Fiskebyn Wieck

Upplev fiskebyarnas charm!

Tyskland | 1 Kommentar

Tysklands riviera har mycket för djur- och naturälskaren. Till den bilfria ön Hiddensee kommer du med båt från Rügen eller Stralsund på fastlandet. Här finns och passerar många fågelarter, och ön har varit hem åt många konstnärer och poeter. Är du det minsta estetiskt lagt kommer du att trivas som fisken i vattnet – eller som en fågel på Hiddensee!

Hiddensee är helt bilfri och är en del av nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft, och även känd som ornitologernas paradis. Här på ön trängs över 300 fågelarter. Att fåglarna älskar denna ö beror inte bara på den fantastiska naturen, utan att de ligger perfekt som rastplats för flyttfåglar på sin färd mot kontinenten. Här finns förutom en fågelstation, också många små byar som man kan ta sig runt till med häst och vagn eller cykel, hus med halmtak, bärnsten, havtorn, långa sanddyner och en vacker fyr.

Världens längsta strandpromenad

Söder om Rügen längs ön Usedoms kust hittar ni en av världens längsta strandpromenader, som sträcker sig mellan Bansin och Swinemünde vid polska gränsen. De karaktäristiska solstolarna finner ni längs hela stranden, liksom små caféer och restauranger. Priserna här är avsevärt mycket lägre än i övriga Tyskland. Vad sägs om en god middag bestående av hälleflundra eller torsk, samt en stor efterrätt för runt 60 kronor? Endast 17 mil från Sverige!

De traditionella solstolarna längs Usedoms strand.

Fiskebyarna Kröslin och Lubmin

Gillar du små fiskebyar ska du ta dig till Kröslin eller Lubmin på tyska fastlandet. Här finns många små fiskebodar och lokala fiskargubbar som sitter längs kajen och pysslar med sina nät. I byn finns också ett över hundra år gammalt varv där man renoverar traditionella träskutor med hjälp av gamla hantverkstekniker.
Fiskebyn Lubmin har snarare utvecklats till en badort med breda stränder och klippkust.

Tips! Köp med dig en handgjord matta med marina motiv- en lokal specialitet som blev sysselsättningen för många av byborna inom fiskeindustrin när fisket minskade 1928.

Klaffbron i Wieck

Den gamla klaffbron i Wieck som fortfarande vevas upp.

I Wieck, som ligger vid mynningen av ån Ryck utanför Griefswald kan du också uppleva fiskebycharmen. Här finns en av Europas äldsta klaffbroar i trä som fortfarande vevas upp. Här hittar du många välskötta små hus med halmtak och vackra fruktträdgårdar. Längs ån finner ni gott om fartyg, restauranger, caféer och hotell där man kan äta stekta färska flundror som är öns specialitet.
Tips! Här arrangeras en av Östersjökustens största maritima festivaler, Fischerfest Gaffelrigg, med en stor marknad, fyrverkerier och 50-talet traditionella fartyg. Är du tokig i havet och allt som har med det att göra vill du inte missa detta!

Boka detta? Här hittar du allt du behöver!

 

Alles gut!

/Sandra