Klumpfisk som matas

Se när Nordsjöns jättefisk handmatas: “Otålig varelse”

Danmark | Inga kommentarer

När den 350 kilo tunga och hungriga klumpfisken fått nog av att vänta kan det bli en svettig upplevelse för de matande dykarna i Nordeuropas största akvarium. “Det händer att den bjuder på en rejäl knuff”, berättar Sylvia Berglund på Nordsøen Oceanarium i danska Hirtshals.

För svenskarna är Nordsøen Oceanarium på Nordjylland ett relativt okänt utflyktsmål, trots att det endast ligger 40 minuter med bil från Stena Lines terminal i Fredrikshamn. Men för dem som hittat hit finns mycket att uppleva och lära om de arter som lever i vattnen närmast oss.

– Vi har valt att bara ha arter från Nordsjön, detta då vi tycker att det är viktigt att berätta historier om den natur som finns omkring oss, där vi lever och bor, säger Sylvia Berglund, marknadsansvarig på Nordsøen Oceanarium.

Klumpfisken följer dig med blicken

Bland de runt 70 olika havsdjursarter som finns att skåda i Hirtshals simmar klumpfisken. Trots att den är vanlig i Nordsjön så är det få som sett den i det fria. Därför är Nordsøen Oceanarium en av få platser i Europa där man kan uppleva den på nära håll.

– Formen gör ju att den ser väldigt speciell ut. Och vi ser ju att varje gång någon går fram till akvariet så simmar den fram och iakttar dig på nära håll. När den följer dig med blicken så verkar den mer mänsklig och det känns som att man får en personlig kontakt med klumpfisken, det är det som gör att den skiljer sig från andra fiskar, förklarar Sylvia.

Dykare kan bli en trasdocka

Under sommaren handmatas klumpfisken två gånger om dagen av dykare. Detta kan följas på nära håll i en biografliknande miljö genom en stor glasvägg på 6×12 meter. I Nordsøen Oceanarium finns en bjässe på 350 kilo men också en betydligt mindre rackare på 25 kilo. Men när den lilla klumpfisken ibland matas först, händer det att den stora kan känna sig förnärmad.

– Om den inte tycker att maten kommer så fort som den vill kan den simma rakt in i dykaren, så att han eller hon flyger iväg som en trasdocka i vattnet, så det kan vara en otålig varelse, berättar Sylvia.

Klumpisken är inte bara ett matvrak – de första 15 månaderna i livet går den upp ett kilo om dagen(!) – den är dessutom en kräsen art. Den äter inget med ben i så maten som serveras är antingen strimlad bläckfisk, kokta blåmusslor utan skal eller fiskfilé.

“Jättemycket power”

Trots att klumpfisken vanligtvis rör sig sävligt omkring i akvariet så har det hänt att den tagit så mycket fart att den hoppat över ytan. Det ska flera i personalen ha sett.

– Så den är nog inte så långsam och trög som man kanske tror. Klumpfisken har jättemycket power om den känner att den behöver det. Vi vet egentligen inte så mycket om hur dumma eller smarta de är, men det vi observerar är att de alltid är nyfikna på vad som händer.

Visar hur fiskstim rör sig

Förutom att vara ett hem för klumpfiskar och flera hajarter, så är Nordsøens stora ellipsformade akvarium specialbyggt för att passa fiskarter som lever i stim.

– Vi kan visa hur till exempel makrillstim rör sig i sin naturliga omgivning. Vi har även sill men problemet är att de andra fiskarna jagar och äter upp dem så vi måste fylla på varje år, skrattar Sylvia.

Sälarna på Nordsøen Oceanarium kan upplevas både över och under ytan.

Sälarna på Nordsøen Oceanarium kan upplevas både över och under ytan.

Barn sover under akvariet

Det stora akvariet är åtta meter djupt och kan upplevas på fyra olika våningar. I källaren kan du se hela akvariet underifrån och hit kommer varje år många skolklasser för att övernatta.

– Det är inte läskigt, snarare jättemysigt. Man får ett sug i magen första gången man ser det och det är fantastiskt att ligga där på madrassen och ta del av livet under havsytan, utan att behöva dyka, berättar Sylvia Berglund.

Nordsjöns jägare

I sommar pågår en stor utställning på Nordsøen Oceanarium som heter Nordsjöns jägare. Den handlar om hela födokedjan och det som pågår i Nordsjön, från plankton via småfisk, hajar och sälar till människans roll.

– Det är viktigt för oss att besökarna guidas runt, inte bara för att se och uppleva, utan också för att lära sig mer om livet i Nordsjön.

Publicerad på GP.se 3 maj 2019