Badlandet Petroland

Flytande nöjen i Serbien

Övriga europa | Inga kommentarer

Vi åker genom ett böljande landskap där skogsbeklädda kullar varvas med majsfält, solrosor, fruktodlingar, vingårdar och små byar. Åt vilket vädersträck man än tittar tornar blånande berg upp sig mot horisonten. Vi är på bilsemester och på väg till ärkeängelns stad, Arandjelovac, mitt i Serbien.

Staden i sig är inte så mycket att se, trots det gudomliga namnet. Istället är huvudmålet för utflykten är ett riktigt häftigt vattenland, Aqua Park Izvor, med vattenrutschkanor som kittlar värre i magen än berg-och-dalbanan på Liseberg. Barnen älskar detta vattenland och har fullt upp från morgon till kväll och vi får nästan släpa ut dem när anläggningen stänger.
– Bara en gång till mamma, vädjar de för n:te gången.

I ärkeängelns stad har även det välkända mineralvattnet, Knjaz Miloš har sin hemvist, liksom ett spa som heter Bukovicka Banja. Att mineralvatten och spa hänger ihop är vanligt förekommande här i Serbien (och tydligen inte helt ovanligt på andra ställen heller).

Aqua Park Izvor ligger högt uppe bland historiska kullar och är en fräsch anläggning med ett tiotal olika rutschkanor, två restauranger och ett påkostat hotell alldeles intill (inträde till vattenlandet ingår i boendet). Det är här i närheten, i byn Orašac, som nationalhjälten Karadjordje inledde upproret mot turkarna 1804 vilket senare kom att sätta stopp för det 500 år långa ottomanska styret.

I den mysiga grannstaden Topola lät kung Petar II Karadjordjevic uppföra maosoleumet Oplenac på 1920-talet och där ovan nämnda Karadjordje är begravd. Det är en otroligt häftig byggnad i vit marmor, fylld med vackra mosaiker. Dessutom är utsikten från maosoleumet fantastisk. Strax utanför Topola kan man även prova och köpa vin från den kungliga vingården.

Jag trodde att jag skulle sakna havet här i Serbien, men vi hittade vattenhål av andra slag. För även om landet inte har någon  kust har man en lång spatradition med hela orter byggda runt källor av olika slag, både varma och kalla och med anor ända från romartiden. Inte sällan buteljerar man också källvattnet, som t.ex i  Arandjelovac. Nu på senare år har även ett antal riktigt bra vattenland öppnats. Nedan följer en lista på några av sommarens favoriter vad gäller vattenland och spa i Serbien.

Vattenland (från norr till söder)

Petroland i Backi Petrovac (på bilden ovan), strax norr om Novi Sad är ett av Serbiens största vattenland. Här finns många häftiga vattenrutschkanor, vattenlekland, vågmaskin, m.m. Anläggningen ligger mitt på en slätt omgärdad av jordbruksmark och skog. Det finns ett antal restauranger på området, bra med toaletter och ombytesutrymmen. Vattnet har en lite udda, grönaktig färg, men var inte orolig, vattnet är rent, det är bara så det ser ut här.
Inträde för barn 0-3 år: gratis
Barn från 140 cm: 350 RSD (c:a 35 kr)
Vuxna: 400 RSD (c:a 40 kr)

Aqua Park Izvor, Arandjelovac

Aqua Park Izvor i Arandjelovac, det ovan nämnda och mycket roliga vattenlandet. De lite större barnen har bäst behållning av denna Aqua Park eftersom många av de häftigare vattenrutschkanorna kräver att man är över 140 cm lång, men det finns även en bassäng för de små.
Inträde för barn (upp till 15 år): 300 RSD (30 SEK)
Inträde för vuxna: 800 RSD (80 SEK)

