor

Här hittar du smultronställena i Berlin

Tyskland | Inga kommentarer

Mysiga restaurangbesök vid vattnet, shopping på myllriga marknader, picknick i gröna parker och strandbarer på hustak. Efter tre upplevelserika dagar i Berlin kunde jag och min medresenär Jessica konstatera att Berlin hade överträffat våra förväntningar på alla plan. 

Turistattraktioner och vackra byggnader i all ära, men en av mina personliga resefavoriter är alla de där ställena som man bara råkar springa på och faller pladask för. Smultronställena. Här har jag samlat tre av mina bästa smultronställen från Berlin.

1. Stadsdelen Friedrichshain i före detta Östberlin.

Vid elvasnåret på lördagsförmiddagen kommer vi fram till en stadsdel som ännu inte vaknat till liv. Förklaringen får vi senare av en taxichaufför – Friedrichshain är stadsdelen som ständigt är vaken. Nåväl, inte just runt 11 på förmiddagen, men det dröjer inte länge förrän gatorna vaknar till liv. Vi hamnar på en myllrig marknad full av små foodtrucks, fruktstånd, blombutiker, klädförsäljare och diverse ätbara delikatesser. Den avslappande stämningen går nästan att ta på. Längs gatorna sitter folk på små krogar och caféer. Ungdomar strosar planlöst fram längs gatorna. Väggar är täckta av grafittimålningar och kontrasterna är starka mellan de gamla fina byggnaderna och de fallfärdiga husen.

Efter ett par timmars strosande och en svalkande öl på en av krogarna tar vi en kort promenad ner till vattnet och bron Oberbaumbruke där den längsta bevarade delen av Berlinmuren finns. Många lördagsfirare har samlats på grässlänten intill muren där man kan sitta med muren i ryggen och titta ut över floden. Vi är inte sena att följa deras exempel. Till Friedrichshain kan du ta dig smidigt och billigt med tunnelbanan (det kostar ca 65 kronor att åka kollektivt en hel dagi Berlin).

friedrichshain i berlin

 

2. Strandbarerna

Ordspråket “ta seden dit man kommer” verkar berlinarna ha bytt ut mot “ta stranden dit man kommer”. Trots avsaknaden av hav och riktiga stränder i stadskärnan dröjer det inte länge förrän vi stöter på den första strandbaren. Vi fastnar för Deck 5 Skybeach som vi hittar mitt i ett shoppingkvarter på toppen av ett köpcentrum. Här har man bytt ut golvet mot en enda stor sandstrand fylld av solstolar, madrasser och fåtöljer. Från högtalaren strömmar en gungande reggae-musik och i ena hörnet har man en stor grill med tillhörande bar. “Som att ta ett kliv rätt in i Thailand” konstaterar Jessica. Efter att ha smakat på rätterna från grillen blir vi sittande i varsin solstol ett bra tag, bättre paus i shoppingturen är svårt att hitta.

deck 5 skybeach berlin

 

3. Restaurang- och barstråket

Vi fick ett tips om att äta middag i området vid floden Spree mellan Friedrichstrasse och Hackescher Markt i stadsdelen Mitte. Väl där drabbas vi av beslutsångest – vilket av alla mysiga ställen skulle vi välja? Vi bestämmer oss tillslut för en tysk restaurang precis intill floden. Kombinationen av specialiteter från det tyska köket, god öl, utsikten över båtarna som passerar förbi på floden, och tågen som sakta rullar in över bron ovanför oss var enastående. Tack vare eldtunnor och infravärme kan vi sitta ute en bra bit in på småtimmarna, trots den kyliga majkvällen. Den som inte är överförtjust i tysk mat behöver inte misströsta. I området finns allt från spanskt och italienskt till thailändskt och vietnamesiskt. Allt inom en radie av ett par hundra meter.

restaurang berlin

 

Tips på resväg:

Ett bekvämt sätt att ta sig till Berlin är att ta färjan Trelleborg-Rostock. Väl framme i Rostock är du snabbt och enkelt ute på Autobahn. Från Rostock har du endast 2 timmars körning till Berlin.