Bloggbussen

Polens Riviera – Perfekt destination för barnfamiljer

Polen | 53 Kommentarer

För två år sedan åkte jag på min första resa till Polen och gick från skeptiker till fantast. Detsamma har gällt alla jag har släpat med mig dit efter det, inklusive familjen. God mat, bra service, otroligt fina platser och vacker natur. Genom årets upplaga av bloggtävlingen Bloggbussen vill vi visa upp hur bra detta land på andra sidan Östersjön passar för just barnfamiljer.

Från fördom till förälskelse
Bilden jag hade i huvudet av Polen innan min första resa dit var ett grått, trist och ganska tråkigt före detta öststatland. Detta trots att min kollega Alexandra Hansson Hallgren, som är marknadsansvarig för destinationen Polen, upprepade gånger hade berättat hur fantastiskt fint det var hade det inte riktigt sjunkit in. Ganska snabbt insåg jag att min bild hade väldigt lite med verkligheten att göra. Istället upptäckte jag den vackra, gamla Hansastaden Gdansk med restauranger i världsklass, coola barer, mikrobryggerier och mysiga caféer samt den anrika kurororten och tillika häftiga partystaden Sopot och dess vackra hotell, spaanläggningar och stränder. Efter det har jag varit i Polen flera gånger och även fått andra att upptäcka det riktiga Polen. Polen bortom fördomarna.

Familjen och vännerna som åkte med oss älskade höstlovsresan till Polens Riviera och när vi skulle bestämma destination för vår tävling Bloggbussen föll valet på just detta land. Varje år, sedan fem år tillbaka, organiserar vi alltså Bloggbussen – tävlingen för bloggande föräldrar med syfte att upptäcka våra barnvänliga destinationer för att på så testa hur bra anpassat destinationerna är för barnfamiljer. Förutom härliga sandstränder finns det en hel del roliga aktiviteter som vi kommer att testa. Ja, här kan ni få ett smakprov:

Test av Polens Rivieras utbud för familjer

I slutet av maj kommer Alexandra och jag ta med oss var sitt barn och alla finalisterna för att visa upp Polens Riviera ur ett familjeperspektiv tillsammans med lokala turistorganisationen Pomorskie.Travel Nedan ser ni hela reseupplägget.

Under den första dagen kommer vi att besöka det roliga science centret Experyment, laga och äta mat tillsammans med barnen på Tłusta Kaczka (Den feta ankan), samt bada och mysa på familjeanpassade Mera Spa som också kommer att vara vårt hem under resan. På kvällen åker vi till Sopot centrum för att flanera runt på Monte Cassinogatan och se den berömda träpiren, Molo, innan det är dags för middag på någon av Sopots alla restauranger. Här regerar det internationella köket blandat med det lokala. Både gott och prisvärt.

Science centret Experyment, det familjeanpassade hotellet Mera Spa samt den vackra piren i Sopot

Science centret Experyment, det familjeanpassade hotellet Mera Spa samt den vackra piren i Sopot

Dag två åker vi till Gdansk för lite sightseeing, besök på godisbutik med egen tillverkning, cupcake café, marknad, m.m. Vi äter lunch på någon av stadens trevliga restauranger för att sedan ge oss iväg på utflykt till PGE Arena som byggdes för Fotbolls EM 2012. Här hittar vi Fun Arena med massa olika aktiviteter. Allt från gokart och  linbana till studsmattor och “escaperooms” – ett detektivspel där man ska lösa gåtor på tid med hjälp av ledtrådar. För att vila upp oss efter Fun Arena och äta middag åker vi tillbaka till Sopot och den häftiga restaurangen, barhänget (med egen Moët-hörna!), konstgalleriet och tillika hotellet Zatoka Sztuki precis vid stranden. Förutom allt detta har de även en trevlig lekplats som barnen tycker om att hänga på.

Gdansk vid floden Motlawa, fika i det vacka centrum, norra Polens största shoppingcenter Centrum Riviera

Gdansk vid floden Motlawa, fika i stadens vacka centrum och norra Polens största shoppingcenter Centrum Riviera

På väg tillbaka till färjan svänger vi in en stund på norra Polens största galleria för när vi ändå är i Polen måste vi ju spana in shoppingutbudet som alltid är billigt och bra. Själv föredrar jag att titta på det inhemska utbudet som t.ex. butikskedjan Mohito.  Det är alltid roligt att hitta sådant som inte finns hemma. Centrum Riviera är dessutom alldeles nybyggd och fräsch. Med sina 250 butiker, trevliga fik, restauranger och lekrum är detta norra Polens största galleria. Ja, den är faktiskt större än Sveriges största.

Efter denna fullspäckade helg väntar en avslappnad resa hem till Sverige och vi kommer nog alla sova gott ombord!

Är du bloggande förälder till ett barn mellan 6 och 12 år? Anmäl dig till Bloggbussen här!

Bloggar du inte men vill göra en liknande resa med din familj? I och med Bloggbussen ger vi just nu 25% rabatt på vårt specialpaket ”Prova på Polen”. Läs mer här och använd denna produktkod XPTRANSPOL och erbjudandekod BLOGGPOLEN
Koden är bokningsbar mellan 24/4-30/06  för resor under perioderna 24/4-30/06  samt 1/9-6/12.

Vad tycker du? Verkar Polens Riviera vara ett bra resmål för barnfamiljer?
/ylva.

 

Notera att detta är ett tidigare skrivet blogginlägg och tips kan därför vara inaktuella. För aktuell information, se vår hemsida.