Kiel Stena Line

Segling, blommor och stränder när Lisa tipsar om Kiel

Tyskland | Inga kommentarer

För ett tag sen träffade vi tyska Lisa. Hon är född i Kiel där hon bland annat studerar nordiska språk, Lisa har nämligen ett stort hjärta för Sverige och reser ofta med Kielfärjan till Göteborg. Eftersom hon är född i Kiel frågade vi om hon kunde ge oss sina bästa Kiel-tips. Så följ med bland seglingsevent, vackra blommor och stränder när vi guidas till Kiels bästa smultronställen.

Hej svenskar!

Om du funderar på att resa till Tyskland/Kiel så kommer här några tips för dig om vad du kan göra annat än vanlig sightseeing. När du kommer till Kiel med båt så kommer du direkt till centrum med alla möjligheter att få en trevlig tid i staden. För shopping rekommenderar jag Holstenstraße, där du kan hitta alla typer av butiker samt köpcentret “Sophienhof”, som ligger mittemot centralstationen. Förutom shopping finns det så klart andra trevliga saker att se och göra i Tysklands nordligaste storstad.

Kieler Woche

Kieler Woche är världens största seglingsevenemang och förmodligen Kiels mest berömda tillställning. Detta evenemang äger rum varje år under den sista veckan i juni. Det är inte bara en seglingshändelse, utan också en riktigt stor folkfest. I själva verket är det den största av sitt slag i norra Europa. Under Kieler Woche finns gratiskonserter i alla musikstilar av kända artister, många internationella matstånd, bra nattliv, samt flera andra roliga aktiviteter. Två höjdpunkter som äger rum på den sista dagen av Kieler Woche är den så kallade “Windjammerparade”, där alla segelfartyg seglar ut ur Kieler Förde samt kvällens stora fyrverkerier.

Läs mer: kieler-woche.de

Alter Schwede

Om du saknar svensk mat under din vistelse kan du kolla in “Alter Schwede”, en restaurang på Holtenauer Straße. Stället drivs av en svensk med klassiker som köttbullar, lax och kanelbullar.

(Address: Holtenauer Str 186, öppet tisdag – lördag 16:00 till 23:00, söndag 10:00-22: 00, stängt på måndagar, busslinjer 11, 501, 502 till Harden)

Läs mer: alterschwede.co

 

 

Rathausturm

Från toppen av Rathausturm i centrum finns det en fantastisk utsikt över staden. Tornet står 106 meter högt och byggdes för att likna den berömda “Campanile di San Marco” i Venedig. 30-minutersturer finns på lördagar. Turen kostar 4 Euro för vuxna och 2 Euro för barn upp till 12 år.

(Address: Fleethörn 9, många busslinjer, exempelvis till Holstenbrücke eller Rathausplatz)

Alter Botanischer Garten

När du är i en romantisk stämning med någon du tycker om eller bara älskar växter är den gamla botaniska trädgården ett måste se. Den trevliga lilla trädgården ligger nära Kieler Förde och Kunsthalle Kiel (Kiels konstgalleri). Det är öppet dagligen och är gratis att besöka. Förutom olika växter, finns där också en paviljong på parkens högsta punkt, kallad ”Liebespavillion” vilket betyder kärlekspaviljongen. Här har man utsikt över trädgården och vattnet.

(Address: Schwanenweg 14 busslinjer 41, 42 till Schwanenweg)

Laboe

När vädret är bra bör du besöka Laboe. Det är vid Östersjökusten, cirka 10 km söder om Kiel. Det bästa sättet att komma dit är med färja. Färjan startar nära centralstationen, kostar som en normal bussresa och tar cirka 60 minuter att komma dit. I Laboe kan du ta en promenad på stranden, bada, hitta några souvenirer, trevliga caféer och naturligtvis “Fischbrötchen” att äta. Du kan också besöka Laboe Naval Memorial, som står 85 meter hög samt njuta av den fantastiska utsikten på toppen. I närheten finns också en ubåt att besöka om man är intresserad av det.

 

Tack så mycket och hoppas ni gillar Kiel!

Tags: ,