Dan Sten Olsson på Valö

En otrolig Olsson fyller 70!

Ombord | 21 Kommentarer

Den började hemma vid köksbordet när Dan Sten Olsson bara var 15 år – resan tillsammans med Stena Line. Idag fyller vår huvudägare, styrelseledamot och koncernchef för Stena AB 70 år. Det har varit händelserika och spännande år som vi vill passa på att uppmärksamma här på bloggen dagen till ära.

När Dan Sten var 15 år bildade hans pappa, Sten Allan Olsson, Stena Line. Dan Sten minns det som en spännande och intensiv tid.
– Det var kul att följa det från köksbordet. Jag minns hur far kom hem från arbetet och satte på sig sina telefonbyxor och började ringa runt. Då satt man och lyssnade, berättar han.
Företaget expanderade snabbt, och efter bara 10 månader hade man gått från ett fartyg till fyra.

Ett år senare åkte Dan Sten på en av sina första turer med pappa Sten A Olssons nya färjerederi. Det var en klassresa med fartyget Wappen von Hamburg som gick från Göteborg till Danmark. Den kom att bli en mycket speciell resa. Med på resan var nämligen jämnåriga flickvännen Jane som i dag är hans fru.

– Det var en skojig resa, minns Dan Sten Olsson när vi träffar honom i arbetsrummet på huvudkontoret i Göteborg.
Förutom att Stena Line startade 1962 så såg förhållandet med Jane dagens ljus under detta första verksamhetsår.

Det var dock inte förrän 1972, efter en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg och diverse praktikplatser och jobb, som Dan Sten började arbeta för Stenakoncernen. Han har varit verksamheten trogen sedan dess.

Men det var aldrig alldeles självklart att han skulle gå i faderns fotspår. Egentligen hade han en helt annan karriär i åtanke.
– Jag ville egentligen bli historiker. Men när jag tänkte efter så kom jag på att det här verkade roligare, minns han. Dan Stens första avgörande beslut i företaget var nog när han avböjde pappa Stens förslag att åka till New York och studera tankfartyg. Han hävdade att framtiden låg i passagerarfärjor och stod på sig. Någonting som visade sig vara ett smart drag. Ett drag som vi på Stena Line är väldigt tacksamma för.

– Jag tyckte att färjetrafiken verkade mer lovande på den tiden. Vi har ju på senare tid även utvecklat en tankverksamhet, men just där och då hade jag faktiskt rätt, säger han.
– Egentligen finns det inget roligare än en färjerörelse, fortsätter han. Optimism är den röda tråden genom vårt företags utveckling. Utöver effektiva transporter tillhandahåller vi produkter, upplevelser och tjänster som våra kunder har omedelbar glädje av. Det är en fantastisk miljö att få arbeta i.

Trots framgångarna, har inte allting alltid gått vår väg eller spikrakt framåt, men här har Dan Stens inställning till företagande spelat en stor roll.
– Konjunkturer och trender har skapat både hot och möjligheter under årens gång. För oss är det viktigt att alltid komma ihåg att världen inte går under för att det är svårt nu. I princip finns det inga dåliga företag, bara dålig ledning av dem. Ytterst är det denna tro tillsammans med tron på oss själva, som gett oss modet att utveckla verksamheten.
Vilka är då Dan Stens viktigaste milstolpar under åren med Stena Line?
– När den första bilfärjan Stena Danica kom.
– När vi började med paketresor.
– När vi lyfte Danmarksfärjorna så att vi fick två lastbilsdäck i stället för ett. ”Det är den största innovation jag själv varit ansvarig för. I förlängningen gjorde den att vi konkurrerade ut Sessanlinjen”, säger Dan Sten.

Och på tal om innovationer så är det något som ligger honom särskilt varmt om hjärtat och något som han både uppmanar alla anställda att bidra till och skapa förutsättningar för. Mycket av den enorma utveckling som skett inom Stena och Stena Line under dessa 55 år har skett tack vare den produktutvecklaranda han har bidragit till att skapa.

– Innovationer är fantastiskt. Det bästa exemplet på en innovation är när två medarbetare tillsammans bestämmer sig för att flytta ett skåp från ena sidan av rummet till den andra för att på så sätt öka produktiviteten. Det behöver inte vara större än så, säger han.

På frågan om vad pappa Sten skulle säga till honom om företaget i dag kommer svaret med ett leende.
– Han skulle nog säga: ”Jösses vad bra det har gått!” Och så skulle han lägga till: ”Du ser väl till att spara pengar för framtiden, och för dagens besvärliga tider?”

Efter dessa härliga och väldigt typiska ord, vill vi passa på att gratulera jubilaren med ett rungande fyrfaldigt han leve! Hurra, hurra, hurra – HURRA!

Dela gärna med er av era minnen av Dan Sten och hans 55 år med oss i kommentarsfältet nedan. /ylva.