Glada barn med ballonger

5 steg till gladare barn!

Danmark | Inga kommentarer

I en världsomspännande undersökning tillfrågades över 5000 föräldrar vad de önskade mest för sina barn. Några svarade ”ett hälsosamt liv”, andra svarade ”ett bekvämt liv”, men de allra flesta, 64%, svarade att de önskade att barnen skulle vara lyckliga och glada.
Lördag 17 juni lanserar vi Stena Lines nya barnkoncept Happy att Sea, en kramgo tumlare som älskar att sjunga, dansa, leka och umgås tillsammans med vänner. Och det där är inte vilka egenskaper som helst, alla dessa saker är nämligen vitala för barns lycka! Här kommer därför vår femstegsguide till gladare barn!

Kramas!

Det är ingen hemlighet att närhet utlöser lyckohormonet oxytocin. Ett hormon som både boostar immunförsvaret och reducerar känslor av smärta och stress – något som självklart också påverkar våra barn. Att kramas flera gånger per dag gör barn friskade, smartare och hjälper dem att växa. Dessutom hjälper inget så bra när ett litet barn har ett raserianfall som en lång kram från sin förälder.

Happy kramas

Leka!

Det är sedan länge etablerat att leken är viktig för våra barn, både för det höga nöjets skull, och för alla positiva effekter. När vi leker skapas nya nervkopplingar i hjärnan som testas, och vi kan i leken utforska våra potentiella talanger. Lek är en viktig arena för social interaktion och lärande, och är samtidigt barnets motsvarighet till mindfullness. Att vara i nuet till fullo är en förmåga som barn har naturligt. Vi borde alltså lära av våra barn och leka mer!

barn leker

Dansa!

Alla som någon gång varit i närheten av barn vet att de älskar att röra på sig. Rörelser frisätter endorfiner, kroppens eget må bra-hormon. Genom dansen förmedlas glädje och gemenskap, samtidigt som balans, motorik och självkänsla förbättras och man blir en snabbare problemlösare. Nu är det inte därför barn dansar, utan helt enkelt för att det är så himla kul! Många barn dansar också som om ingen ser, vilket är frigörande för både kropp och själ.

barn dansar

Sjunga!

Att sjunga för eller med ditt barn skapar starka band och känslor av gemenskap och samhörighet. Sång är något som använts sedan urminnes tider i kontakt med barn: från godnattvisor till roliga sånger med rim och rörelser. Att sjunga mycket ger liksom lek och dans bra minnesträning, och är en utmärkt källa till större ordförråd och nya idéer. Mer kreativitet helt enkelt!

Happy sjunger & dansar med barn

Umgås/vara nära!

Att umgås hänger förstås ihop med kramar och närhet. Att spendera kvalitetstid ihop med våra barn är extremt viktigt för deras välmående och utveckling. Utan det kommer barnen att dra sig tillbaka eller bli utåtagerande. Men kvalitetstid behöver inte vara timslånga aktiviteter. Har ni svårt att få tiden att räcka till älskar barnen att vara med och hjälpa sina föräldrar. Ett hett tips är att integrera dem i vardagsbestyren! Win-win!

Barn umgås

 

Dansa, leka, sjunga, umgås och kramas är alltså nyckelorden till lyckliga barn. Och det är just det här som vår tumlare Happy gillar att göra med alla barn som besöker våra fartyg. Vill du lära känna Happy och hans vänner på Stena Line-fartygen kan du läsa deras historia här!

 


Vad väntar ni på? Kom ombord! /Sandra

Källor:
http://www.bakadesuyo.com/2014/02/happy-kids/
http://www.bakadesuyo.com/2012/09/why-do-we-play/
https://www.psychologytoday.com/blog/litlife/201307/10-ways-raise-happy-child
http://www.lifehack.org/articles/featured/5-ways-to-spend-time-with-your-kids-when-you-have-no-time.html
http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-surprising-benefits-cuddling-that-make-you-want-cuddle-someone-now.html
http://edition.cnn.com/2017/06/08/health/health-benefits-of-dancing/index
http://www.livestrong.com/article/214791-the-benefits-of-dance-for-kids/
https://health.clevelandclinic.org/2016/02/dancing-good-kid-infographic/