Höstresa till tyska vingårdar

Tyskland | 1 Kommentar

Sommaren närmar sig slutet och hösten är på väg att ta över spakarna. Men än finns det ingen anledning att misströsta. Hösten är nämligen startskottet för de många vinfestivalerna runt om i Tyskland. Kom bort från vardagen och åk på en minisemester till något av vindistrikten. Cykla runt i din egen takt, provsmaka, umgås, njut av naturen och passa på att besöka en festival.

Tips på vinresor i Tyskland

1. Moseldalen

I Moseldalens vindistrikt handlar det mest om vita viner. Här är druvsorterna Riesling och Müller-Thurgau dominerande. I området ser du vinodlingar så långt ögat kan nå och det finns gott om vinprovningar i en rad olika atmosfärer. Området är ett populärt höstresmål då du i princip varje helg från slutet av augusti till mitten av november kan besöka minst en vinfestival. Varje by med självaktning sin egen vinfestival – till och med byar med bara några 100 invånare lever upp under en helg och anordnar festivaler för tusentals besökare! Även om vinet står i centrum finns det en rad andra anledningar att besöka vinfestivalerna, däribland god mat glad stämning och massor av dans och underhållning.

Borgen Eltz

Den magnifika borgen Eltz ligger lite avskilt i en vacker miljö som tillsammans utgör ett mäktigt och sagolikt intryck. Borgen har tillhört familjen Eltz i drygt 800 år och den första helgen i september arrangeras varje år vinfestivalen Bernkastel-Kues. Festivalen är en äkta upplevelse som vinälskare inte får missa. Se vindrottningen krönas, var med i den traditionella vinparaden, titta på fyrverkerier och mycket mer!

 

2. Rheinland-Pfalz

Rheinland-Pfalz är området som står för 70% av Tysklands vinprodukton och räknas som nummer 1 i landet. Här, bland pittoreska byar och gigantiska odlingsområden, kan du passa på att uppleva vinsorter för alla sinnen som Riesling, Spätburgunder, Pinot Noir, Dornfelder och mycket mer. Ta en höstresa till området och passa på att spendera natten på någon av de gemytliga gårdarna där du kan känna in lugnet och njuta av god mat och vin. Här finns dessutom gott om olika evenemang där vinet får stå i centrum – låt dig hänföras av smakerna och atmosfären i vinlandet Rheinland-Pfalz!

Cykla eller vandra i området

I Rheinland-Pfalz finns runt 7000 kilometer cykelvägar längs floderna Rhen, Mosel, Ahr och Nahe. De mysiga cykellederna tar dig genom romantiska vinlandskap och vackra bergsområden. För dig som föredrar att färdas till fots finns de vackra vandringslederna Pfälzer Prädikatsfernwegen, RheinBurgenWeg och Lahnwanderweg. Det är enkelt att hitta runt i området och det finns gott om vackra platser att stanna till på för att njuta av ett glas inhemskt vin.

 

3. Rheingau

Vid Tanusbergen i sluttningen ner mot floden Rhen hittar du regionen Rheingau. Den lutande marken har gjort platsen näst intill perfekt för vinodling. Här är den välkända Rieslingdruvan vanligast på fälten, men det finns även gott om den svårodlade blå druvan Spätburgunder (Pinot Noir) som ger en ljusare typ av rödvin. Rieslingvinet från Rheingau är känt som populärt matvin med sin friskhet, elegans och finess.

 

4. Rüdesheim

Med sina oändliga vingårdar och branta skifferstensväggar bjuder Rüdesheims unika kulturlandskap in till spännande upptäcktsfärder. Besökare från hela världen uppskattar stadens idylliska och mysiga stadsdelar, medeltida slott och korsvirkeshus. Njut av en färd på ett av de vita Rhenskeppen, besök den kända gatan Drosselgasse och smaka på regionens Riesling- och Spätburgunderviner.

Läs mer om vinresor till Tyskland här »

 

 

Har du besökt någon vingård du har fastnat för? Dela dina smultronställen på blogg.stenaline.se/smultronstallen /Anna