roadtrip stena line

ROADTRIP MED FAMILJEN SUSENA DEL 4: Mäktiga landskap och god mat

Övriga europa | Inga kommentarer

Ibland kan oplanerade, spontana resor bli en riktigt höjdare. Vi åkte söderut från Hossegor mot den spanska gränsen, till kuststaden Hendaye som har en fin vik där det ska gå bra longboardvågor. När vi parkerar med nosen mot stranden ser vi just det som ingen surfare vill se. Platt hav. Emil blir ändå exalterad över några grottor i slutet av viken så vi utforskar de lite snabbt men kommer sen på idén att åka till Donostia, eller San Sebastián på spanska. Det är en av fördelarna med att ta bilen till Europa, man är så otroligt flexibel.

Vi undviker motorvägarna men de ”små vägarna” är också dubbelfiliga och snabba, ändå får vi uppleva en del av det mäktiga landskapet när vi närmar oss Pyrenéerna. Vi kör in i Donostia och letar oss mot havet, det ska vara väldigt bra surf här också, men tyvärr är det platt här med. Så vi parkerar och promenerar längs med havet, långt över klippor och båtar som åker ut i den tillsynes oändliga Atlanten. Av en slump parkerar vi på halvön Urgull som reser sig högt över havet. Det är en brant promenad uppför till Castillo de La Mota som finns högst upp på halvön, men det är verkligen värt det. Utsikten från toppen är fantastisk.

Donostia, eller San Sebastian, har jättefina stränder, den mest kända är Playa de la Concha, en lång och bred sandstrand med kristallklart vatten mitt i storstaden. Efter att ha flanerat runt längs strandpromenader och bestigit bergiga och frodiga halvöar är vi hungriga och letar oss ifrån turistkvarteren. Inåt stan, där vanliga Donostiabor finns, hittar vi Plaza Jose María och ölhaket Mandrógara där vi äter gott. Nöjda och trötta åker vi tillbaka till Hossegor och hinner precis se slutet av matchen då Portugal släcker Wales hopp om en första EM-titel.

Dagen efter vaknar vi till ett lugnare hav i Hossegor med omnejd, så vi plockar brädorna direkt efter frukost och åker till La Piste i Capbreton, där vi surfar ett par timmar och har riktigt kul i de mindre vågorna. Mitt på dan åker Emil och jag till Labenne där de har en pumptrack för skateboard och vi får se några riktigt duktiga fransoser pumpa runt i hög fart.

När vi åker hem ser jag att vågorna i La Graviere, vår hemmastrand, är lugnare än någonsin. Så jag plockar fram brädan och kör dagens andra session som blir den bästa på hela resan. Även om vågorna är mindre idag har de så mycket energi att det går undan och man blir lätt överspolad om man inte är försiktig. Maja och Katte åker istället till sjön, Lac de Hossegor, och hyr SUP, stand up paddle-brädor och paddlar en lång stund och spanar in locals som hoppar från den höga bron.

På kvällen äter vi en underbar middag på Le Napoli i Hossegor och rundar av med att se Frankrike slå Tyskland 2-0 och säkra en plats i finalen. Det blir firandet långt in på natten för fransmännen, men jag somnar ändå tidigt efter  två surfpass på samma dag.

 

Au revoir!

 

roadtrip-alvaro-4-5 roadtrip-alvaro-4-4 roadtrip-alvaro-4-3roadtrip-alvaro-4-2