Hübbes fem bästa Tysklandstips

Tyskland | Inga kommentarer

Vi har tagit hjälp av tre verkliga proffs för att ge er de bästa tipsen på kryssningar till Polen, bilsemester genom Europa och smultronställen i Danmark. Det är tre av våra mest engagerade och frekventa resenärer som var och en är experter på sina linjer och destinationer. Förra veckan presenterade vi vår Polenexpert Kerstin. Nu är det dags att presentera Tysklandsexperten Hübbe. Nedan hittar du en presentation och några noga utvalda tips från Hübbe. Trevlig läsning!

Jag heter Hübbe och är en nybliven pensionär som älskar bilresor i Europa. Första gången i Tyskland, Österrike och Italien var 1971 med min förra fru och då bodde vi i tält. Vi var även i Berlin när muren fortfarande fanns. Senare gifte jag om mig med Eva-Lisa. Vår första resa var 1980 med en skruttig lillcittra och tält. Vi hann med tretton länder och när vi fick barn skaffade vi en husvagn vilket var toppen – barnen var hemma i husvagnen fast vi var borta. Väldigt bra sätt att resa med barn. Båda våra barn har som av en händelse tagit sina första steg i Österrike.

Nu när barnen är utflugna åker vi ibland till Maria Alm i Österrike, där vi lärt känna lite folk men oftast blir det Tyskland. Vi älskar Moseldalen men även Rügen, Harz och Berlin. Det finns de som blåser igenom Tyskland på Autobahn och påstår att Tyskland är tråkigt. Men kör du av och tar lite småvägar kommer du snart in i sagans värld med små byar och vackra korsvirkeshus. Själv älskar jag öl och bor ibland på små tyska bryggerier som ofta har bra Gasthaus. Det finns så mycket att uppleva i Tyskland. Själv har jag bl.a. mycket kvar att uppleva i exempelvis Bayern och Schwarzwald.

Min hustru och jag tar gärna bilen till både Tyskland, Österrike och Italien – oftast blir det dock Tyskland eftersom det ligger närmast. För det mesta kör vi de 28 milen från Kungsbacka till Trelleborg och tar sedan nattfärjan över till Rostock. Frukosten på färjan är jättebra men om vi ska rakt söderut sover vi så länge som möjligt eftersom färjan är framme sex på morgonen. Då brukar vi stanna på Raststätte Recknitz tre mil söder om Rostock där vi får en rejäl tysk frukost.  Härifrån är det bara 23 mil till Berlin och man hinner faktiskt till Österrike före kvällen om man vill. Roligast är dock att välja bort Autobahn och köra småvägar genom charmiga små byar och städer.

Fem av mina favoriter:

BERLIN

Tysklands huvudstad har puls. Jag har varit i Berlin när det var uppdelat i öst och väst. Då var det full fart på västsidan och grått på östsidan. Efter det muren föll var Berlin i många år Europas största byggarbetsplats. Om du är i Berlin för första gången tycker jag att du ska åka med en hop-on-hop-off-buss och få lite överblick. Ett annat kul sätt att se Berlin är att åka Trabant-Safari. Då kör man kör själv denna lilla osande men charmiga bil i kolonn genom Berlin bakom en ledarbil. Guidningen sker genom comradio på engelska och tyska. I Berlin finns restauranger från hela världen men en av mina favoritrestauranger är Zur Kneipe. Senast vi var i Berlin var julen 2015. Då fanns det hela 63 julmarknader och den absolut finaste var vid Gendarmenmarkt.

Goslar

Goslar är en fantastisk stad. Det är den stad i Tyskland där det finns flest korsvirkeshus. Goslar ligger i vackra Harz och stadens välstånd har kommit från gruvorna i Rammelsberg alldeles utanför staden. Där bröts koppar, zink och silver. Nu är gruvan inte i drift längre men man kan vara med på spännande visning. Min favoritrestaurang är Butterhanne, prova en Schweinhaxe och deras goda Gose-Bier. Ta sedan en rejäl promenad i den vackra gamla medeltidsstaden.

Rügen

Rügen är Tysklands största ö och väldigt vacker. Lättast blir att ta Stenafärjan från Trelleborg till Sassnitz. Förbeställ god frukost på färjan om du åker på morgonen. Vi brukar bo i Bergen auf Rügen, som ligger mitt på ön. Därifrån är det lätt att göra utflykter åt alla håll på ön. Besök Sassnitz, titta på klipporna, åk till Usedom och bada, åk över bron till fastlandet och besök Stralsund. I Stralsund finns det bryggeri där de brygger Störtebeker Bier, som är uppkallat efter piraten Klaus Störtebeker 1360 – 1401. Besök även Prorer Wiek, Hitlers makabra betonghotell som är 4 km långt. Där skulle 20.000 tyska familjer per vecka få rekreation, men så blev det dock aldrig…

Mosel

Moseldalen är min absoluta favorit i Tyskland. Där har jag  ett antal år arrenderat ett vinfält. Dyrt men kul. Här kan du åka längs de slingrande vägarna som följer floden och vinka till pråmskepparna. Eller varför inte ta en båttur på floden? Besök gärna Bernkastel-Kues och Cochem, som är helt underbara men räkna med mycket turister. Vi har i bland bott på lyxiga Mosel Schloesschen som är ett fantastiskt korsvirkesslott. Det ligger i Traben-Trarbach. Ett billigare men mysigt boende är på Café am Römerweinschiff i Neumagen. Trevliga herr Wald tar hand om sina gäster på bästa sätt. Mitt emot står en två tusen år gammal staty föreställande ett romarskepp som fraktar vin. Därav namnet. Neumagen är Tysklands äldsta vinort. Missa inte heller den gamla staden Trier och dess Altstadt. Det finns de som påstår att Trier är äldre än Rom.

Essing

Essing är egentligen inte mycket att orda om. Det är en väldigt liten by i Bayern men det är väldigt avkopplande att övernatta där på vägen vidare söderut. Vi brukar bo på Schneider Hotel & Brauereigasthof. Det är ett bryggerigasthaus men man måste inte älska öl för att bo där.  Det är helt enkelt ett bra boende med lysande mat. När man ätit sig mätt kan man ta en skön promenad i Altmühltal. Byn ligger 70 mil på från Rostock och du tar dig dit via Autobahn. När vi sedan åker vidare till Maria Alm i Österrike har vi bara 30 mil kvar och åker bara småvägar.

Om du vill besöka andra tyska ölbryggerier så titta på www.braugasthoefe.de.

Gute Reise
Hübbe