Korgstolar på Rügen

Magiska naturupplevelser på Tysklands Riviera

Tyskland | Inga kommentarer

När solens strålar äntligen hittat till oss i norra Europa och längtan efter att se något nytt gör sig påmind vill vi tipsa om ett lite bortglömt alternativ: Tysklands riviera! För er som älskar en kritvit strand eller en orörd bokskog och vill testa ett ovanligt resmål som ändå ligger nära kommer den tyska kusten slå er med häpnad.

Naturupplevelserna på öarna Rügen och Usedom är som hämtade ur en saga. På Rügen, som är Tysklands största ö och i folkmun kallas för Tysklands riviera, ligger de anrika badorterna på rad med långa träpirer och strandpromenader. Längs med strandpromenaden finns gott om mysiga restauranger och caféer, och de många sekelskifthotellen i gamla kurorten Binz bekläs av vacker snickarglädje.
Här finns gott om fina cykelvägar och promenadstråk, så om ni uppskattar en svindlande utflykt ska ni göra en “trädtoppsvandring” på slingrande gångvägar upp på höjden, där ni kan se ut över den orörda bokskogens trädtoppar.

Snickarglädje på Rügen

Utsiktstorn på Rügen

Vid besökscentret på ön finns en upplevelseutställning som visar filmer om nationalparkens natur och djurliv.

 

Tysklands minsta nationalpark

Om skogen är ditt element kan Rügen inte bli mer rätt. Här ligger Tysklands minsta nationalpark Jasmund som är världsarvslistad av Unesco. Den unika, nästan orörda bokskogen här är nästan 700 år gammal och innehåller orkidéer, havsörnar, 1000 olika arter av skalbaggar och en borgruin vid sjön Hertasee.

Här hittar du också branta kritstensklippor som tar andan ur dig. Vandra längs den åtta km långa vandringsleden bland klipporna och låt dig hänföras av Königsstuhl, den höga vita klippan som är 118 meter hög och nationalparkens kännetecken.

Kritstensklipporna på Rügen

De magiska kritstensklipporna på Rügen lockar många naturentusiaster.

Hyr en korgstol på Usedom

En av Europas längsta strandpromenader hittar ni på Usedom, en ö som tyska sociteten och adliga familjer från hela Europa spenderade sina somrar på under slutet av 1800-talet. Att ha en kejserlig badortsvilla här var ett måste på ön som brukade kallas för en förort till Berlin. Längs Ahlbecks stränder står de karaktäristiska lokala korgstolarna som skyddar mot sol och vind och som man kan hyra per timma eller dag och som har tillverkats här sedan 1925.

Andra sköna höjdpunkter på dessa två öar är termalbadet utanför Ahlbeck med medicinsk pool, utomhuspool, vattenrutscshbana, spabehandlingar, fitness och bastuavdelning. Och längst ut på en pir i Zinnowitz finns en kupol som sakta sänks ner i havet så ni kan uppleva undervattenslivet, för den som hellre upplever naturen under ytan.Korgstolar på Rügen

korgstol på stranden på Rügen

Kort sagt, är ni ute efter slående naturupplevelser ska ni absolut ta er till Rügen i år. Ni kommer inte att ånga er!

Vill du boka en oförglömlig semester på Rügen gör du det enklast här!

/Sandra