Aqua Park, Jagodina

Aqua Park Jagodina Här i jordgubbsstaden (jagoda betyder jordgubbe) finns det riktigt bra bassänger och vattenrutschkanor både för de mindre barnen och de äldre barnen. Skulle man tröttna på att bada finns ett litet Zoo i närheten (Under 5 år: gratis, 5-12 år: 150 RSD och vuxna: 200 RSD), en gokartbana och en 6D bio precis bredvid (250 RSD/person).
Inträde för barn (upp till 12 år): 300 RSD (30 SEK)
Inträde för vuxen: 500 RSD (50 SEK)

Sunny Hill, Vrnacka Banja

Aqua Park Sunny Hill i Vrnjacka Banja är snarare ett par bassänger med enklare vattenrutschkanor än ett vattenland, så är man ute efter kill i magen är detta inte rätt ställe. Däremot är det ett mysigt ställe att bada och hänga på när man är på besök i den anrika spaorten.
Inträde för barn 0-5 år: gratis
Inträde för barn (5-12 år): 300 RSD (32 SEK)
Inträde för vuxna: 500 RSD (50 SEK)

Spa & mineralvatten – en vinnande kombination

Som nämt ovan återfinns både det välkända mineralvattnet Knjaz Miloš och spa-anläggning Bukovicka Banja i Arandjelovac. Spa:t har vi inte själva besökt, jag nämner det bara för att det ligger i Arandjelovac samt för att ge grund åt mitt påstående att spa och mineralvatten hör ihop här i Serbien. 😉

Vrnjacka Banja är en av Serbiens äldsta, bäst bevarade och mest kända kurorter med anor från romartiden. Vattnet sägs ha läkande effekt och folk har kommit hit i århundraden för att få hjälp med olika krämpor och sjukdomar. Musiken spelar en central roll i staden under sommaren. Konserter och festivaler med inhemska artister avlöser varandra och  i mitten av juli är det karneval i staden. Även Vrjnacka Banja har sitt eget mineralvatten; Voda Vrjnci. Nu börjar ni också se trenden, va?

I södra Serbien återfinns den lilla spaorten Prolom Banja, vackert belägen på en höjd. Här finns en trevlig utomhusbassäng, hotell och olika behandlingar. Och självklart har denna lilla spa-ort också  sitt eget mineralvatten; Prolom Voda. Någonting man absolut inte får missa om man befinner sig i den här delen av Serbien är Djävulens Stad; Djavolja Varoš. Här har erosionen skulpterat fram ett otroligt häftigt landskap där stenpelare, likt djävulens egna väktare, står på vakt framför helvetets portar.

Djavolja Varos och Prolom Banja

Lite smått och gott om att bila i och till Serbien

I Serbien finns det vägtullar på den stora motorvägen. Det är inga stora pengar och man kan betala med kort. De senaste åren har en hel del bensinstationer öppnat upp som är riktigt fräscha, bra toaletter, shop och ibland även ett mindre café.
I juli är det risk för långa köer vid gränserna. Jag kontaktade min väninna Julia som ofta åker ner för att få lite bra tips. Såhär svarade hon:
– Vi åker alltid när semestrarna inte har börjat för att slippa köerna in i Kroatien och Serbien och självklart blir det då att vi åker hem innan semestrarna är slut och undviker då timmar vid gränserna. Vi har dock lärt oss att absolut undvika att åka på helger för då är det kaotiskt. Försöker starta onsdag i Göteborg med Kielfärjan och är framme på fredag. När vi åker hem startar vi på måndag och då sover vi två nätter och tar färjan på onsdag med tanke på att det är mer riskabelt att fastna i en eller flera bilköer och missa färjan hem. Vägarna ner har sett olika ut varje år beroende på om vi åker till Kroatien eller Serbien först. Västra sidan mot München med högt tempo och mycket trafik eller östra sidan med Tjeckien, Slovakien, Ungern med mindre trafik men kanske inte alltid de bästa vägarna. Sist körde vi Belgrad, Zagreb, Ljubljana, München och då var det ca 20 mil längre än den östra sidan, men då hade vi jättebra motorväg hela vägen ända fram till Kiel vilket inte är fallet på den andra rutten.

Hoppas att denna information har varit till nytta och att ni nu känner er inspirerade för att göra en avstickare till Serbien och testa vattenland. /ylva.