Strand i Fredrikshamn

Vad får du egentligen för 99 kr?

Danmark | Inga kommentarer

Ni har säkert också sett reklamen, den är lite överallt: 99 kronor, Danmark tur och retur, kan det verkligen stämma, är det så enkelt att bara ta en paus från vardagen? Väl uppe på däck skiner solen och Göta älv glittrar inbjudande, även om jag misstänker att just det är en illusion. Andra resenärer fyller på, det rör sig om en salig blandning där hela registret från barnfamiljer till solglasögonpryda singlar snabbt bockas av.

Känslan av att kasta loss Båten gungar till och plötsligt är vi på väg. Jag vet inte om det är djuprotade dna-koder från svunna tider då det fortfarande fanns stora svarta fläckar på kartan, men det är någonting speciellt med känslan av att kasta loss. En slags självuppfyllande känsla av äventyr blandat med förhoppning. Vi ställer oss vid räcket och tittar på när Eriksberg sakta glider förbi och visar upp sig från sin bästa sida och när vi lite senare sveper förbi Älvsborgsfästning har det varit en sådan sprakande intrycksfest att jag redan här känner att jag fått valuta för mina 99 kronor.

Gick betydligt snabbare

Vi beställer in varsin kall öl från baren och tar oss upp ytterligare en våning på däck. Solen har gått från att vara ett dekorativt inslag till att faktiskt sprida värme och det tar inte långtid innan den där utomlandskänslan smyger sig på. Den där känslan av total ledighet och inga bekymmer. Plötsligt är vi i Danmark, eller Fredrikshamn för att vara helt korrekt. Det gick betydligt snabbare än vad jag hade vågat hoppats på. Somliga som åkt över mest för att fylla på förrådet av alkoholhaltiga drycker från bordershopen gör sig inte besväret att lämna båten utan väljer nöjt att stanna kvar på däck och lapar i sig solen. Vi har dock bestämt att ta sista båten tillbaka och hoppar i land, fast beslutna att göra Fredrikshamn.

”Allt detta för 99 kronor!”

Fredrikshamn är inte staden som pulserar av liv och metropolisk karisma. Tvärtom. Men vill du ha mer av den varan ligger Aalborg bara en kort bussresa bort. Fredrikshamn är mer av en avspänd, gemytlig historia, fylld med trevliga uteserveringar som serverar kall öl till priser som får Andralång att framstå som Stureplan.

Vi har lyckats hyra ett par gratis cyklar och finner oss skrattandes cyklande genom ett idylliskt landskap som även om det påminner om Sverige, inte alls känns som Sverige, och den där semester känslan vi fick redan på däck biter sig fast. Ett dopp i havet, en fotbollsmatch, några restaurangbesök och en hel massa cyklande senare springer vi för att hinna ikapp den sista båten till Sverige. Vi hade lika gärna kunnat stanna några dagar, göra en weekend av det hela. Men får bli nästa gång. Nu har vi siktet på en ovanligt välsorterad bordershop och en trevlig båtresa hem. Så för att summera fick vi ett ordentligt heldagsäventyr, en efterlängtad paus från jobb, stress och karriär. Det där vardagliga som vi då och då behöver ta ett steg bort från för att bara andas och le. Och allt detta för 99 kronor!

Robin Olsson, Karriär och Kompetens.

Originalartikeln publicerades tidigare i år på tidningen Kompetens och Karriärs sajt.