Stena Line-ESC

All aboard! Fira Eurovision Song Contest med oss

Danmark Tyskland Polen Lettland Ombord | Inga kommentarer

Eurovision Song Contest (ESC) har funnits i 62 år. I år är det dags för den 63:e upplagan av världens största tv-sända sångtävling och årets värdland är Portugal. Vilket av våra destinationsländer vill du ska vinna tävlingen i år?

ESC kommer att hållas i Alice Arena i Lissabon efter att Salvador Sobral vann förra årets upplaga med låten “Amar Pelos Dois”. Precis som tidigare kommer tävlingen att ha två semifinaler som avgörs den 8:e och 10:e maj. Den stora finalen hålls lördag den 12:e maj.

All Aboard

Årets tema är “All aboard” (alla ombord) och vad passar då bättre än att fira festen tillsammans ombord på en färja? Årets logga är en snäcka men finns även i 12 olika varianter som alla representerar havens artrikedom och hur havet sammankopplar oss alla, vilket går precis i linje med vår vision på Stena Line som bygger på att både minska miljöpåverkan samt ena Europa för en hållbar framtid.

62 tävlingar och 65 vinnare

Även om Eurovision Song Contest har anordnats 62 gånger så har tävlingen faktiskt korat 65 vinnare. Hur kan det komma sig? Jo, år 1969 delade fyra länder på förstaplatsen varav tre av dessa var våra destinationsländer: Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Spanien. I brist på regler så korade EBU samtliga fyra länder som vinnare men för att inte råka ut för samma situation igen så ändrades därefter regelverket till nästkommande år.

42 länder deltar i årets tävling och samtliga av våra destinationsländer är med och tävlar. Nedan listar vi dessa länders bidrag, vilket land håller du på?

Danmark kommer att delta med låten “Higher Ground” med gruppen Rasmussen som är tippad att komma på 19:e plats.

Frankrike ställer i år upp med sången “Mercy”, skriven av Émilie Satt och Jean-Karl Lucas och framförd av franska duon Madame Monsieur.

Tyskland är rankad som nummer 17 med sången “You Let Me Walk Alone” framförd av artisten Michael Schulte.

Irlands bidrag sjöngs av Ryan O’Shaughnessy, heter “Together” och rankas på plats nummer 30.

Lettland är rankad som nummer 29 med tävlingsbidraget “Funny Girl” som sjöngs av sångerskan Laura Rizzotto.

Eva Zasimauskaitė tävlar för Litauen med låten “When We’re Old” som är rankad som nummer 23.

Nederländerna har skickat artisten Waylon som tävlar med låten “Outlaw In ‘Em”, rankad som nummer 22.

Norge är rankade som nummer 2 och ställer i år upp med artisten Alexander Rybak som vann hela ESC år 2009 när han tävlade för Norge med låten “Fairytale”. Årets bidrag heter “That’s How You Write A Song”.

Polen tävlar i år med låten “Light Me Up” som sjöngs av Gromee feat. Lukas Meijer. Låten är rankad som nummer 34.

Sverige är rankad som nummer 8. I år representeras landet av Benjamin Ingrosso och hans klubbvänliga danslåt “Dance You Off”.

Storbritannien är rankade som nummer 27 med sin låt “Storm” som framförs av SuRie’s (Susanna Marie). Susanna tävlade som körsångare för Belgien i ESC år 2015.

Det finns knappast något bättre sätt att fira årets upplaga av ESC på än ombord på Stena Line Vision tillsammans med andra schlagerfantaster så boka din biljett till vår schlagerkryss här!