Ultimata guiden för en weekend på Polens Riviera: Gdansk

Polen Ombord | Inga kommentarer

Vi bestämde oss för en weekend på Polens Riviera för att besöka de härliga städerna Gdansk, Sopot och Gdynia. Häng med på första delen av resan, vi ger den ultimata guiden för att uppleva Gdansk på en dag (tryck på namnen för att få kartangivelser)!

Ankomst och förmiddag i Gdansk

Resan började med att vi steg på Stena Vision vid färjeterminalen i Karlskrona. Så for vi klivit ombord gick vi genast till vår hytt och lämnade av vår packning för snart väntade 3-rätters middag på restaurang Metropolitan! Direkt efter maten gick vi upp på däck för att se på solnedgången, vilket var riktigt magiskt!

Utvilade vaknade vi dagen efter. Finns det något mysigare än att sova, och framförallt vakna, ute till havs? Kl 7.30 var vi framme och det var då dags att gå av vid färjeterminalen i Gdynia och göra Polen!

Från terminalen fick vi enkelt tag i en taxi som körde oss till Gdansk (vi hade bokat hotell i Sopot, men då incheckning inte var förrän vid kl 15 bestämde vi oss för att göra Gdansk på förmiddagen).

Vi startade rundturen nere vid kärnan av Gdansk, kanalen. Här promenerade vi och såg på de gamla båtarna som låg här (vad sägs om ett piratskepp?) och de fina byggnaderna som låg jämte varandra. Vädret var perfekt, 23 grader!

Längs kanalen stannade vi till lite extra och kollade på en av världens äldsta hamnkranar (nämndes första gången år 1367), en riktig häftig syn och en viktig symbol för Gdansk. Från kanalen gick vi sedan raka vägen till Long Lane, gatan som går från Golden Gate – Long Market – Green Gate (som faktiskt inte alls är grön, den är orange).

Här gick vi förbi Neptune’s Fontain, Artus Court och Stadshuset. Vi svängde även in på Mariacka Street och såg stora Mariakyrkan. Alla dessa byggnader ligger med litet promenadavstånd från varandra. Pampigaste byggnaden måste jag ändå säga var Academy of fine arts med sina rosa torn, det såg ut som ett sagoslott!

Mariakyrkan

Ett roligt och kanske annorlunda tips är att promenera till kärleksbron som du hittar mellan Kowalska Street och Korzenna Street, 10 minuter från Long Market. Här sitter hundratals hänglås efter att par rest hit som ett tecken på deras eviga kärlek!

Love Bridge

Lunchdags och eftermiddagsshopping

När det började bli dags för lunch gick vi tillbaka till kanalen igen och besökte AmberSky Gdansk (Gdansk egna pariserhjul) och den klassiska GDANSK-skylten, innan vi satte oss vid Al Ponte Ristorante och njöt av pasta med skaldjur till utsikt över kanalen och båtar som åkte fram och tillbaka. Eftersom allt i Gdansk ligger så nära varandra är det väldigt enkelt att promenera runt. Efter måltiden promenerade vi ca 10 minuter och kom fram till World War 2 Museum, en byggnad med en väldigt unik arkitektur. Ett tips här är att boka rundtur i förväg då kön i högsäsong kan vara väldigt lång.

När klockan slog 15 valde vi att åka till hotellet i Sopot. Vi bestämde oss för att åka pendeltåg vilket visade sig vara väldigt smidigt. Tågen går var tionde minut och kostar ca 10 kronor per resa. Sopot Marriott Resort & Spa är ett fint, stort hotell med luftiga lägenheter som har balkong och hotellet har även en egen spaavdelning.

Vi tog sedan pendeln tillbaka till Gdansk men på vägen stannade vi till vid en park som vi hade läst om, Oliwa Park. Pendeltåget stannade vid hållplatsen Oliwa och därifrån var det en ca 10 minuters promenad till parken, och sicken park det var! Magiskt vackra blommor och stora, fina träd som var flera meter höga! Mitt i parken fanns även en lång kanal med höga träd planterade på var sin sida av vattnet. Dessutom hade vi läst att det fanns ett litet vattenfall mitt i parken så det var vi såklart tvungna att söka upp (jag har alltid gillat vattenfall)! Vid parken låg även en stor katedral.

Oliwa park

Efter parkvistelsen hoppade vi på nästa pendeltåg och åkte vidare mot Gdansk, men bestämde oss sedan för att göra ytterligare ett snabbt stopp för att besöka Forum Gdansk, som är Gdansk nya shoppingcentrum. Byggnaden låg en minut från tågstationen Gdańsk Śródmieście och vi blev verkligen inte besvikna över utbudet. På andra sidan hållplatsen ligger även maffiga Francisco Montoya and Church of Holy Trinity… alltså, sicken häftig byggnad! (ja, vi älskar arkitektur).

Forum Gdansk

Panoramavy, parkhäng och middag vid mysig uteservering

Shopping i alla ära men tillslut hade vi gått igenom de affärer som vi ville och var på jakt efter en fin utsikt över staden så det var bara att åter hoppa på pendeln. Tidigare på dagen hade vi blivit tipsade om att ta oss till Gradowa Mountain för att se på Millennium Cross (ett 16 meter högt monument som markerar platsen som användes som luftvärn under andra världskriget). Hållplatsen heter Gdansk Glowny. Väl framme möttes vi av en panoramavy över hela Gdansk och såg Gamla stan, Mariakyrkan, Stadshuset och AmberSky (för att nämna några). Precis bredvid låg dessutom ett mysigt café där en duo satt och sjöng a cappella!

panoramavy över Gdansk

Nu började vi bli hungriga igen så vi begav oss ned till centrum för att leta upp en uteservering och slog oss ned vid Bistro Kös. Där unnade vi oss pizza och Oreo-milkshake. Vilket härligt avslut på dagen, och vilket fint kvällsljus!

+ Om du inte vet vad du ska välja för middag så gå till spännande food courten Slony Spichlerz som erbjuder flertalet restauranger, ligger på nybyggda kajen vid kanalen! Eller besök mysiga restaurangen på Puro Hotel.

Restauranger i Gdansk

Notera att detta är ett tidigare skrivet blogginlägg och tips kan därför vara inaktuella. För aktuell information, se vår hemsida.