Sandstrand i Binz.

Ladda batterierna i Binz

Tyskland | 2 Kommentarer

Åka till stranden mitt i vintern? Absolut! Det kanske låter tokigt, men Tysklands nordligaste kustremsa är minst lika härlig att besöka under årets kallaste månader som under sommaren. Spahotellen håller öppet året om och bjuder på allt från avslappnande bastubad till riktade behandlingar.

 

Total återhämtning runt hörnet
Tysklands största ö Rügen är känd för sina vackra kalkklippor, vita sandstränder och omtalade spahotell – eller ostseebad som det heter på tyska. Många som besöker Rügen slås av friskheten i luften och det är inte svårt att förstå varför ön sedan början av 1800-talet fungerat som en plats för läkande avslappning. Vill du testa själv är det nog enklare än du tror. Med Stena-färjan från Trelleborg är du på ön på fyra timmar och färjeterminalen ligger nästgårds med en riktig pärla till by: Binz. Den anrika kurorten är känd för att ha lika vacker historisk arkitektur som omgivande natur.

Minnenas allé
Man behöver inte ta på sig spenderarbrallorna för att njuta av Binz. En vandring längs den fyra kilometer långa strandpromenaden är en alldeles gratis och fullt njutbar upplevelse – oavsett tid på året. Från promenaden får man en fin vy över Binz vackra sekelskiftesarkitektur. Som det palatslika Kurhaus, ett lyxkurhotell från 1908. Från strandpromenaden når man också Binz riktiga landmärke: den över 500 meter långa piren som sticker ut i Östersjön.

Kontrasternas stad
Åker man norrut från stadskärnan kommer man snart till det jättelika huskomplexet Prora, vilket kan beskrivas som den diametrala motsatsen till snickarglädjen i centrum. Den 4,5 kilometer (!) långa huslängan i flera våningar uppfördes ursprungligen av nazistpartiet på 30-talet. Tanken var att 20 000 ”flitiga tyska arbetare” i taget skulle använda Prora som en semesterort för att återhämta sig. Bygget kom dock av sig när kriget bröt ut 1939 och det blev aldrig något av Adolf Hitlers planer. Under DDR-tiden användes lokalerna som militäranläggning och i dag rustas de upp för att säljas dyrt till privatpersoner som är sugna på havsnära lägenheter.

Nedgången betongbyggnad i Prora.

Boende i Binz
Du får alltid rabatt på din båtresa om du samtidigt bokar boende. Här tipsar vi om våra hotellfavoriter i Binz och resten av Rügen.

Faktaruta – med Stena Line till Binz
Linje: Trelleborg-Sassnitz.
Överfartstid: 4 timmar.
Färja: FS Sassnitz.
Tidsfördriv ombord: Restaurang, café och shopping.
Restid från färjeläget i Sassnitz till Binz: Cirka 10 minuter med bil via L29.

Tags: ,

 • Liz Åkesson says:

  Kan man boka spabehandlingar på anläggningarna på Rugen utan att man bor på dom? Vet ni i så fall på vilka? Vi kommer nämligen att ha vår husbil att bo i.

  • Johanna says:

   Hej Liz,

   Det kan jag tyvärr inte svara på. Bäst är att kontakta de hotell du är intresserad av direkt. Allt gott! Mvh Johanna