Porslinshund och second hand-varor.

Vintagefynda klapparna i Berlin

Tyskland | Inga kommentarer

Inga mer plastiga ornament, fejkgranar och hastigt inköpta gåvor dan före dopparedan. Gör julen till en riktigt unik upplevelse där förberedelserna får ta lika stor plats som själva julafton. Allt börjar med de hemliga vintagepärlorna i Berlin.

Har du drömt om en jul med antika glaskulor i granen och charmigt udda porslin på julbordet? Pynt som berättar en historia och julklappar som verkligen betyder något? Då är en vintagejul precis vad du ska ha. De bästa och mest unika vintagefynden hittar du i Berlin – dit du tar dig enklare än du tror. Med Stena Line är du i Tyskland på sex timmar och väl på plats i Rostock ligger Berlin bara drygt 20 mil bort. Tar du med dig bilen på överfarten är det dessutom busenkelt att få med dig alla shoppingfynd hem. Du behöver inte tänka på att checka in någon extra väska eller betala för specialbagage. Bara fyll bagaget och kör hem i din egen takt.

Iklä dig rollen

Kitschig rentröja med bjällror eller en elegant kostym som minner om en svunnen juletid? Berlins utbud av vintagekläder är enormt och eftersom staden är stor till ytan gör man bäst i att planera sin shoppingtur efter vilken stadsdel man tänkt besöka just den dagen. I Kreuzberg hittar du två riktigt bra 2nd hand-butiker i samma kvarter: enorma Colours på Bergmannstraße 102 och glatt excentriske Dress Code runt hörnet, på Nostitzstraße 25. I Mitte ligger välsorterade Made in Berlin på Neue Schönhauser Straße 19, inte långt från PICKNWEIGHTs konceptbutik på Alte Schönhauser Straße 30. Den sistnämnda butikens namn skvallrar om hur man handlar där – kläderna betalas i kilopris.

”Precis vad jag inte visste att jag önskade mig!”

Okej, stassen är inhandlad – nu till klapparna. Prylbutiker kommer tretton på dussinet i Berlin, så det gäller att sålla russinen från kakan. I Prenzlauer berg duggar det tätt mellan riktiga pärlor. Att kliva in i VEB orange på Oderberger Straße 29 är som att kliva rakt in i ett färgsprakande 60-tal. Ett stenkast därifrån, på Oderberger Straße 47, ligger Paul’s boutique som är en ganska liten butik, men med en alldeles oerhörd mängd sneakers i bättre begagnat – eller helt orört – skick. Här finns också kläder och massvis av prylar som skulle passa på vilket Comic Con som helst. Vintagemöbler spanar du bäst efter på Annachron på Kopenhagener Straße 64 – också i Prenzlauer Berg.

Shopping after dark

Om unika ting inte är unikt nog kanske en shoppingtur på natten väcker intresse? En gång i månaden förvandlas musikklubben SO36 i Kreuzberg till Nachtflohmarkt när solen gått ned. Loppisborden fylls då med människors privata samlingar av skivor, memorabilia, kläder och … ja, allt möjligt. Det brukar bli fullt av besökare ganska snabbt, så var på plats när de öppnar dörrarna vid 20-rycket.

Adress: Oranienstrasse 190, 10999 Berlin.

 

Faktaruta – med Stena Line till Berlin

Linje: TrelleborgRostock
Avgångar: Fyra om dagen.
Överfartstid: Från 6 timmar, möjlighet till hytt finns.
Avstånd RostockBerlin: cirka 23 mil, eller knappt 2,5 timmars körning via A19 och A24.

Tags: , ,