Strand på Rügen

Rügen – Tysklands största semesterö

Tyskland | Inga kommentarer

Som en del i Bloggbussen goes bilsemester kommer vi besöka ön Rügen som enligt Rok på Sembo är det perfekta resmålet för en bilsemester. Det är en spännande och vacker ö som man lätt når med färja Trelleborg-Sassnitz. Öns kuster påminner om kusterna vid Möns Klint i Danmark och Dovers vita klippor. Kritklipporna vid Königstuhl i nationalparken Jasmund har blivit ett av Nordtysklands mest besöka semestermål. Nedan berättar Rok mer om tyskarnas favoritö.

Rügen är perfekt för en bilsemester!

Från färjan kan man köra via Sagard längs kustvägen till Kap Arkona, Tysklands Nordkap. Här finns fortfarande rester av vendernas borg, som den danske biskopen Absalon och hans trupper intog på 1100-talet och där de brände den grymme guden Svantevit. I residensstaden Putbus kan du promenera i grönområden, gå på slottskonserter, delta i Putbus Festspiele eller prova den nyanlagda 18-hålsgolfbanan. Från Putbus kan man resa 24 kilometer med veterantåget Rasender Roland.

Från Rügens västkust är det bara ett stenkast till den underbara ön Hiddensee. Den bilfria öns smalaste punkt mäter endast 125 meter, men erbjuder 17 km av otrolig mångfald. Från fyrtornet på törnbuskens branta kust ser man över den pittoreska orten Kloster och Vittes hamn och ända bort till söderns blomstrande ängar.

Ön Rügen når tyska fastlandet vid staden Stralsund och nu finns en fin bro, som gör förbifarten enklare. Den gamla Hansastaden är dock väl värd en resa på ca 1 timme. I Stralsund finns badlandet Hansedom samt det marina museet Ozeaneum.

Tyskarnas egna semesterperioder är främst i andra halvan av juli och hela augusti. Räkna extra tid för körning under denna period. /Rok.

Har du varit på Rügen? Vilka är dina favoriter? Kommentera gärna nedan.
Följ oss i helgen i våra sociala kanaler, på #stenalinestorytellers eller #bloggbussengoesbilsemester. /ylva.